SDHC vs SDXC: Diferențe și caracteristici

Pasionații de fotografie știu cât de importantă este posibilitatea de a realiza o cantitate mare de imagini, pe care să le poată păstra în condiții de siguranță și pe care să le prelucreze pentru obținerea unor efecte spectaculoase. Acest lucru este posibil prin utilizarea unor carduri de memorie, despre care vom prezenta în continuare cele mai importante detalii: 

Ce este un card de memorie?

Cardurile de memorie sunt dispozitive create pentru stocarea informațiilor, într-un mod similar cu unitățile USB sau discurile SSD. Cele mai multe au memorie flash și se folosesc la o gamă largă de dispozitive mobile, dintre care cele mai cunoscute sunt: aparat foto digital, smartphone, tabletă, laptop, calculator, asistent digital personal (PDA), player media, consolă de jocuri, cameră video, smartwatch, și diferite tipuri de instrumente muzicale electronice. 

Primele tipuri de carduri au apărut la începutul anilor ‘90, iar în 1994 a fost realizat primul model Compact Flash, urmat un an mai târziu de SmartMedia Card. În 1997 au fost lansate cardurile multimedia, iar în următoarea perioadă tehnologiile au evoluat rapid, astfel că în 1999 a fost produs primul card SD (Secure Digital), în 2000 USB-ul (Universal Serial Bus) și în 2003 versiunea miniaturizată de MiniSD.

Un pas important a fost cel din 2005, când au fost lansate cardurile de memorie MicroSD, cu capacități de stocare de 32, 64 și 128 MB. În 2010 a apărut un nou model SDXC (Secure Digital Extended Capacity), cu o cacapicate de la 64GB la 2TB, trei ani mai târziu au apărut carduri de memorie cu Wi-Fi încorporat, iar în 2016 a fost lansat UFS (Universal Flash Storage) pentru camere foto digitale, telefoane mobile și o gamă largă de dispozitive electronice utilizate în viața de zi cu zi.

În anul 2018 a apărut un nou card de memorie SDUC (Secure Digital Ultra Capacity) ce combină facilitățile oferite de cardurile SD, SDHC și SDXC. Capacitatea de stocare poate ajunge la 128 TB, iar  viteza este de până la 985 MB/s. 

Popularitatea acestor carduri de memorie este demonstrată și de faptul că se află în top cele mai cumpărate accesorii foto în 2021. Dorința oamenilor de a-și păstra amintirile, dar și nevoia de a stoca imaginile realizate la ședințe foto, în vederea sortării și prelucrării ulterioare au dus la succesul acestor dispozitive mobile, versatile și în continuă dezvoltare tehnologică.

Câte tipuri diferite de carduri de memorie există?

Au apărut în ultimele decenii diferite variante de carduri de memorie, însă principalele tipuri sunt cuprinse în categoriile  Secure Digital și Compact Flash, astfel că pasionații de fotografie au de ales SDHC vs SDXC, adică Secure Digital High Capacity  vs  Secure Digital Extended Capacity.

Astfel, cele mai cumpărate aparate foto în 2021 și cele mai cumpărate echipamente pentru vlogging în 2021 au fost cele dotate cu echipamente pentru utilizarea unor carduri de memorie performante, de ultimă generație.

Diferențe SDHC vs SDXC

Standardul SD (Secure Digital) îi asigură pe utilizatori că este vorba despre un card de memorie flash, nevolatilă și este obligatoriu pentru toate tipurile de memorie folosite la camere foto digitale, atât de fotografii profesioniști, cât și de cei amatori. 

Pentru utilizatorii de aparate foto digitale, este utilă o comparație SDHC vs SDXC, ca să știe cum să aleagă cele mai bune tipuri de carduri de memorie, în funcție de particularitățile activității lor:

Cardul de memorie SDHC

  • Are capacitate de stocare de la 4GB până la 32GB, astfel că se pot realiza înregistrări mai lungi, fără să fie nevoie de schimbarea cartelei;
  • Poate fi utilizat pentru înregistrări video HD (720p);
  • Oferă viteze superioare de transfer, având interfeţele pentru magistrale de foarte mare viteză UHS-I (Ultra High Speed);
  • Este versatil, poate fi utilizat pe o gamă largă de aparate foto digitale, cu diverse specificații tehnice.

Cardul de memorie SDXC

  • Are capacitate de stocare de la 64GB până la 2TB;
  • Oferă cele mai mari viteze de transfer, având cele mai noi interfeţe pentru magistrale de foarte mare viteză UHS-II și UHS-III, astfel că permite realizarea de fotografii în rafală, fără întrerupere; 
  • Poate fi utilizat pentru înregistrări video UHD (1080p);
  • Este compatibil cu generațiile noi de camere foto digitale, pentru aparatele mai vechi trebuie verificată posibilitatea de utilizare a cardurilor SDXC înainte de utilizarea lor;
  • Este recomandat pentru fotografii, filmări și producție video profesionale, pentru că asigură rezoluţii de 4K, 6K, 8K şi un bitrate mare.
  •  

În viitorul apropiat, pe lângă cele două tipuri de carduri de memorie pentru camere foto, un alt tip de card memorie micro SD ce va fi comercializat pe piața de accesorii foto va fi SDUC (Secure Digital Ultra Capacity). Acesta are specificații tehnice superioare: capacitate de memorie de la 2TB la 128TB și viteză de transfer de până la 985MB/s.

Compatibilitatea SDHC vs SDXC este următoarea: generațiile mai noi de camere foto digitale ce pot utiliza SDXC sunt compatibile și cu memorii de tip SDHC. În schimb, aparatele foto care de nivel tehnologic specificat doar pentru SDHC în general nu pot fi echipate cu carduri de memorie SDXC.

La alegerea unui card de memorie SDHC vs SDXC trebui să fie luată în considerare și ușurința în recuperarea pozelor șterse sau blocate pe carduri de memorie. Acest criteriu este important în achiziționarea celor mai bune tipuri de memorie, care să permită realizarea unor materiale vizuale ample,  atât poze, cât și înregistrări video.

Produse recomandate

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Tipuri de rezoluții video: Cum alegi aparatul potrivit nevoilor tale
Cum alegi laptopul potrivit? Toate criteriile de care să ții cont
Cum alegi imprimanta potrivită pentru acasă

Tu ce card de memorie deții și care este experiența ta cu acesta? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.