Faci poze cu smartphone-ul Android? Învață cum să folosești modul Pro/Manual!

Tehnologia, software-ul și sistemele de operare actuale au împins cu adevărat fotografia cu telefonul mobil la înălțime, acum fiind posibile lucruri despre care nu am fi crezut cu câțiva ani înainte. Dar sunt multe lucruri de spus și legat de cum poți avea mai mult control asupra cadrelor, atunci când faci fotografii cu smartphone-ul, prin folosirea modului Pro sau Manual. Un astfel de mod poate imita cel mai bine modul în care funcționează un DSLR sau un aparat mirrorless. Acest articol este dedicat posesorilor de telefoane cu sistem de operare Android. Pentru posesorii de iphone-uri, vom dedica un articol separat, deși în mare principiile sunt aceleași și de aceea e bine să le stăpânim indiferent de modelul smartphone-ulei din dotare.

Sunt șanse mari ca telefonul pe care îl deții să aibă un mod profesional sau manual. Este posibil să fi trecut peste acest mod de fiecare dată, dar nu trebuie să fii intimidat de el. Venim în ajutorul tău cu câteva sfaturi despre cum îl poți folosi pentru a realiza imagini uimitoare.

În primul rând, trebuie să afli daca modelul tău are modul Pro/Manual

Este important să reții că nu orice telefon Android are un astfel de mod. Aplicațiile din Google Play oferă unele alternative. Dacă telefonul pe care îl deții prezintă acest mod, deschide-l și experimentează cu el, pentru a afla cum funcționează! Poți consulta manualul de utilizare sau, mai simplu, poți face o căutare pe Google sau chiar pe Youtube, este foarte posibil să găsești fix ce ai nevoie.

Cum funcționează modurile Pro / Manual?

Premisa de bază a unui mod pro sau manual de lucru este că tu controlezi compoziția, ce incluzi în cadru, ce nu șamd. Software-ul telefonului nu mai este cel care decide automat restul parametrilor, cum ar fi timpul de declanșare, diafragma (unde este posibil), balansul de alb, sensibilitatea ISO și compensarea expunerii, tu ai acum la îndemână instrumentele necesare pentru a face asta. Dacă nu știi exact ce fac fiecare dintre aceste lucruri, iată câteva explicații:

  • Valoarea ISO se referă la cât de sensibil este senzorul de imagine la lumină. Cu cât valoarea ISO este mai mică, imaginea este mai clară (dar nu în sensul de sharpness, ci pentru că nu vor apărea în imagine diferite artefacte sau un zgomot pronunțat de imagine). Dacă pozezi în plină zi, ai lumină suficientă, atunci cu siguranță vei dori să setezi cea mia mică valoare posibilă pentru maxim de calitate a imaginii. La fel, pentru fotografii de noapte sau când lumina este mai slabă, la interior, pentru a avea totuși un timp de expunere decent, ca să nu-ți iasă pozele mișcate poți alege o valoare mia mare a ISO. Dezavantaj, un zgomot de imagine mai pronunțat (aici depinde și de model, de performanțele acestuia).
  • Timpul de expunere sau viteza de declanșare a obturatorului se referă la cât timp este expus senzorul de imagine la lumină atunci când facem o poză. Viteza de declanșare lentă, unde apare riscul de a obține imagini tremurate sau mișcate, este de obicei sub 1/50 sec. și, cu cât este mai lentă, cu atât scena este mai întunecată. Dacă vrei să ”îngheți” mișcarea, la cadre mai dinamice sau de acțiune, vei avea nevoie de un timp de expunere mai scurt, de preferat minim 1/125 sec.
  • Balansul de alb influențează culorile elementelor din imagine. Acesta este ceea ce determină cât de cald (galben/roșu) sau rece (albastru) va arăta o fotografie. Atenție la tonurile pielii, atunci când fotografiem oamenii, este recomandat să fie cât mai realiste, fără a avea oamenii roșii sau portocalii. Dar dacă artistul asta își dorește :), poți jongla cu diverse valori ale WB și poți experimenta.
  • Compensarea expunerii este ușor de identificat datorită simbolurilor sale + și – (+/-). Modurile automate vor face acest lucru implicit, dar este o setare pe care o poți regla și singur. Chiar dacă ai setat expunerea la valoarea dorită, această setare o poate modifica, pentru a o face mai întunecată sau mai deschisă. Practic, modificând timpul de expunere, valoarea diafragmei sau valoarea ISO, vei putea compensa expunerea, făcând ca în final fotografia să fie mai iluminată sau mai întunecată.

Setarea cheie care lipsește este diafragma și asta deoarece aceasta are valoare fixă la cele mai multe smartphone-uri. Nu poți schimba f-stop-ul așa cum ai putea cu setările manuale la un DSLR sau o cameră mirrorless. Singurele telefoane care oferă o apertură variabilă sunt modelele mai recente de Samsung Galaxy S9/S9+ și S10/S10+, Galaxy Note 9 și Note 10/10+ sau cele mai noi chiar. Chiar și în aceste cazuri, sunt doar două variabile: f/1.5 și f/2.4. O diafragma cât mia mică ca valoare este recomandată atunci când vrem să obținem efectul de bokeh, să separăm subiectul principal de fundal, adică ideal pentru selfie-uri și portrete.

