Cum alegi cardul de memorie pentru un aparat foto, telefon, laptop, camera auto sau smartwatch

Dorința de a alege un card de memorie potrivit pentru dispozitivele tale digitale, îți poate da uneori bătăi de cap, deoarece sunt foarte multe modele pe piață din care poți selecta. 

Cardurile de memorie trebuie alese în funcție de domeniul în care sunt folosite. De exemplu, pentru aparatul tău foto profesional este important să alegi cardul potrivit, altfel există posibilitatea de a se strica în mijlocul unui eveniment important, precum o nuntă, un concert sau o sesiune foto.

La ce poți folosi un card de memorie

Cardul de memorie ca spațiu de stocare pentru aparatele foto-video

Cardul de memorie este potrivit atât pentru aparatul de fotografiat cât și pentru echipamentul digital specializat pe film. De asemenea, chiar dacă au apărut pe piață telefoane mobile fără slot pentru cardul de memorie, majoritatea oamenilor le folosesc în continuare. 

Fie că îți dorești să pleci într-o călătorie sau vrei să înregistrezi momentele unui eveniment important, asigură-te că ai cel puțin un card de memorie de rezervă în cazul în care primul se strică sau se umple cu fotografii și filmări.

Cu atât mai mult, cardul de memorie este potrivit pentru fotografierea și filmarea de panoramă prin intermediul dronelor.

Cardul de memorie și fișierele din smartphone

Cardul de memorie pentru telefoanele smart este potrivit atunci când preferi să asculți albume întregi de muzică descărcate și nu prin intermediul platformelor online, deoarece îți dorești o calitate audio superioară și vrei să nu existe întreruperi din cauza reclamelor sau a lipsei internetului.

Cardul de memorie ca rezervă a datelor din laptop

Alături de capacitatea internă de stocare HDD și SSD a calculatorului sau a laptopului tău, este recomandat să îți faci backup la fișierele pe care le ai, atât prin intermediul tipurilor de stocare externă precum: hard disk-ul extern, stick-ul sau cardul de memorie, cât și prin intermediul platformelor cloud. 

În plus, majoritatea laptopurilor beneficiază de spațiu pentru cardul ce poate fi folosit ca adaos al memoriei generale ale sistemului.

Cardul de memorie ca martor în trafic

Camerele auto și camere sport de tip GoPro necesită folosirea unui card de memorie pentru a putea înregistra în timp real evenimentele la care ia parte o persoană. De exemplu, în cazul unui accident rutier, camera auto va înregistra momentul și modul în care s-a desfășurat evenimentul.

Cardul de memorie și ora exactă

Pentru gadgeturile futuristice din categoria ceasurilor, smartwatch-ul îndeplinește funcții complexe și completează beneficiile pe care le aduce un telefon mobil din ultimele generații. 

Datorită funcțiilor sale vaste și inteligente, smartwatch-ul va avea nevoie de ajutorul unui card de memorie pentru a putea stoca toate informațiile. Există ceasuri de ultimă generație cu care poți face poze sau chiar filma.

Cardul de memorie și muzica fără telefon

Căștile au început să beneficieze de foarte multe opțiuni, de avantaje și de funcții moderne. În prezent o pereche de căști are funcția de Bluetooth și MP3 cu care te poți conecta la telefonul mobil pentru a asculta muzică. 

Totuși, aceeași pereche de căști poate beneficia și de slot pentru cardul de memorie prin care poți asculta melodiile favorite fără a te conecta la niciun alt dispozitiv.

Alegerea cardului de memorie potrivit nevoilor tale

Cardul de memorie trebuie să se plieze pe nevoile tale. Înainte de a achiziționa acest echipament, consultă următoarele criterii, pentru a ști cum să-l alegi pe cel potrivit nevoilor tale.

Tipologia cardurilor de memorie

În prezent, cel mai popular tip de card de memorie este cel SD, alături de cele cu specificații asemănătoare acestuia. Există mai multe modele ce pot fi folosite pentru dispozitivele tale digitale, iar acestea diferă în funcție de capacitatea lor, de viteză, de siguranța datelor și de calitatea în sine a materialelor fizice.

