Cum alegi laptopul potrivit? Toate criteriile de care să ții cont

Astăzi, laptopurile sunt suficient de compacte pentru a fi transportate oriunde cu ușurință și suficient de bune pentru a rula aplicații solicitante. Majoritatea oamenilor își dă seama că totul, de la scrierea unui document, la vizionarea unui film și până la jocuri poate fi efectuat mai bine și mai comod pe un laptop. Și, totuși, alegerea unui laptop rămâne o provocare pentru că pot fi de mai multe dimensiuni, pot avea caracteristici diferite și, în funcție de acest lucru, prețurile pot varia simțitor. De aceea, este bine ca înainte de toate să vă evaluați nevoile personale.

Așadar, ce tip de laptop ar trebui să alegeți pentru școală, pentru business sau pentru gaming, jocurile video? În cele ce urmează, vă prezentăm toate criteriile necesare pentru a cumpăra dispozitivul potrivit.

Cum alegi laptopul în funcție de specificații?

 Principalele componente de care trebuie să ții cont în alegerea produsului sunt:

  • procesorul;
  • memoria RAM;
  • unitățile de stocare;
  • placa grafică/video.

Procesorul

Procesorul reprezintă cea mai importantă componentă a unui calculator și, deci, și a unui laptop. Este cel care asigură funcționarea întregii „mașinării”, are o influență uriașă asupra performanței, dar, în funcție de ceea ce vrei să faci, și modelul cel mai puțin costisitor poate fi suficient de bun.

 Laptopurile pot avea 2 branduri de procesoare:

  • Intel CORE;
  • AMD Ryzen.

 Procesoarele cele mai cunoscute pe piață sunt cele de la Intel CORE și se prezintă în mai multe variante/generații:

  •  Intel Celeron, Pentium – sunt potrivite pentru calculatoare economice (de buget mic), pot fi folosite pentru operațiuni simple, editare office, vizionare filme, însă, sunt destul de lente.
  • Intel i3 – clasa entry level a procesoarelor; poate fi util persoanelor care utilizează laptopul doar pentru operațiuni de bază, browsing. Ca nivel de performanță se află doar puțin sub Core i5, la fel și ca preț.
  • Intel i5/i7 –poate fi clasat între segmentul de top și cel de mijloc, este utilizat predominant pe laptopurile business sau gaming, dar, nu foarte complexe. În cazul în care sunteți în căutarea unui laptop mainstream cu o combinație ideală de preț și performanță, o configurație cu un procesor Intel Core i5 reprezintă o alegere adecvată. Intel Core i7 pot fi mai performante față de Core i5, modelele cu numere care se termină în HQ sau K au o  productivitate mai mare, sunt mai rapide și sunt mai potrivite și pentru gaming, jocuri pe calculator mai solicitante.  
  • Intel Core i9 – procesor de top de la Intel, care oferă performanțe mai bune decât cele anterioare. Este disponibil numai pe laptopuri premium, stații de lucru și platforme de gaming complexe.
  • Intel Xeon – Procesor extrem de puternic, dar și scump, adaptat pentru stațiile de lucru mobile mari. Produsul este potrivit celor care realizează modelare 3D sau editare video. Datorită caracteristicilor sale, durata de viață a bateriei laptopului va fi redusă, iar acesta va avea o greutate mai mare.
  • Procesoare Intel de generația a 11-a: Intel a introdus procesoare Tiger Lake de generația 1 care vor alimenta următoarea generație de laptopuri.

 Alte tipuri de procesoare:

  •  AMD Ryzen 4000 și Ryzen 5000 – procesoare concepute pentru a concura cu Intel Core i5 și Core i7, cu performanțe și rezistență excelente. Tind să aibă prețuri mai reduse decât cele de la Intel din aceeași categorie.
  • AMD A, FX sau Seria E – procesoare pentru laptopuri economice, oferă performanțe bune pentru navigarea pe web, vizionare filme, activități uzuale.
  • Apple M1 – procesor utilizat pentru MacBook Air și MacBook M1 bazat pe ARM, extrem de performant și rezistent.

Memoria RAM

 Laptopurile economice sunt dotate, de cele mai multe ori, cu 4GB memorie operativă, fiind recomandate celor care utilizează doar funcții de bază, editare text, browsing, etc. Capacitatea 8GB RAM, 16 GB și peste este recomandată celor care folosesc aplicații complexe precum editarea video, Photoshop sau gaming.

