9 sfaturi care să te păzească de pierderea fișierelor

Una dintre cele mai inconfortabile situații în care se poate găsi un fotograf de nuntă e atunci când pierde fișierele înainte să predea materialele clientului. Se poate întâmpla din cauza camerei, din cauza cardurilor, din cauza hard-diskurilor sau din cauza furtului sau distrugerii aparaturii. Fiecare fotograf are metoda lui de a se păzi de astfel de situații. Unii au pățit-o, alții nu. Câteodată, când pierdem fișierele, ține și de ghinion. Dar de cele mai multe ori se întâmplă pentru că nu ne-am preocupat suficient ca să nu le pierdem. Am trecut și eu pe aici, dar mi-am învățat lecțiile. Iată, mai jos, câteva sfaturi despre cum să ajungeți cu fișierele intacte acasă și să aveți grijă de ele până ajung la client, dar si după.

#1 Folosiți o cameră cu dual slot

Știu, o să spuneți că v-ați descurcat și în era body-urilor cu un singur slot, că aveați două camere și foloseați carduri de capacitate mică și că, din când în când, în timpul evenimentului, copiați informația pe hard-disk-uri externe. Dar asta însemna timp pierdut. Sau, se putea întâmpla să schimbați cardul într-un moment super important, care trebuia fotografiat. Astăzi, mai toate camerele au două sloturi pentru carduri și puteți scrie aceeași informație pe amandouă.

#2 Aveți grijă de geanta foto în timpul evenimentelor

Nu lăsați geanta foto nesupravegheată. Mai ales dacă ați lăsat cardurile cu informație acolo. Nu o lăsați în portbagajul mașinii nici măcar pentru cinci minute cât intrați să vă cumpărați un sandwich sau o cafea, nu o lăsați nicăieri fără sa o puteți supraveghea. Dacă lucrați cu un asistent, cu atât mai bine, geanta poate sta la el. Nu o lăsați în locuri cu potențial să se întâmple ceva care sa distrugă.

#3 Lucrați cu carduri de bună calitate

Asta nu garantează nepărat că n-o să se întâmple să găsiți fișiere corupte (se poate întâmpla ca scrierea din cameră să se facă defectuos), dar cardurile producătorilor deja consacrați oferă mai multă siguranță.

#4 Schimbați cardurile la 16-24 luni

Mai ales dacă fotografiați intensiv și scrieți des pe același carduri. Cardurile au și ele un ciclu de scrieri repetate după care pot apărea erori.

#5 Chiar dacă ați ajuns acasă și ați copiat informația, păstrați fișierele și pe carduri până la predare

Evident, dacă aveți un buget pentru seturi de carduri pentru 5-6 evenimente. Chiar dacă le-ați copiat și în alte locuri (hard-disk, NAS, cloud), e bine să aveți informația scrisă inițial. La copiere mai pot apărea erori și fișiere corupte (din cauza porturilor USB, a cititoarelor de carduri, a cablurilor de la cititoare, a plăcilor de bază).

#6 În timpul evenimentelor, țineți cardurile cu informație pe care le-ați schimbat la voi

De preferat la gât, într-un hard case special pentru carduri. Nu în buzunare, nu în geantă.

#7 Cumpărați hard-disk-uri și unități de stocare de calitate și protejați-vă unitatea de lucru cu un UPS

La fel ca și la carduri, încercați să schimbați hard-urile de lucru la 3-4 ani, iar pe cele de back-up să le deconectați de la curent dacă nu le folosiți constant. Dacă aveți NAS, folosiți disk-uri speciale pentru NAS. Dacă folosiți disk-uri externe, vă recomand LaCie sau orice SSD de la Sandisk și Samsung.

#8 Copiați informația nepredată în cel puțin 3 locuri

Dintre care unul să nu fie în propria locuință. Poate fi o stație de back-up pe care o aveți în altă parte, poate fi un cloud. În ziua de azi soluțiile de stocare în cloud sunt ieftine, fie că vorbim de Amazon, Microsoft (pentru RAW-uri și JPEG-uri), fie că vorbim de Pixieset sau Pictime (pentru JPEG-urile predate – dacă clientul își pierde fotografiile, se poate întoarce la voi și după o perioadă îndelungată).

Eu am avut nevoie de ceva ușor de instalat și setat și de dimensiuni mici, cât să încapă într-o geantă foto și care să rămână într-un singur loc, așa că m-am oprit la Synology DS720+. E mic și încape în geanta mea foto, are două bay-uri în care pot fi instalate atât harduri de 3.5 inchi, cât și de 2.5 inchi. Eu am optat pentru 2 harduri de 12 TB, dar pentru viteze mai mari puteți opta pentru SSD-uri. E ușor de instalat datorită interfeței prietenoase pusă la dispoziție de Synology, ceea ce pentru un cineva puțin atehnic ca mine e un plus.

Are două sloturi USB 3.0 (USB 3.2 ar fi fost excelent), două porturi LAN și un port eSATA, are în pachet cablul de alimentare, două cabluri UTP și două cheițe cu ajutorul cărora pot fi blocate cele două bay-uri.

DS720+ poate fi accesat remote în mai multe moduri diferite, inclusiv Rsync (pentru backup) și FTP. De asemenea puteți face backup dispozitivelor mobile prin intermediul aplicațiilor Synology. Synology oferă și un portal web pentru acces ușor la dispozitiv atunci când sunteți departe de casă.

Deși este, mai degrabă, dedicat celor care sunt la primul NAS, e o soluție practică pentru extra backup (atât acasă, cât și în deplasare – acolo unde mie îmi oferă mai multă liniște) și cu viteze de transfer decente. Pe mine m-a ajutat să stochez în siguranță peste 7TB în ultimele două luni și mi-a oferit un somn mai odihnitor.

Articol de Marius Tudor

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Cum alegi cardul de memorie
Kingston Canvas Focus – serie de carduri dedicată fotografilor profesioniști
Cum alegi laptopul potrivit

Tu ce soluții de stocare folosești? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.