15 Tips & Tricks pentru fotografii mai bune cu smartphone-ul

Datorită telefoanelor mobile și aplicațiilor de editare putem realiza în prezent fotografii de înaltă calitate și le putem edita cu ușurință. Dar cu siguranță a face o fotografie reușită cu smartphone-ul pe care îl deții înseamnă mult mai mult decât să îndrepți telefonul spre ceea ce dorești să fotografiezi. 

Care este secretul pentru a face fotografii bune cu telefonul mobil? Ți-am pregătit o listă cu câteva sfaturi! 

#1 Setează focalizarea camerei

Camerele de astăzi ale telefoanelor mobile se concentrează automat pe prim-planul cadrului, dar nu toate fotografiile pe care le faci cu smartphone-ul din dotare au un subiect evident. Pentru a regla unde dorești să focalizezi, atinge ecranul în punctul dorit. Dacă faci o fotografie cu un subiect în mișcare, poate fi dificil pentru camera telefonului să urmărească acest subiect și să se reorienteze după cum este necesar. Atinge ecranul pentru a corecta focalizarea camerei telefonului chiar înainte de a face fotografia, pentru a te asigura că subiectul în mișcare se află în focus. Apoi, pe ecranul telefonului ar trebui să apară o pictogramă pătrată sau circulară, care să deplaseze focalizarea fotografiei pe tot conținutul din interiorul acelei pictograme.

#2 Concentrează-te pe un subiect

Multe dintre cele mai bune fotografii includ un singur subiect interesant. Atunci când faci o fotografie, acordă-ți puțin timp configurând ceea ce dorești să surprinzi. Asigură-te că atingi ecranul telefonului pentru a focaliza pe subiect. Odată ce ai făcut fotografia, poți utiliza filtre și aplicații pentru a face subiectul și mai viu sau a-l decupa pentru o încadrare corectă. Luminozitatea, contrastul și saturația fotografiei pot fi, de asemenea, ajustate corespunzător – totul de pe telefon. 

#3 Folosește-te de spațiul negativ

Spațiul negativ se referă la zonele din jurul și între subiecții unei imagini. Când incluzi o mulțime de spațiu gol într-o fotografie, subiectul se va remarca mai mult. Cum arată acest spațiu negativ? Este adesea o întindere mare de cer deschis, un câmp gol, un zid mare sau o întindere de apă. 

#4 Găsește perspective diferite

Realizarea fotografiilor dintr-un unghi unic, neașteptat, le poate face mai memorabile – tinde să creeze o iluzie de adâncime sau înălțime. Poți încerca să faci o fotografie direct în sus și să te joci cu cerul ca spațiu negativ, sau poți încerca să realizezi o fotografie dintr-un unghi ușor descendent.

#5 Joacă-te cu reflexiile

Există un farmec aparte în a privi fotografiile în care cerul se reflectă în apă. Este un motiv pentru care ne place să vedem asta – ochii noștri sunt atrași de reflexii. Așadar, caută oportunitatea de a te juca cu ele în fotografii. Poți găsi reflexii într-o mulțime de locuri: bălți, întinderi mari de apă, oglinzi, ochelari de soare, pahare de băut, suprafețe metalice etc.

#6 Folosește-te de liniile conducătoare

În unele fotografii, există o linie care atrage ochiul privitorului spre o anumită parte a fotografiei. Acestea sunt numite linii conducătoare. Pot fi drepte sau circulare – gândește-te la scări, fațade ale clădirilor, șine de tren, drumuri sau chiar o potecă prin pădure. 

Liniile conducătoare sunt excelente pentru a crea un sentiment de adâncime într-o imagine și pot face ca fotografia ta să pară proiectată în mod intenționat – chiar dacă ai întâlnit o formă fascinantă din întâmplare.

#7 Caută simetria

Simetria poate fi definită ca un ”sentiment vag de proporție și echilibru armonios”. Imaginile care conțin simetrie pot fi incredibil de plăcute pentru privitor – este, de asemenea, una dintre cele mai simple modalități de a compune o fotografie. 

În fotografie, simetria înseamnă de obicei crearea unei imagini care poate fi împărțită în 2 părți egale, care sunt imagini în oglindă. 