 Unitatea de stocare

Performanța unității de stocare este, poate, chiar mai importantă decât viteza procesorului. Există 3 variante de unități de stocare:

  • HDD – Hard Disk normal, cele mai accesibile ca preț, nu mai reprezintă o opțiune mainstream:
  • SSD – Solid State Drive cu variante conector SATA, conector M.2, conector PCI Express, cel mai rapid dintre ele; au un nivel de preț mai ridicat, dar, sunt rapide și durabile, fiind cele mai performante și utilizate astăzi; laptopurile dotate cu SSD sunt de trei ori mai rapide decât cele dotate cu HDD.
  • SSHD – hibrid între SSD și HDD; este o variantă de echilibru între prețul redus al HDD-ului și performanța SSD-ului.

 Dimensiunile clasice pentru HDD-urile și SSD-urile de laptop sunt de 2.5′.

 Placa grafică/video

Plăcile video pot fi de două tipuri:

  • Integrate, care partajează memoria sistemului – activități uzuale, browsing, muzica, filme,
  • Dedicate – activități complexe, editare video, 3D, gaming. 

Alegerea unui plăci video depinde de finalitatea pentru care este utilizat laptopul.

De cele mai multe ori, procesoarele vin împreună cu plăci grafice integrate, iar produsele din noile generații sunt suficient de performante chiar și pentru pentru gaming (ex. Iris Xe de la Intel, variante economice Nvidia). Dacă folosești laptopul intensiv pentru a rula jocuri noi și complexe, alege o placă dedicată (ex. AMD, variante premium Nvidia).

Cum alegi laptopul în funcție de sistemul de operare?

Cele mai multe laptopuri vin cu unul dintre cele trei sisteme de operare:

  • Windows,
  • Chrome OS
  • MacOS (exclusiv pentru MacBook, MacBook Pro).

Alegerile pot fi diferite în funcție de nevoile și bugetul utilizatorului. Dacă îți trebuie un laptop pentru grafică 3D sau editare video este posibil să ai nevoie de un procesor AMD. Dacă ai bugetul necesar, te poți îndrepta spre un MacBook. În funcție de nevoi și preferințe, poți face diferite alegeri.

  •  Windows 10 

Cel mai popular sistem de operare, Windows, rulează pe mai multe modele de laptopuri. Windows 10, cea mai recentă versiune a sistemului de operare Microsoft, este un sistem flexibil și oferă o serie de îmbunătățiri față de variantele anterioare. Laptopurile Windows 10 sunt potrivite pentru școală, mediul universitar, academic și utilizatori de tip business și gaming.

  •   Apple macOS

Toate MacBookurile utilizează sistemul de operare al Macintosh, macOS, cel mai recent fiind macOS Big Sur. În general, sistemul de operare oferă funcționalități similare cu Windows 10, dar, cu o abordare diferită a interfeței. MacOS este un sistem de operare foarte stabil care, în general, nu este afectat de viruși.

  •  Sistemul de operare Chrome

Sistemul de operare Google este simplu și sigur, dar, mai limitat ca funcționalitate decât Windows sau macOS. Interfața cu utilizatorul seamănă cu Windows, cu deosebirea că multe aplicații web nu funcționează la fel de bine și offline. Produsele dotate cu Chrome OS sunt destinate persoanelor care doresc să navigheze pe Web, rețele sociale, poștă electronică și care vor să aloce un buget redus.

Ecranul (Display-ul)

  • Diagonala ecranului

În general, laptopurile pot avea o diagonală a ecranului cuprinsă între 10”-11” și peste 18”, cele mai populare fiind 13.3”, 15.6” și 17.3”. Ecranele de 12,5” – 14” oferă cel mai bun echilibru între confortul vizual și portabilitate. Ecrane mai mari sunt utile pentru operațiuni complexe și pentru posturi de lucru mai puțin mobile, în timp ce modele mai mici sunt utile pentru copii.

  • Rezoluția

Cu cât dispui de mai mulți pixeli cu atât vei vedea mai bine și mai clar pe ecranul laptopului. Cea mai frecventă rezoluție a ecranului este 1366 x 768 (HD Ready) fiind folosită la laptopurile economice. Pentru laptopurile de business se recomandă un ecran cu o rezoluție de 1920×1080, adică Full HD sau 1080p. Pixelii vor fi aproape neobservabili.

Laptopurile de ultimă generație au ecrane de 2560×1600, 3200×1800 sau chiar 3840×2160 (4K), însă, acestea consumă mai multă energie, solicitând și un consum mai mare al bateriei. 

