Top 10 inovații foto din ultimul deceniu

Deceniul trecut a fost un deceniu important pentru industria tehnologiei fotografice, cu inovații în imagistica digitală. Am pregătit o listă cu cele mai importante inovații în lumea fotografiei care s-au întâmplat în ultimii 10 ani.

Aparatele mirrorless

sony a6500

În anul 2008, Panasonic G1 a deschis drumul pentru aparatele mirrorless, dar aceste aparate au început să fie populare în anii 2010. Ca în cazul oricărei alte tehnologii noi, a durat ceva timp până ce aparatele mirrorless au devenit la fel de populare precum aparatele DSLR.

Va fi interesant de urmărit cum va evolua tehnologia aparatelor mirrorless în anii 2020.

Video

video

 

La fel ca în cazul tehnologiei mirrorless, tehnologia video a aparatelor a debutat din 2008 odată cu Nikon D90, dar în anii 2010 a devenit o caracteristică obligatorie, dacă nu chiar de bază, pentru dezvoltarea multor aparate. Odată cu evoluția jurnalismului, imagistii comerciale și a artelor în general, domeniile de comunicare s-au orientat către multimedia, iar aparatele de fotografiat au evoluat pentru a satisface această necesitate de a acoperi zona foto-video.

În primele etape, caracteristicile video adăugate aparatelor au reprezentat o inovație, dar în prezent reprezintă unul dintre punctele cele mai importante.

Smartphone-uri

iphone

Smartphone-urile reprezintă probabil tehnologia care a avut cel mai mare impact în anii 2010. Ele au revoluționat așteptările pe care le avem în prezent de la un aparat foto.

Va fi interesant să vedem cât de mult va evolua tehnologia smartphone-urilor în ceea ce privește imaginea.

Senzorii CMOS

Senzorii CMOS au apărut încă din anii 2000, dar ultimul deceniu a cunoscut dispariția treptată a CCD-urilor și a condus la monopolul senzorilor de tip CMOS.

Aproape toți fotografii au beneficiat de această trecere către senzorii CMOS. Consumă mai puțină energie decât CCD-urile, au viteza de citire mai rapidă și decalajul redus. Sunt mai puțin costisitoare și mai simple de implementat într-un sistem imagistic.

Wi-fi și Bluetooth

Ceea ce majoritatea oamenilor consideră deja ceva banal, prezența sistemului wi-fi și bluetooth în aparatele de fotografiat este o inovație care nu poate fi subestimată și care va continua să aibă importanță și în anii 2020.

Aceste metode de conectare wireless sunt importante deoarece ne permit să împărtășim aproape instant fotografiile în social media ori cu prietenii și familia. Este destul de uimitor când ne gândim că acest lucru nu era posibil acum 10 ani.

Filmul instant

cadouri 8 martie

Digitalul a încercat să înlocuiască filmul în ultimii 20 de ani, însă acesta s-a bucurat de popularitate în ultimii 10 ani și a sculptat o nișă unică, dar serioasă în lumea fotografiei.

Filmul nu este o inovație tehnologică nouă, dar prezența sa ca ceva interesant este o idee nouă. Fujifilm, Polaroid, Kodak și mulți alții au fost nevoiți să lucreze la inovarea fotografiei pe film din punctul de vedere al brandului și al marketingului și au reușit. La mijlocul anilor 2010, filmul instant a fost unul dintre cele mai vândute produse din întreaga industrie fotografică.

Full-Frame

Full-Frame-ul a devenit recent cel mai popular format de senzor. Senzorii cu cadru complet sunt modelați după formatul de imagine al majorității camerelor pe film de 35mm și ulterior au făcut ca utilizarea lentilelor mai vechi să fie mai rezonabilă.

Lucrul interesant este că senzorii cu cadru complet sunt o inovație mai nouă. Chiar dacă există încă din 2002, au devenit populari în 2005 și 2008 odată cu Canon EOS 5D și Nikon D700. În anii 2010 mai multe modele full-frame au apărut pe piață, când Sony a prezentat primele aparate din seria A7.

De atunci, full-frame-ul a devenit un standard și în ciuda capacităților și prevalenței senzorilor APS-C, full-frame-ul este formatul râvnit de majoritatea fotografilor.

Stabilizarea imaginii în corp

Stabilizarea imaginii în corp este probabil cea mai importantă inovație din această listă precum și una dintre cele mai definitorii pentru dezvoltarea aparatelor în ultimul deceniu. A început să apară la câteva aparate la sfârșitul anilor 2000, dar a devenit o caracteristică principală la mijlocul anilor 2010.

Selfie-urile

selfie creativ

Creșterea popularității selfie-urilor în ultimul deceniu a semnalat o schimbare a modului în care alegem să ne expunem folosind noi mijloace de înregistrare și comunicare. Pe lângă faptul că selfie-urile și Instagram sunt o echipă de nedespărțit, selfie-urile au inspirat și producătorii de aparate să revizuiască designul acestora pentru a se potrivi cu această formă de exprimare.

Dronele

(c) Drone Hub Team

Dronele nu mai sunt echipamente extrem de costisitoare și specializate la instrumente de imagistică accesibile și utilizate pe scară largă, iar tehnologia acestora continuă să evolueze.


Tu care crezi că sunt cele mai importante inovații în lumea fotografiei din ultimul deceniu? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.