#8 Fii atent la modelele repetitive

Modelele repetitive sunt foarte plăcute ochiului – apar ori de câte ori se repetă elemente grafice precum liniile, formele geometrice și culorile. Aceste modele pot avea un impact vizual puternic. Poate fi distractiv să fii atent la locul în care acestea apar în mod natural sau neințenționat.

#9 Evită să faci zoom

Când faci o fotografie de la distanță, este tentant să mărești ceva anume ce încerci să surprinzi în imagine. Dar, de fapt, este mai bine să nu faci acest lucru – fotografia poate părea neclară sau pixelată. În schimb, încearcă să te apropii cât de mult poți de subiectul tău – cu excepția cazului în care este vorba de un animal sălbatic, caz în care te sfătuim să păstrezi distanța – sau să faci fotografia de la o distanță implicită și să o decupezi mai târziu. În acest fel, nu vei compromite calitatea imaginii.

#10 Folosește-te de lumina naturală

Este greu să găsești o fotografie grozavă pe smartphone care a fost făcută cu blit. De cele mai multe ori, blitul face o fotografie să pară supraexpusă, modificând negativ culorile. Profită de sursele de lumină naturală pe care le poți găsi, chiar și după lăsarea întunericului. Acest lucru îți oferă șansa de a te juca cu umbrele, sau de a crea o siluetă cu alte surse ambientale de lumină, cum ar fi traficul și clădirile din jur. 

#11 Folosește-te de blițul telefonului numai în timpul zilei

Uneori, utilizarea blițului camerei telefonului mobil poate îmbunătăți o fotogrrafie, dar rareori dacă îl folosești noaptea. Deoarece fotografiile întunecate dezvăluie un contrast mult mai puternic împotriva blițului telefonului, acest lucru poate face ca blitul să fie invaziv și neuniform.

Cu toate acestea, în spațiile bine iluminate, un bliț te poate ajuta să înmoi unele umbre întunecate în spatele sau sub subiectul principal. 

#12 Setează manual expunerea aplicației camerei foto

O caracteristică a camerei telefonului pe care este indicat să o setezi manual este expunerea. Atingerea ecranului atunci când camera este pornită nu doar reorientează focusul pe un subiect nou, ci și ajustează automat expunerea. De multe ori, vei dori să reglezi tu acest lucru. 

#13 Creează fotografii abstracte

Fotografiile abstracte sunt menite să surprindă esența unui obiect fără a dezvălui întregul peisaj în ansamblu. Cu alte cuvinte, ele servesc scopului de a crea imagini unice, surprinzătoare, cu subiecți obișnuiți. Acest lucru poate fi realizat prin decuparea unei porțiuni abstracte a unei fotografii sau prin realizarea fotografiilor de tip close-up care îl fac pe privitor să se întrebe care ar putea fi subiectul. 

#14 Surprinde instantanee

Fotografiile ”regizate” pot fi grozave de dragul amintirilor – momente fericite cu prietenii, familia, etc. Dar uneori fotografiile spontane pot fi mult mai interesante. Asta pentru că astfel de fotografii pot surprinde emoția și esența unui moment.

#15 Experimentează

Compoziția este o parte importantă a realizării unei fotografii, dar la fel este și subiectul fotografiei. Unele dintre cele mai încântătoare și remarcabile fotografii sunt rezultatul unor idei unice. Nu îți fie frică să experimentezi și să găsești subiecte de fotografiat în cele mai neașteptate locuri.

produse recomandate

Tu fotografiezi cu telefonul mobil? Ce alte trucuri folosești pentru a surprinde imagini reușite atunci când fotografiezi cu smartphone-ul? Lasă-ne un comentariu!

Îți recomandăm să citești și următoarele articole:

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Unu din hoobby-urile mele este sa fac fotografii. Pozele nu erau prea clare, apareau pixeli sau nu erau pe placul meu din diverse motive. Spre norocul meu am dat peste acest articol, iar aceste tips-uri m-au ajutat sa fac o serie de fotografii de exceptiei. Multumesc mult si tineti-o tot asa!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.