(c) Geo Cozma

Peisaje nocturne din Bucovina, cu Sigma și Geo Cozma

Într-o vară cam ploioasă și mohorâtă, se anunța în sfârșit un weekend senin. Pun mâna pe poșta electronică și trimit o scrisoare la F64, explicând cât de binevenit și “omenit”, ar fi Sigma 18-35mm Art pe plaiurile Bucovinene. Acest weekend urma să fie presărat cu dușuri de stele, așa numitele … Perseide.

Miercuri 8 August 2018

Sigma 18-35 mm Art călătorind două zile prin țară, ajunge la mine acasă în Bucovina. Primul contact a fost presărat cu sentimente mixte de entuziasm, dar și de frică în același timp. La greutate era aproape cât toate obiectivele mele cu montură EF-S însumate și la dimensiuni era mai gras ca 55- 250mm STM de la Canon închis la 55mm. Dar găsesc o soluție de compromis… bătrânul 18-55mm STM de la Canon a rămas acasă în nopțile care au urmat.

Sigma

Canon 700D + 50 mm f/1.8 STM

Primele impresii:

  • Construcție mai robustă decât verișorii de la Canon și Samyang,
  • Scală vizuală de focalizare ce oferă un mare avantaj pentru peisajele nocturne,
  • Zoom intern.

Joi 9 August 2018

Ca orice gazdă primitoare, am hotărât ca în prima noapte, eu și Sigma 18-35mm Art să facem o mică excursie pe masivul Rarău. Perfect pentru primele observări de Perseide. Ne facem un ceai, reorganizam rucsacul să facem loc musafirului nostru și pornim spre vestitele culmi Bucovinene.

Sigma
(c) Geo Cozma.

Spre Obcina Mestecăniș/Valea Putnei Canon 700D + Sigma 18-35 Art @18 mm f/1.8 30” ISO 1600

Știu! O să spui că e prea mult 30 secunde! Dar prefer niște stele “alungite” în fotografie în locul subexpunerii și a zgomotului de imagine, și așa omniprezent în astfel de fotografii. Ne îndreptăm privirea spre stația de televiziune și Șaua Șoimului de pe Rarău, respectiv Constelația Perseu undeva în stânga.

Sigma
(c) Geo Cozma

Vedere spre Masivul Rarău Canon 700D + Sigma 18-35 Art @18mm f/1.8 30” ISO1600

Indubitabil, Sigma 18-35 mm ART, face din noapte, zi.

“Wauuuu! Ai văzut?” Se aude din mașină… Soția mă anunțase că deasupra capului meu s-au văzut două urme de meteorit, Perseide. Trântesc șapca de pământ și scot ochiul de pește din rucsac. Sigma deja tremura de frig și era timpul să se încălzească în rucsac lângă rudele îndepărtate. Din cauza faptului că spectacolul se întâmpla aleator pe cer, cei 18 mm ai lui Sigma nu ofereau un câmp vizual suficient de larg, iar norocul nu era de partea mea.

Sigma
(c) Geo Cozma

Spre Obcina Mestecăniș/Valea Putnei Canon 700D + Samyang 8mm CSII @f3.5 40” ISO 6400

Doar un avion și o Perseidă chiar pe marginea din stânga a cadrului. După 20 de expuneri pe intervalometru, atât am putut obține în acea noapte. În schimb nu am putut să nu observ nivelul de zgomot, destul de deranjant în fotografia trasă cu Samyamg în comparație cu Sigma. Totuși este o diferență de 2 trepte de expunere.

Gata pentru noaptea asta. Se făcuse Vineri de 3 ore și eu încă trăiam ziua de joi.

Vineri 10 August 2018

După o noapte dormită pe jumătate, primesc un telefon de la un amic fotograf care mă invită la o excursie pe Măgură, un munte undeva în Obcina Feredeului care desparte Câmpulungul de Valea Pojoratei. Ne încărcăm bateriile, curățăm echipamentul și la ora 23:00 ne întâlnim la baza muntelui și în 15 minute ajungem pe platoul montan. Noaptea asta era despre Perseide, dar era și despre comparația înte focala de 18mm și cea de 8mm.

(c) Geo Cozma

Spre Transrarău Canon 700D + Sigma 18-35 Art @18 mm f/1.8 20” ISO 1600

Sigma
(c) Geo Cozma

Spre Transrarău Canon 700D + Samyang 8mm CSII @f/3.5 40” ISO 6400

Din cele două exemple putem observa că 8 mm înglobează un câmp vizual mult mai larg, ceea ce duce la un minus pentru Sigma 18-35mm Art în acest tip de fotografie. Un văl mare de nori ne acoperă priveliștea și noaptea se încheie pentru observarea Perseidelor.

