Fotografia cu telefonul mobil: 8 sfaturi practice

Postat de: Alexandra Crisbășan Alexandra Crisbășan

Acum niste zeci de ani nici nu ne imaginam ca vom trece de procesul complicat al developarii fotografiilor, la a avea un device bun la toate. De la citit articole, la filmat evenimente, la socializare, fotografii de inalta caliate si muzica noastra preferata (pintre altele) la cateva atingeri distanta.

Ai ghicit, vorbesc despre smartphone-uri, iar acesta este articolul menit sa te ajute in realizarea unor fotografii cu telefonul cat mai reusite. Exista aceasta preconceptie cum ca un fotograf adevarat trebuie neaparat sa detina un DSLR, ori altfel nu te poti considera fotograf. Orice fel de efort cu o camera prin comparatie foarte neperformanta, este demn de a fi luat peste picior.

fotografia cu telefonul
(c) Alexandra Crisbășan

Vreau sa incerc sa demolez aceasta preconceptie. Exista in afara, de exemplu, zeci de reviste care se axeaza strict pe fotografia realizata cu telefonul mobil, precum Mobiography, in care am si aparut acum cativa ani de zile.

Ok, dar telefoanele mobile nu fac fotografii bune pentru print, camerele lor nu sunt construite la fel de bine ca un aparat foto. Gresit. Sunt construite diferit si iti spun ca poti printa lejer fotografii la 100 x 100 cm, daca treci inainte putin prin photoshop si pui si tu 300dpi, acolo la image size.

smartphone
(c) Alexandra Crisbășan

Cat despre calitatea imaginii, ma indoiesc ca primele camere foto aveau ecran rabatabil, sau senzor nu stiu de care sau vizor electronic, dar asta nu a impiedicat marile genii ale fotografiei sa puna bazele acestei “specii”.

Inainte de a te apuca de fotografie cu smartphone-ul, este indicat sa faci insa putina cercetare. Ce inseamna asta? Trebuie sa ai in vedere cateva criterii dupa care sa-ti achizitionezi telefonul respectiv, pentru a crea imagini cat mai apropiate de calitatea celor de pe aparatul foto.

Doar pentru ca zoom-ul nu te ajuta, nu inseamna ca nu poti capta subiecte interesante, misca-te! Mergi toata ziua prin oras, de la serviciu acasa sau la diverse evenimente, telefonul te ajuta sa surprinzi momente interesante la intamplare. Datorita dimensiunilor reduse, ai sanse mari sa nici nu fii observat, putand astfel surprinde atat peisaje interesante cat si portrete sau fotografii de strada.