Recuperarea pozelor șterse sau blocate pe carduri de memorie SD

Pierderea unor poze de pe cardul de memorie poate fi cel mai sumbru scenariu pentru un fotograf. Chiar dacă această situație poate apărea destul de rar, este bine să ai la îndemână un ABC clar al unei recuperări fără probleme, pentru a-ți duce la bun sfârșit procesul de editare al pozelor pe care le-ai realizat. 

Găsești mai jos o serie de metode testate, prin care poți accesa un card defect, pentru a ajunge rapid la fișierele din memoria sa. Indiferent de tipul cardului pe care îl utilizezi pentru camera ta foto (SD / MMC / CF), niciunul dintre aceste modele nu garantează o funcționalitate de 100%. Iată care sunt posibilele cauze care duc la blocarea unui card de memorie al aparatului de fotografiat!

De ce se blochează cardurile de memorie?

Cele mai des întâlnite motive pentru care un card de memorie iese din circuit sunt: 

  • O utilizare necorespunzătoare a acestuia, șocuri puternice la care este camera supusă (loviri sau contactul îndelungat cu apa);
  • Supraîncălzirea cardului sau utilizarea excesivă a camerei într-un mediu cu o temperatură prea mare sau prea mică;
  • Incompatibilitatea acestuia cu aparatul foto în care este introdus (acest scenariu are loc atunci când cardul de memorie este supus unei viteze de scriere prea mici pentru necesitățile aparatului);
  • Memoria efectivă a cardului de memorie a fost epuizată, pentru că, indiferent de tipul cardului utilizat, acesta nu garantează decât un număr limitat de citiri și scrieri.

Așadar, cardul de memorie pe care îl utilizezi se poate bloca atunci când te aștepți mai puțin. Însă, așa cum vei vedea chiar puțin mai jos, există șanse mari ca tu să îți poți recupera pozele de pe el. Iată cum!

Ce faci dacă pe display apare mesajul “Card Err”, sau dacă ai șters din greșeală o serie de poze de pe acesta?

  • După blocarea cardului / ștergerea accidentală a unor fișiere foto din memoria acestuia, scoate-l imediat din cameră și pune-l în geanta aparatului tău.  
  • Dacă ești în situația de a avea un card inactiv, din memoria căruia vrei sa recuperezi o serie de fotografii “pierdute”, NU TREBUIE SĂ FORMATEZI CARDUL ÎN APARAT SAU PE PC.  
  • În caz contrar, șansele de a mai recupera vreodată pozele de pe acesta scad considerabil.
  • Dacă, din greșeală, ai șters poze din memoria cardului, ESTE IMPORTANT SĂ EVIȚI UTILIZAREA ACESTUIA ÎN CONTINUARE. Astfel, eviți situația nedorită în care camera foto va salva o fotografie nouă în aceeași zonă de memorie în care se află și fotografiile la care tu nu ai acces.
  • Trebuie să știi faptul că aparatele foto “notează” fotografiile de pe carduri ce urmează a fi șterse, “scriind peste” următoarele imagini pe care le-ai surprins, exact în aceeași zonă de memorie. 
  • Cu alte cuvinte, ștergerea pozelor nu se realizează imediat, însă dacă vrei sa recuperezi datele pe care le consideri deja pierdute, NU MAI FACE ALTE POZE.
  • Instalează apoi în PC unul dintre programele de recuperare a pozelor, programe despre care vorbim chiar în rândurile de mai jos!

Program recuperare fotografii șterse de pe card: Recuva

Recuva este un program de recuperare a fotografiilor șterse de pe cardul de memorie, pe care îl poți descărca GRATUIT de aici. Însă ca orice soft pe care îl poți descărca gratuit, acest tool vine la pachet și cu o serie de limitări.

Aceste limitări sunt determinate de o serie de algoritmi pentru recuperarea datelor blocate pe card, conform setărilor by default realizate de producător. De aceea, se recomandă utilizarea acestei prime soluții de recuperare – Recuva – doar în cazul pozelor șterse de pe cardul de memorie.

După instalarea acestui soft în PC, recuperarea pozelor șterse accidental se realizează în 4 pași simplu de urmat: 

Recuperare poze șterse cu Recuva – Pas 1

  • Operațiunea de recuperare începe cu introducerea cardului de memorie în cititorul special;
  • După ce cardul este în cititor, deschide în sistemul de operare programul Recuva, selectând apoi fișierul aferent cardului (drive-ul) din lista afișată;

  • Utilizând acest program, poți recupera ulterior poze de pe cardul HDD, de pe o partiție a acestuia, sau de pe orice alt model de card, aflat (la momentul rulării programului) în cititorul de carduri.