  • Calitatea ecranului AMOLED/IPS

Calitatea ecranului înseamnă mult mai mult decât rezoluția. Atunci când îți alegi laptopul este bine să te informezi dacă este dotat cu ecran AMOLED – Active Matrix Organic Light-Emitting Diode sau IPS – In-Plane Switching Liquid Crystal Display. Între timp, au apărut și laptopuri cu panel PLS. Acesta este un derivat al panoului IPS.

Dacă vrei cea mai bună calitate a imaginii și nu te interesează durata de viață a bateriei, ia în considerare un ecran AMOLED care poate oferi culori mai bune și mai naturale (iluminează pixelii în mod independent). Comparativ cu un ecran IPS, durata de viață a unui AMOLED este mai mică, iar tehnologia mai scumpă.

Ecranele IPS LCD, adică acelea cu cristale lichide, nu iluminează pixelii în mod independent, au un sistem cu o lumină de fundal și un panou de pixeli. Ecranul necesită o cantitate constantă de energie, luminozitate, contrast, unghiuri de vizualizare mai mari. Au un preț mai accesibil.

 MacBookurile de la Apple sunt realizate cu display Retina, numele dat tehnologiei ecranului de înaltă rezoluție. Retina netezește marginile zimțate ale pixelilor care formează imagini pe ecran și face imaginile să pară mai naturale. De asemenea, tehnologia de comutare în plan îmbunătățește unghiurile din care poate fi vizualizat ecranul. 

  • Suprafață lucioasă vs mată a ecranului

Dacă folosești un laptop pentru browsing, filme și muzică, într-o incintă în care nu pătrunde atât de mult soare, poți utiliza un ecran cu o suprafață lucioasă. În caz contrar, optează pentru o suprafață mată. Pe o suprafață lucioasă, culorile se văd mai intens, dar, reflecția luminii din incintă sau lumina zilei pot afecta vederea.

Cum alegi laptopul în funcție de tastatură și touchpad?

Dacă vrei să lucrezi mult pe laptop, asigură-te că tastatura oferă feedback tactil solid și o distanță de la 1 la 2 mm pe care o parcurge tasta, atunci când este apăsată, și suficient spațiu între taste. Dacă vei alege un laptop cu sistem Windows, asigurați-vă că are drivere touchpad Precision. Dacă alegi un Macbook, te poți bucura de o tastatură cu touch bar. Unele variante de tastatură pot dispune de sistem de iluminare.

De asemenea, trebuie să acorzi atenție faptului că o tastatură poate fi concepută pentru standard de scriere internațional sau poate avea taste dedicate pentru limba română (sau o altă limbă vorbită). Alegerea tastaturii în acest sens se poate face în funcție de necesități și de modul intuitiv în care ești obișnuit să folosești laptopul.

Nu uitați ca atunci când alegeți un laptop să fie dotat cu un touchpad precis, cu o suprafață confortabilă și care are un cursor care răspunde constant la gesturi multitouch.

Cum alegi laptopul în funcție de autonomia bateriei?

În general, este destul de greu să găsești informații despre bateria unui laptop nou.

Pentru a determina durata de viață preconizată a bateriei, cel mai bine ar fi să  analizezi opiniile unor specialiști provenite din surse obiective, în urma unor teste.

Dacă ai nevoie de un laptop care să permită o mobilitate extinsă, este recomandat să alegi un produs cu o autonomie de cel puțin 8h. Dacă. în schimb, ai optat pentru un laptop de birou sau pentru jocuri, atunci autonomia nu este foarte importantă fiindcă ai acces la o sursă de electricitate. În orice caz, performanțele unui laptop alimentat la priză sunt mai bune față de cele ale unuia pe baterie.

În funcție de performanțele unui laptop, în funcție de cât consumă toate componentele acestuia, o baterie poate fi de 2 celule sau chiar 8 celule. O baterie de 2 celule nu este mai bună decât una cu mai multe, dar, poate „să țină“ mai mult (având în vedere ciclurile de încărcare descărcare). 

De preferat, ar fi să alegeți modele care au baterie detașabilă. Sigur, se pot schimba și cele integrate, dar în service.

Cum alegi laptopul în funcție de buget?

Astăzi, este posibil să cumperi un laptop începând de la 600 de lei (Chromebook), dar, dacă dispui de o sumă mai mare de bani, atunci poți achiziționa un sistem de o calitate superioară, mai performant și un ecran mai bun.