Realizarea ajustărilor / setărilor

Unul dintre lucrurile bune atunci când vorbim de utilizarea modului manual sau profesional cu toate aceste setări este că previzualizarea live îți va arăta cum setările afectează imaginea finală. Poți ghici trecând prin fiecare setare, desigur, dar vei vedea rezultatul general înainte de a face fotografia. Cu toate acestea, există câteva lucruri de luat în considerare atunci când umbli la setările telefonului mobil.

Cele mai mari provocări pentru telefoane ar fi cadrele în care fie este prea multă lumină, fie nu este suficientă, fie e o scenă în care se produce un constrst puternic prin alăturarea unei zone luminoase cu una întunecată. Trebuie să avem grijă și cum ne vom poziționa față de subiectul fotografiat. Deși cele mai multe telefoane au moduri HDR (high dynamic range) și de noapte (mod la care se crește automat valoarea ISO), pentru a simplifica fotografierea în aceste condiții, acestea nu sunt întoteauna perfecte și vei avea nevoie să intervii. În plus, nu pot efectua anumite efecte fără intervenția și decizia utilizatorului. De exemplu, într-o zi luminoasă și însorită, poți observa că focusarea pe ceva din prim-plan folosind modul automat va elimina toate detaliile cerului. Dacă reduci ISO sau crești viteza obturatorului, poți obține mai multe detalii. Reține că aceste ajustări vor întuneca și umbrele din imagine, astfel încât trebuie să găsești echilibul corect. Dacă fotografiezi RAW, poți face mai multe editări ulterior.

Dacă fotografiezi în lumina slabă sau noaptea, va trebui să reduci ISO (dacă nu vrei o imagine foarte soft, granulată) sau să crești timpul de expunere (nici aici nu e grozav, pentru că un timp lung înseamnă poze mișcate, neclare). Evident, poți foarte ușor să utilizezi un trepied sau o suprafață plană pentru a preveni aceste vibrații și să păstrezi totuși o valoare ISO mai scăzută. Modul manual la unele dintre telefoanele LG oferă un set de preseturi, prin care poți trece pentru a vedea care sunt setările ideale într-o anumită situație dată (unele vor funcționa mai bine pentru un portret, alte mai bine petru o imagine de acțiune, altele pentru peisaje șamd.). Este posibil ca alte telefoane să nu ofere întotdeauna un astfel de ajutor, dar iată câteva sfaturi pe care să le încerci pe baza unor scenarii specifice de fotografiere:

  • Apus de soare sau răsărit – Vrei ca imaginile cu apusul și răsăritul să arate spectaculos? Reglează balansul de alb pentru a scoate în evidență mai mult galben, portocaliu și roșu. Reduce ISO și utilizează o viteză de declanșare moderată.
  • Mâncare – În privința fotografiei culinare, setările vor depinde de ce fel de lumină ai la dispoziție, dar se aplică multe dintre aceleași principii. Fotografierea mâncării poate fi distractivă, deoarece scenariile variate te pot ajuta să înveți elemente fundamentale ale fotografiei.
  • Acțiune – Mult mai ușor de fotografiat în timpul zilei sau în interior cu lumină bună. În condiții de lumină scăzută sau în timpul nopții, este o provocare să menții suficientă lumină fără a introduce zgomot în fotogorafie. Poți regla viteza obturatorului și ISO pentru a obține compoziția dorită.

Fotografierea în mod RAW

Atunci când fotografiezi RAW (imaginea brută din aparat, fără alte procesări), nu există nicio compresie, procesare sau algoritmi implicați. Ideea este să efectuezi manual prelucrarea, utilizând toate informațiile suplimentare care vin cu dimensiunea fișierului mult mai mare.

Pentru a edita astfel de imagini, vei avea nevoie de un program precum Adobe Lightroom, Snapseed sau VSCO. Un avantaj în acest sens este că poți extrage mai multe detalii și controla lucruri precum zgomotul, culoarea, claritatea și multe altele. Din fericire, poți salva o fotografie atât în format RAW cât și în format JPEG. Intră în Google Play și vezi ce app-uri compatibile cu telefonul tău îți permit să fotografiezi în mod RAW.

Înveți practicând și experimentând

Prin practică și experimentare vei ajunge să te familiarizezi cu modul pro/manual pe care îl oferă telefonul tău Android. În aceste moduri, ajustările sunt deseori necesare pentru a obține compoziția corectă. Poți face aceeași fotografie folosind diferite setări.

Dacă folosești doar modul automat, nu vei profita la maxim de capacitățile camerei telefonului. Deși există și alte moduri cu adevărat utile, modul profesional și manual vă oferă control. 

Produse recomandate

Îți recomandăm, de asemenea, să arunci o privire la accesorii pentru telefonul mobil, sigur vei găsi ceva care să te ajute să crești calitatea imaginilor făcute cu smartphone-ul (carduri externe, baterii externe, carduri, huse protecție etc.).

Sperăm că acest articol îți va fi util în a experimenta cu modul manual/pro pe telefonul Android. În acele setări se ascund ”ingredientele” de care ai nevoie pentru a realiza fotografii uimitoare cu telefonul mobil. 

Tu ești familiarizat cu aceste moduri? Care a fost experiența ta, cum ai ajuns să stăpânești setările oferite de modul manual/pro? Ai sfaturi pentru cei care doresc să învețe să fotografieze în modul manual/pro pe telefonul Android? Lasă-ne un comentariu!

Îți recomandăm să citești și următoarele articole: 

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Bun de stiut, am folosit pana acum un S22 Ultra degeaba 🙂

  • Util acest articol, nu ma asteptam la aceste functii pe Android !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.