Recuperare poze șterse cu Recuva – Pas 2

  • Trecem acum la ajustarea opțiunilor pe care programul de recuperare Recuva ți le pune la dispoziție;
  • După ce ai selectat fișierul aferent cardului din cititor (vezi PASUL 1), nu te grăbi să apeși imediat butonul SCAN; 
  • Mai întâi de toate, accesează OPTIONS. Se va deschide apoi o nouă fereastră, de unde vei putea selecta opțiunile de scanare disponibile;

  • În cazul în care te confrunți cu un card de memorie blocat, îți recomandăm să utilizezi fie opțiunea “DEEP SCAN”, fie opțiunea “SCAN FOR NON-DELETED FILES”;
  • IMPORTANT DE REȚINUT: fiecare opțiune bifată în plus va determina și o perioadă mai mare de recuperare a fișierelor foto “blocate” pe cardul tău de memorie.

Recuperare poze șterse cu Recuva – Pas 3

  • După realizarea setărilor specifice (vezi PASUL 2), închide fereastra OPTIONS (cu un simplu click pe OK, pentru salvarea acestora) și apoi apasă butonul SCAN;
  • În acest punct al procesului de recuperare, va începe scanarea propriu-zisă a cardului de memorie respectiv; 
  • Ca timp, această operațiune poate varia între 10 și 20 de minute, în funcție de câteva caracteristici tehnice, specifice cardului de memorie pe care îl utilizezi în camera foto: capacitatea de stocare a cardului, volumul de date la momentul scanării, performanțele PC-ului / laptopului cu care rulezi programul de recuperare poze Recuva. 

Recuperare poze șterse cu Recuva – Pas 4

  • După ce scanarea cardului a ajuns la final, programul de recuperare Recuva va afișa absolut toate fișierele ce pot fi recuperate: poze în format JPEG, fișiere RAW, clipuri video etc; 
  • Este un program ce îți poate oferi libertatea de a filtra / căuta doar un anumit tip de format, scurtând astfel timpul de scanare despre care vorbeam mai sus (vezi PASUL 3);
  • Un simplu click pe un fisier recuperat îți poate afișa chiar și o previzualizare a acestuia;
  • Cu un click dreapta, poți salva fișierul respectiv pe HDD sub forma unui format normal JPEG; 
  • Dacă dorești recuperarea integrală a fișierelor de pe card, tot ce trebuie să faci este să selectezi opțiunea “RECOVER”, însă doar după ce ai selectat în prealabil toate căsuțele aferente fișierelor din memoria sa.

Program recuperare fotografii de pe card blocat: Get Data Back

Spre deosebire de programul pentru recuperarea pozelor Recuva, pentru utilizarea tool-ului GetDataBack trebuie să plătești un cost de aproximativ 80 $. Cu toate acestea, instalarea acestui program în PC determină șanse mai mari de reușită. 

GetDataBack este un program disponibil în două variante de soft:

  1. GetDataBack pentru carduri formatate în sistem NTFS;
  2. GetDataBack pentru carduri formatate în sistem FAT. – acesta este programul pe care tu trebuie să îl cumperi, deoarece cardurile de memorie pentru camere foto sunt formatate în FAT.

Interfața “greoaie” a acestui tool nu trebuie să te dezarmeze. Așa cum vei vedea puțin mai jos, procesul de recuperare este unul în 3 pași, prin care trecem chiar acum.

Recuperare poze cu GetDataBack – Pasul 1

  • Este un prim pas asemănător celui despre care am discutat și mai sus, atunci când am trecut prin procesul de recuperare cu Recuva: selectăm drive-ul cardului de memorie respectiv;
  • Tot la fel ca în cazul programului de recuperare a pozelor Recuva, GetDataBack îți permite să scanezi atât carduri de memorie aflate într-un cititor, cât și în harduri interne ale propriului PC, sau într-o partiție a acestuia.

Recuperare poze cu GetDataBack – Pasul 2

  • Din acest moment, softul va începe recuperarea efectivă a fotografiilor de pe cardul de memorie, printr-un set complex de algoritmi, ce facilitează un timp de recuperare mult mai mic.

Recuperare poze cu GetDataBack 3 – Pasul 3

  • După recuperarea fișierelor, programul va afișa toate pozele, identificate de algoritmii GetDataBack înainte de blocarea cardului de memorie;
  • IMPORTANT DE REȚINUT: în cazul în care ai optat pentru versiunea DEMO a programului de recuperare poze GetDataBack, aceasta nu va face altceva decât să îți afișeze fișierele identificate pe card, cu un dublu click pe fiecare în parte, în fereastra de preview. Pentru salvarea acestora, trebuie să optezi pentru varianta paid.