Între aproximativ 600 și 1750 de lei: Laptopurile cele mai ieftine sunt fie Chromebookurile, care rulează sistemul de operare Google, fie cele low end care folosesc Windows și au capacitate de stocare minimă și procesoare mai lente. Aceste laptopuri pot fi utilizate doar sub formă de computere secundare sau pentru copii.

Între aproximativ 1750 de lei și 3000 de lei: În acest interval de preț puteți achiziționa un laptop o funcționalitate bună. Totuși, este posibil ca laptopul să nu aibă un SSD, afișaj full HD sau o durată lungă de viață a bateriei.

Între aproximativ 3000 de lei și 4500 de lei: În această grupă încep să apară mai multe modele premium, cu finisaje metalice. Producătorii încep să adauge alte caracteristici pe măsură ce urcați pe scara prețurilor, inclusiv ecrane și SSD-uri cu rezoluție mai mare.

Peste 4500 de lei: La această gamă de prețuri, laptopurile sunt mai portabile, mai puternice, au ecrane cu rezoluție mai mare, procesoare mai rapide și grafică discretă.

Cel mai bun laptop este cel care răspunde nevoilor tale. În orice caz, dacă dorești un produs performant și durabil, este bine să alegi o variantă premium

Alte criterii de selecție

Construcția

De regulă, poți găsi doar câteva informații privind materialul din care este construit laptopul. Dacă vrei mai multe detalii despre calitatea materialelor, este bine ca produsul să fie văzut în forma sa fizică.

Calitatea materialelor se reflectă în:

  • nu este zgomotos când este pus în funcțiune;
  • nu se încălzește în zona destinată destinată palmelor sau dedesubt;
  • ecranul nu se curbează la apăsarea ușoară a capacului;
  • nu afișează artefacte vizuale pe ecran atunci când se atinge capacul;
  • tastatura nu se îndoaie când este apăsată pe mijloc. 

Materialele

Laptopurile pot fi construite dintr-o multitudine de metale, materiale plastice, aliaje etc. Cele mai întâlnite materiale folosite pentru construcția carcasei sunt plasticul și metalul. Aluminiul poate fi mai rezistent decât plasticul, produsul având și un aspect mai estetic.

Greutatea

  • 1-2 kg- ultrabookurile și ultraportabilele.
  • 2-3 kg- produse  tip office și multimedia.
  • 3+ kg – produse pentru gameri.

Atenție! Nu uitați să luați în calcul și greutatea încărcătorului.

Porturi

Atunci când alegi un laptop este bine să ai în vedere și conexiunile de care ai nevoie. Ele pot fi încorporate sau vei avea nevoie de device-uri externe de suport, așa cum se întâmplă în cazul ultimelor generații de MacBook. Majoritatea laptopurilor mainstream are porturi USB 3.0 și HDMI pentru video. Un număr tot mai mare de laptopuri utilizează porturi USB Type-C sau Thunderbolt 3 și Thunderbolt 4 compatibile USB Type-C. 

Conectivitate

Dacă trebuie să utilizezi laptopul mobil, ia în considerare cumpărarea unui produs cu suport 4G LTE sau 5G. Pentru un laptop cu cele mai recente și mai bune opțiuni de conectivitate, apelează la un suport Wi-Fi 6. De asemenea, poți decide dacă ai nevoie de:

Garanția

Nu uitați să te informezi despre durata de garanție și să optezi chiar pentru o garanție extinsă.

Recomandările noastre

Cel mai bun laptop nu este neapărat cel mai scump, dar, nici cel mai ieftin. Cel mai bun laptop este cel ale cărui specificații tehnice, aspect, garanții, certificări îndeplinesc, în cea mai bună măsură, nevoile tale de utilizare.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Am 2 comentarii, legat de
    – Faptul că Mac OS nu e e afectat de viruși – asta e o legendă urbană! A se vedea, de ex. https://www.bitdefender.ro/solutions/antivirus-for-mac.html
    – Ecranul laptopului. Eu personal sunt fan touch-screen, pe principiul că dacă un telefon de 100€ e în stare să aibă touchscreen, un laptop de 1000€ ar face bine să aibă și el. Este un alt nivel de confort să interacționezi cu laptopul prin touchscreen. În plus pe ecranele care au și creion digitizor (stylus) e mult mai simplă editarea imaginilor în aplicații gen Photoshop, selecțiile complexe sau retușurile se pot face cu o precizie mare direct pe ecran, fără a mai fi necesare accesorii de gen tablete digitizoare etc. Din păcate sunt foarte puține laptopuri performante cu aceste facilități.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.