Astfel, clienții care doresc să achiziționeze un card de memorie, vor putea alege dintre:

Toate aceste tipuri de carduri pot fi de diferite dimensiuni, adică cea clasică și cea micro. Pentru ambele există sloturi speciale în care pot fi introduse ca să se poată potrivi cu dispozitivul pe care vrei să-l folosești. 

Pentru domenii cu activitate specială, există și tipurile: 

  • Compact Flash (CF), 
  • CFast, 
  • XQD, 
  • SxS,
  • CFexpress.

Capacitatea cardului de memorie

Unul dintre principalele criterii care te va interesa atunci când vei achiziționa un card de memorie este capacitatea acestuia. O capacitate mare înseamnă un spațiu de stocare a datelor mai mare.

 

Totuși, înainte de a alege cea mai mare capacitate disponibilă, consultă dispozitivul în care vrei să adaugi produsul, pentru a te asigura că suportă dimensiunea. 

Aparatele foto și camerele video pentru profesioniști și entuziaști pot suporta o capacitate mai mare de stocare; în schimb, pentru un telefon mobil sau o pereche de căști capacitatea de stocare va fi mai mică; de regulă sunt acceptate cardurile care au maxim 64GB.

Atunci când alegi un card de memorie cu spațiu liber mai mare, alegi și să investești mai mult în produs. Dacă dorești un articol de dimensiuni mari, vei avea nevoie de un produs de calitate superioară pentru a te asigura că nu se va strica sau nu va deveni corupt.

Există aparate foto și camere performante, care includ un slot dublu pentru cardul de memorie; informația fiind salvată pe ambele, în cazul în care alegi această opțiune. În acest caz, șansele de a pierde pozele și filmările sunt mult mai mici.

Viteza cardului de memorie

Un alt aspect pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când vrei să cumperi un card de memorie este viteza acestuia. Această funcție poate influența pozitiv sau negativ fluiditatea de schimb și stocare a informațiilor dintr-un dispozitiv digital.

Clasele de viteză ale cardului de memorie

Există 4 clase cunoscute de viteze ale cardului de memorie: 2, 4, 6 și 10. Cu cât viteza este mai mare, cu atât vei beneficia de un transfer de calitate și rapid de date. 

Clasa 2 este clasa inferioară a cardurilor de memorie, adică va avea o viteză de scriere mică, egală cu 2MB/s. În schimb clasa 10, cu o viteză de 10MB/s, este potrivită pentru filmările HD. Pentru transferul de date de pe card pe dispozitiv sau invers, o viteză mai mare o să ajute la finalizarea mai rapidă.

Special pentru aparatele de fotografiat și camerele video există carduri de memorie cu viteză superioară: UHS și clasa de viteză video. 

UHS sau Ultra High Speed este viteză specifică pentru cardurile SDHC și SDXC. Acestea pot porni de la minim 30MB/s viteză.

Pentru aparatele video există un tip de carduri de memorie ce are viteza V (V6, V10, V30, V60, V90). Asemănător celorlalte viteze, V90 înseamnă 90MB/s. Aceste carduri sunt speciale deoarece oferă calitate video superioară: +4K.

Siguranța datelor de pe cardurile de memorie

Indiferent de dispozitivul în care vrei să inserezi cardul de memorie, datele tale trebuie să fie în siguranță, iar tu trebuie să ai certitudinea că datele nu se vor pierde de la o utilizare la alta.

Multe carduri de slabă calitate pot avea defecțiuni, iar fișierele tale să fie incriptate, șterse sau corupte. Cele mai bune carduri au, în schimb, un software ce permite recuperarea  lor. 

Înainte de a achiziționa un card de memorie, consultă informațiile despre produs, cât și recenziile aferente acestuia.

Materialul din care este confecționat cardul de memorie

Cardurile de memorie de calitate superioară sunt rezistente la șocuri, iar altele sunt impermeabile și rezistente la temperaturi extreme.

Materialul din care este fabricat cardul trebuie să fie rezistent. În caz contrar, acesta se poate rupe, chiar și atunci când îl scoți sau îl introduci în dispozitiv.

