Tură foto de peisaj în Madeira, cu Paulian Prăjitură

Am auzit de Madeira pentru prima dată de la prieteni alergători montani. Se organizează o cursa faină acolo și după ce am văzut imaginile cu peisajul mi-a stat inima în loc și mi-am zis că într-un fel sau altul trebuie să ajung și eu acolo. Nu pentru alergat pe munti ci pentru fotografie și drumeții. Și cum timpul nu e niciodată de ajuns am ajuns până la urmă să combin la începutul acestui an luna de miere în Madeira cu o excursie foto.

Madeira este o insulă din Atlantic ce apartine administrativ Portugaliei și parcă la formarea ei au fost consultați și câțiva fotografi de peisaj. 

Pentru că acolo găsim munți cu profiul impresionant dar la care se poate ajunge ușor, cu vârfuri ce se găsesc deseori deasupra norilor, o coastă înaltă și stâncoasă super-fotogenică, așezări pitorești de-a lungul țărmului, cascade ce se revarsă în ocean sau câteodată chiar și pe șosea, păduri bătrâne de dafin învăluite în ceață (aflate în patrimoniul UNESCO), piscine naturale formate de lavă, vegetație luxuriantă dar totodată și o parte semi-desertică.

Dacă la toate astea mai adaugăm și clima, cu temperaturi între 16-26 de grade tot timpul anului (pe vârfuri poate coborî totuși spre 0 grade noaptea), cred că pot spune că este cu adevarat un paradis fotografic.

În Madeira am decis să organizez prima mea tură foto în afara granițelor țării. Pentru că în timpul petrecut acolo am realizat că mai este atât de mult de văzut și de fotografiat acolo încât e pacăt să nu revin împreună cu oameni la fel de pasionați de fotografie ca și mine!

De ce să participi la această tură pe care o propun eu? Dacă nu te-a convins deja primul paragraf al acestui articol mai incerc un pic acum. Ei bine, pentru că:

  • petrecem impreuna 6 zile pe insulă, timp în care vom fotografia în cele mai faine locuri
  • facem câteva drumeții pe circuite care vă vor lăsa cu gura căscată
  • va fi un grup mic, de maximum 7 participanți, astfel toți vor avea cea mai faină experiență posibilă
  • o sa discutăm fotografiile realizate de fiecare și pe teren dar și la cazare în fața unui laptop
  • vom edita împreună câteva fotografii, învățând astfel poate noi tehnici în Photoshop sau Lightroom
  • va exista o zi liberă (bine, după răsărit poate) pentru explorarea Funchal-ului, orașul unde ne vom caza, care merită și el bătut un pic la pas
  • o sa bem Poncha, vin de Madeira, și veți învăța ce este Bolo do Caco 🙂
  • vom sta cu toții într-o vilă mișto pentru a putea petrece timp împreună la editat și discuții, în loc să ne retragem fiecare in camera lui de hotel
(c) Paulian Prăjitură
(c) Paulian Prăjitură
(c) Paulian Prăjitură
(c) Paulian Prăjitură
(c) Paulian Prăjitură

Te întrebi de ce să participi la o tură foto in general?

Același lucru m-am întrebat și eu în urma cu cativa ani. Așa că m-am decis ca inainte să organizez și eu să merg să văd ce și cum. Și am înteles din turele la care am participat dar și din cele pe care le-am organizat ulterior că sunt extraordinare pentru că:

  • e un fel de concediu în care îți practici pasiunea fără grija că grupul cu care ești nu mai are răbdare să stea până faci tu o poză 🙂 (bănuiesc că am trecut cu toții prin asta)
  • vezi locuri noi, pe care nu le știai
  • ai un grup lângă tine care are grijă să dispară gestul de “snooze alarm” dimineața înainte de răsărit 🙂
  • înveți fotografie de la instructor sau de la ceilalți participanți
  • socializarea este foarte mișto
  • întotdeauna e mai plăcut să faci un lucru cu oameni care iți împărtășesc pasiunea
  • ieși din cotidian
  • poți merge în locuri în care poate iți e teamă să mergi singur mai ales că trebuie să ajungi de multe ori pe întuneric
  • îți faci noi prieteni

Și acum partea cea mai faină – în care eu scriu despre mine la persoana a treia:

Paulian Prăjitură este fotograf profesionist încă din 2007. Chiar dacă o perioadă lungă de timp s-a axat pe fotografia comercială, încă de la început a fost atras în principal de fotografierea peisajelor. În urmă cu ceva timp s-a decis să împărtășească și cu alții această pasiune a lui fie prin organizarea de expediții foto fie prin intermediul canalului sau de YouTube dedicat acestui subiect. Îi place să petreacă timp în natură, dar, poate ca toata lumea – nu face asta suficient de des. Turele foto sunt – și pentru el – o motivatie în plus pentru a ieși și a fotografia.

Îl găsiți aici:

https://www.youtube.com/PaulianPrajitura

https://paulian.ro

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.