Sâmbătă 11 August 2018

Înainte de spectacolul nocturn nu pot să nu observ că norii erau tot mai pregătiți pentru un apus epic, numai bun pentru testarea obiectivului Sigma la flaring. Oarecum începeam să mă resemnez pentru că se anunța o noapte cu vizibilitate redusă, așa că mă echipez de munte, iau Sigma 18-35mm Art și Canon 55-250mm STM și urc pe Drumul Lupilor din comuna Sadova.

Sigma
(c) Geo Cozma

Sadova la apus Canon 700D + Sigma 18-35 Art @18 mm f/8 1/80” ISO 100

Da! Ai absolută dreptate! Am deviat puțin de la subiect. Așa că mă revanșez luându-te cu mine în pasul Mestecăniș, noaptea asta.

Sigma
(c) Geo Cozma

Pasul Mestecăniș spre Valea Putnei Canon 700D + Sigma 18-35 Art @18 mm f/1.8 20” ISO 1600

Se pare că nici la f/1.8 nu scăpăm de flaring și nici de norii de pe cer. Așa că trag pe un drum forestier, mă pun pe spate, și printre nori, încerc să mai zăresc câte o Perseidă, cu aparatul în rucsac.

Aș fi încheiat aici, dar lipsește cireașa de pe tort. Așa că mai țin în monitor încă o noapte, după care promit că-l trimit acasă pe Sigma 18-35mm Art.

Luni 13 August 2018

Nu am sărit o zi, dar având în vedere că toată acțiunea se petrece de la 01:00 AM până dimineață la ora 07:00 AM, pe calendar tot 13 August arată. De data asta primesc o invitație de la același amic fotograf de pe Măgură, să facem o escapadă pe Giumalău, cel mai înalt vârf din Bucovina. Nici nu clipesc și răspund afirmativ la provocare.

Sigma
(c) Geo Cozma

Crucea de pe Giumalău și Câmpulung Canon 700D + Samyang 8mm CSII @f/3.5 40” ISO 6400

După un drum anevoios cu rigole imense și stânci răvășite pe potecile măturate de torente, ajungem pe vârf. Acolo ne așteaptă o climă extraterestră, unde umiditatea era foarte mare și vântul propulsa norii pe lângă noi cu o viteză amețitoare. Dar în cele din urmă, norii s-au risipit și orizontul s-a deschis.

Sigma
(c) Geo Cozma

Crucea de pe Giumalău Canon 700D + Sigma 18-35 Art @18 mm f/1.8 20” ISO 3200

Spectacolul Perseidelor urma să se întețească, iar soarele lumina orizontul tot mai mult spre est.

Sigma
(c) Geo Cozma

 Trans Rarău, Câmpulung și Perseu Canon 700D + Sigma 18-35 Art @18 mm f/1.8 20” ISO 3200

Poate nu am reușit să scot în evidență toate părțile negative sau deopotrivă, toate părțile pozitive ale Sigma 18-35mm Art… Mai mult ca sigur nu sunt cele mai strașnice fotografii pe care le-ai văzut trase cu acest obiectiv… dar… orice experiență trebuie trăită la maxim și motivele întăresc implicarea și devotamentul. Nu contează unde ești sau ce faci în acel moment, important este să trăiești fiecare milisecundă a momentului din fața ta și să te bucuri de fiecare mărunțiș.

Sigma
(c) Geo Cozma

Masivul Rarău-Panoramă 6 cadre verticale Canon 700D + Sigma 18-35 Art @18 mm f/8 1/60” ISO 100

Cam asta a fost excursia lui Sigma 18-35mm Art prin Țara Fagilor. Pe alocuri scurtă, pe alocuri plictisitoare, dar acele câteva momente au făcut ca această experiență, să rămână una inedită.

Înainte de a pleca, vreau să vă mărturisesc că acest obiectiv se aliniază așteptărilor și chiar dacă e scump, greu și nu se comportă foarte bine cu surse frontale de lumină, contrastul, claritatea și diafragma luminoasă, constantă pe toată lungimea focalei de la 18 la 35 mm îl fac un concurent greu de bătut pe piața APSC.

Articol și fotografii de Geo Cozma.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Interesant obiectiv. Oare este si cu montura Sony E?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.