Cei mai cunoscuți producători de carduri de memorie

Contează, într-adevăr, și producătorul de la care dorești să cumperi cardul de memorie. Dacă ai un dispozitiv digital performant, se recomandă să alegi, de asemenea, un producător de încredere pentru a avea siguranța datelor tale.

Evită produsele cu producători necunoscuți pe piață și cumpără doar de la magazinele de specialitate. Producătorii de top vor avea și prețurile mai mari, însă merită să investești într-un lucru bun și rezistent.

Cele mai cunoscute branduri sunt:

Kingston

Kingston este liderul mondial de piață în materie de echipamente și accesorii pentru dispozitivele digitale. Unul dintre cele mai îndrăgite carduri este Canvas Select Plus SDXC, cu 64GB, având o viteză de citire de până la 100 MB/s.

Lexar

Lexar este una dintre cele mai îndrăgite companii pentru pasionații de fotografie. Cel mai achiziționat card de memorie de la ei este SDXC Professional Class 10 UHS-I, cu o capacitate de 64GB, viteză de transfer 95 MB/s și viteză de scriere de 45 MB/s.

SanDisk

SanDisk este în topul celor mai cunoscute branduri care comercializează carduri de memorie. Extreme Pro Card SDXC este excelent pentru aparatele foto și video, pentru camerele auto și pentru drone, având capacitatea de 64GB și viteza de citire de 170 MB/s.

Sony

Sony este cunoscut atât pentru accesoriile dispozitivelor digitale de calitate, cât și pentru produsele electronice în sine. SDXC UHS-II Class 10 este unul din cardurile de memorie des cumpărate de utilizatori, având 128GB, cu o viteză de citire de 270 MB/s.

Delkin

Delkin se află tot în topul celor mai bune branduri, alături de cunoscuta gamă de carduri de memorie Delkin Advantage SDXC UHS-I 660X, cu 128 GB și 100 MB/s viteză de citire.

Care sunt principalele cauze pentru care se blochează cardurile de memorie

Atât cardurile de slabă calitate, cât și cele superioare se pot strica dacă nu ai grijă de ele. Cele mai întâlnite cauze sunt:

  • Supunerea la șocuri fizice dure și frecvente;
  • Contactul îndelungat cu apa, chiar dacă acestea sunt mai rezistente;
  • Supraîncălzirea cardului de memorie sau schimbările bruște de temperatură;
  • Banda de memorie a cardului este epuizată;
  • Dispozitivul în care a fost introdus este virusat sau stricat;
  • Incompatibilitatea cu dispozitivul folosit;
  • Formatarea excesivă a cardului de memorie;
  • Ștergerea accidentală sau coruperea de fișiere, din cauza unei defecțiuni a software-ului dispozitivului.

Cititorul performant de carduri

Indiferent de modelul de card de memorie ales, vei avea nevoie și de un cititor de carduri sau card reader. Cu cât acesta este mai performant, cu atât viteza de citire și de scriere a cardurilor va fi la capacitate maximă.

Kingston a lansat un cititor de carduri modern, MobileLite Duo 3C, care dispune de o interfață compatibilă cu portul clasic USB type-A și USB Type-C, cel din urmă fiind inovația.

Un alt tip de cititor de card este creat de Transcend RDF2 pentru cardurile CF (compact flash) și are port de conectivitate pentru USB 3.0. Acest lucru înseamnă că datele vor fi transmise mai rapid față de varianta clasică de USB 2.0.

Cititorul de carduri necesită o atenție sporită atunci când este ales, deoarece există multe criterii de care trebuie să ții cont: capacitatea, tipul de card, viteza, siguranța datelor, tipul de card reader ales, cât și compatibilitatea cu dispozitivul digital în care vrei să-l inserezi.

Produse recomandate

Pornește de la informațiile menționate în acest ghid și alege cel mai bun produs pentru activitatea ta profesională sau pentru activitățile plăcute din timpul tău liber: fotografiatul, ascultarea de melodii, filmatul, condusul în siguranță sau stocarea de foldere pline de amintiri în laptopul tău.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.