La final…

Trebuie să mai știi că:

  • Ambele programe de recuperare a pozelor se comportă foarte bine atunci cand sunt rulate în sistemele de operare: Windows XP, Vista, Windows 7 si Windows 8;
  • Recuva reprezintă o soluție rapidă și accesibilă pentru recuperarea pozelor, în timp ce GetDataBack reprezintă o variantă mult mai sigură de a reintra în posesia pozelor pe care le considerai pierdute;
  • Alte programe de recuperare a pozelor de pe card pe care le mai poți încerca: Transcend și tool-ul celor de la SanDisk
  • Chiar dacă unele programe de recuperare costă, află că există și variante demo ale acestora, pe care le poți testa înainte de a cumpăra varianta “paid” a tool-ului respectiv. Exact ca în cazul de mai sus (varianta DEMO a programului GetDataBack), opțiunile free îți permit să vizualizezi datele blocate în card, fără însă a le și putea descărca.

Însă ce e mai mulțumitor decât să știi că pozele tale, pe care le credeai pierdute, se află acum într-un loc sigur, chiar dacă a trebuit să scoți din buzunar o sumă de bani pentru achiziționarea unui soft de recuperare al pozelor performant?


S-ar putea să te intereseze și:

Despre Kingston Canvas Select, cu Mihai Barbu

 

Alți fotografi au mai citit și:

17 Comments

  • buna miam cumparat microcard am pus in telefon am trasferat pozele din telefon pe card si nu mi le arata nu se deschid puteti sa ma ajuati

  • buna ziua, aseară am avut un eveniment și am făcute câteva filmări la biserica iar ultimele două cele mai importante fiind când în băgau pe cel mic in apă nu le pot accesa și nici copia de pe card dar le văd că sunt acolo dar nu pot intra în ele, cum pot rezolva aceasta problema

    • Bună ziua,

      Vă rugăm să scrieți un mail la info@f64studio.ro problema întâmpinată, alături de modelul camerei + cel al cardului.

      Vă mulțumim!

  • Ziua buna . Am un card sd se 128 Gb Samsung Evo plus folosit intro camera de supraveghere a imobilului . Doresc sa recuperez video-clipurile din doar 2 zile din cele 18 filmate . Eu nu por sa le scot pentru ca imi cere sa-l formatez (asta inseaman sa il sterg) si nu ma pricep cu acest program RACOVER . si nu doresc sa risc stergerea clipurilor. Intrebare la dumneavostra ,se poate scoate ?

    • Bună ziua, vă rugăm să lasați un mail colegilor de la info@f64studio.ro pentru a vă oferi soluțiile necesare la această problemă.

  • Buna ziua ! Am un card CF de 32 GB, SanDisc, Am vrut sa descarc pozele si imi apare ca nu sunt imagini pe card, asta desi le vedeam dupa declansare, chiar de cateva ori. Nici in aparat nu le mai pot vedea, imi apare acelasi mesaj. Am folosit RECUVA, scaneaza cardul 30 minute, vad cum gaseste pozele, dar la final afiseaza doar 4 din 1600. Folosesc aparat CANON EOS 1D Mark 4. Ce sfat imi dati ?

    • Salutare,

      Aplicația RECUVA permite descărcarea celor 4 poze pe care le afișează? Cel mai probabil trebuie cumpărată versiunea premium pentru a permite descărcarea celor 1.600 de poze.

  • Am luat și eu pentru prima data un card de memorie ( la recomandarea vânzătorului )
    căci nu mă pricep în așa chestii. Apoi după utilizarea lui, am dorit să-mi transfer pozele și video in Laptop ,însă după scurt mi-a dat eroare și nu-mi arata nimic. card gol . Am fost la un fotograf să-mi scoată pozele și m-a anunțat că totul este gol și că de fapt cardul de memorie nu este bun, cel mai prost card , așa carduri nu mai există!

    as mai avea vreo șansă de recuperare??
    Am poze foarte importante .
    va rog să mă ajutați mult!

    • Bună ziua, ne puteți comunica vă rog brandul cardului de memorie?

  • Buna,am un card micro SD de 512 GB l-am pus in telefon sa imi mut tot pe el iar in timpul transferului sa oprit si nu mai aveam nimic era tor sters.Va rog din suflet spune-mi cum sa imi recuperez tot..Mulțumesc!

    • Bună ziua, ne puteți comunica vă rog modelul telefonului dvs.?

      Vă mulțumim!

  • Bună ziua! Am un card extern sd 32 GB havana care a fost introdus.un tel și s.a blocat nu mi.l citește laptopul pt a descarca ce am pe el. Se mai pot recupera pozele de pe el fiind blocat?

    • Bună ziua! Ne puteți comunica ce model este telefonul dvs., respectiv ce model este și laptop-ul pe care îl utilizați?

      • Buna ziua. Va rog o adresa de mail daca se poate , sa va intreb ceva.

        • Salutare, pentru mai multe informații legate de recuperarea pozelor, te rugăm să ne scrii un mail la info@f64studio.ro.

  • buna am un San disc extreme pro 170 MB /S. 128 GB sa blocat nu mai recunoasta aparatul foto cer ajutor am O gramada de poze de LA maratonul tarnavei multumedc

    iuliu

    • Salutare! Ne pare rău să auzim că întâmpini această problemă. Ne poți spune te rog ce aparat folosești?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.