Care sunt diferitele tipuri de carduri de memorie? Specificații, diferențe și recomandări

Ești un fotograf pasionat sau creator de conținut care activează în mediul online? Dacă da, e clar că ai nevoie de echipamente performante și device-uri digitale care să te ajute în hobby-ul sau profesia ta. Îți prezentăm în continuare ce sunt cardurile de memorie, care sunt principalele tipuri de carduri de memorie, dar și câteva specificații tehnice, diferențe și recomandări de la specialiștii F64. Află cum să alegi cardul de memorie  pentru aparat foto, smartphone, laptop, cameră auto sau smartwatch, pentru performanță în domeniul audio-video.

Care sunt principalele tipuri de carduri de memorie

Carduri de memorie SD

Primele carduri SD aveau capacități de stocare de până la 2GB și format implicit FAT16. Dimensiunile standard pentru carduri SD sunt 32×24×2,1 mm. Ulterior, au apărut și carduri de dimensiuni mai reduse: microSD de 15×11×1 mm. 

Tehnologiile digitale au evoluat și astfel au apărut carduri de memorie performante: SDHC (Secure Digital High Capacity) cu o gamă mai largă de capacități de stocare, de la 2GB la 32GB și formatare FAT32, apoi, SDXC (Secure Digital Extended Capacity) care pot stoca până la 2 TB de fișiere, la viteze mai rapide de transfer și formatare exFAT. 

Există formate micro și pentru aceste carduri de memorie și se numesc microSDHC, respectiv microSDXC. De asemenea, au apărut carduri de memorie SDUC și microSDUC (Secure Digital Ultra Capacity) care au o capacitate de stocare de până la 128TB și sunt formatate în sistem exFAT.

Carduri de memorie CF

Cardurile de memorie CF sunt folosite la aparate foto și video profesionale și din gama high-end. Au dimensiuni mai mari 43×36×3,3 mm (carduri CompactFIash I) sau 43×36×5 mm sau (carduri CompactFIash II). Capacitatea de stocare este de până la 128 PB teoretic, dar, practic, pe piață sunt disponibile carduri CF de 512 GB. Alte tipuri de carduri de memorie sunt CFast,  XQD, SxS, CFexpress.

Cum să folosești cardurile de memorie?

Ai la dispoziție o gamă de carduri de memorie care acoperă diferite domenii de utilizare, așa că este important să alegi modelele potrivite și să respecți instrucțiunile pentru manevrarea acestor minidispozitive digitale.

Domenii de utilizare pentru carduri de memorie

Cardurile de memorie pot fi folosite ca spațiu de stocare pentru aparatele foto-video, fie că fotografiezi cu echipamente digitale, pe film sau alte tipuri de camere foto. Te ajută la filmările cu drone, pentru că îți oferă siguranță și portabilitate pentru materialele pe care le realizezi cu diferite tipuri de drone și camere de acțiune. Utilizezi carduri de memorie pentru stocarea fișierelor din smartphone și pentru back-up al datelor din laptop. Cardurile de memorie sunt martor în trafic, pentru înregistrarea în timp real a evenimentelor, cu ajutorul camerelor auto și al camerelor sport GoPro. De asemenea, poți să folosești carduri de memorie pentru fotografiile și filmările cu smartwatch și chiar să asculți muzică la căști, fără să ai nevoie de telefon.

Sfaturi pentru utilizarea corectă a cardurilor de memorie

Citește cu atenție instrucțiunile de folosire și urmărește tutorialele online care îți arată cum să utilizezi corect cardurile de memorie. Iată care sunt principalele aspecte pe care să le iei în considerare când manevrezi diferite tipuri de memory cards.

Evită blocarea cardurilor de memorie  

Se întâmplă deseori să blochezi cardurile de memorie în aparatul foto, din cauza unor șocuri fizice repetate, a contactului cu apa sau a supraîncălzirii cardului de memorie, prin expunerea prelungită la soare. Evită să lași aparatul foto în condiții de temperaturi extreme. Verifică să nu fie „epuizată“ banda de memorie și ai grijă ca dispozitivul digital pentru care utilizezi cardul de memorie să nu fie defect sau virusat, să fie compatibil cu modelul de card folosit, iar formatarea să fie adecvată. Există metode de recuperare a  pozelor de pe carduri de memorie, dar nu este bine să riști, deoarece nu întotdeauna poți să salvezi folderele de pe card, mai ales când apar fișiere corupte sau bug-uri de software.

Utilizează un cititor de carduri performant

Se recomandă să folosești cititoare de carduri (card reader) de calitate ca să beneficiezi de viteză la scrierea și citirea cardurilor. Alege modele performante, cu interfață compatibilă la mai multe tipuri de porturi (2.0, 3.0) și conectivitate superioară. Astfel, ai certitudinea că fișierele audio-video pe care le transferi sunt în siguranță, indiferent de device-ul pe care l-ai folosit pentru realizarea lor.

Ce specificații să urmărești când alegi carduri de memorie

Kingston Canvas Select Plus Card MicroSD 128GB Class 10 A1 cu Adaptor SD

SanDisk Extreme PRO Card 256GB SDXC UHS-I C10 U3 V30 + 2 Ani RescuePRO Deluxe

Cele mai importante caracteristici ale cardurilor de memorie sunt următoarele:

Capacitatea cardurilor de memorie

Cu cât un card de memorie are o capacitate mai mare, cu atât beneficiezi de un spațiu mai generos pentru stocarea datelor. Alege carduri de memorie micro SD din gamele de top, cu specificații superioare. Verifică limitările device-ului pe care-l utilizezi; de exemplu, căștile au capacitate de stocare mai redusă, de până la 64GB.

Viteza cardurilor de memorie - clase de viteză

Pentru eficiență în utilizarea cardurilor de memorie, alege modele cu viteză mare de citire, scriere, redare. Poți să utilizezi un card memorie de 256 GB sau alte carduri din clase de viteză superioară. Există 4 clase de viteză principale: 2, 4, 6 și 10. 

Evită clasa de viteză 2 pentru că sunt carduri de memorie lente, cu viteză de scriere 2MB/s. Optează pentru carduri de memorie din clasa 10, cu o viteză de 10 MB/s. Poți chiar să folosești un card de memorie cu viteza de 140MB/s la scriere și viteză maximă de citire de 200MB/s. Astfel, beneficiezi de device-urile potrivite ca să realizezi și să stochezi în cele mai bune condiții videoclipuri 4K UHD, prin tehnologia SanDisk QuickFlow.

Siguranța datelor stocate pe carduri de memorie

Verifică specificațiile tehnice despre siguranța datelor pentru diferite tipuri de carduri de memorie. Tehnologia utilizată, tipul de card, dimensiunile cardului – toate acestea contribuie la nivelul de siguranță în utilizare pe care ți-l oferă un memory card. Este important și materialul din care este realizat cardul de memorie. Alege modele rezistente la șocuri și manevrări repetate. Optează pentru materiale impermeabile pe care să le poți folosi în condiții extreme, la ședințe foto și filmări outdoor. 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.