Fotografia cu telefonul mobil: 8 sfaturi practice
- Alexandra Crisbășan
- 14minutes read
Acum niste zeci de ani nici nu ne imaginam ca vom trece de procesul complicat al developarii fotografiilor, la a avea un device bun la toate. De la citit articole, la filmat evenimente, la socializare, fotografii de inalta caliate si muzica noastra preferata (pintre altele) la cateva atingeri distanta.
Ai ghicit, vorbesc despre smartphone-uri, iar acesta este articolul menit sa te ajute in realizarea unor fotografii cu telefonul cat mai reusite. Exista aceasta preconceptie cum ca un fotograf adevarat trebuie neaparat sa detina un DSLR, ori altfel nu te poti considera fotograf. Orice fel de efort cu o camera prin comparatie foarte neperformanta, este demn de a fi luat peste picior.
Vreau sa incerc sa demolez aceasta preconceptie. Exista in afara, de exemplu, zeci de reviste care se axeaza strict pe fotografia realizata cu telefonul mobil, precum Mobiography, in care am si aparut acum cativa ani de zile.
Ok, dar telefoanele mobile nu fac fotografii bune pentru print, camerele lor nu sunt construite la fel de bine ca un aparat foto. Gresit. Sunt construite diferit si iti spun ca poti printa lejer fotografii la 100 x 100 cm, daca treci inainte putin prin photoshop si pui si tu 300dpi, acolo la image size.
Cat despre calitatea imaginii, ma indoiesc ca primele camere foto aveau ecran rabatabil, sau senzor nu stiu de care sau vizor electronic, dar asta nu a impiedicat marile genii ale fotografiei sa puna bazele acestei “specii”.
Inainte de a te apuca de fotografie cu smartphone-ul, este indicat sa faci insa putina cercetare. Ce inseamna asta? Trebuie sa ai in vedere cateva criterii dupa care sa-ti achizitionezi telefonul respectiv, pentru a crea imagini cat mai apropiate de calitatea celor de pe aparatul foto.
Doar pentru ca zoom-ul nu te ajuta, nu inseamna ca nu poti capta subiecte interesante, misca-te! Mergi toata ziua prin oras, de la serviciu acasa sau la diverse evenimente, telefonul te ajuta sa surprinzi momente interesante la intamplare. Datorita dimensiunilor reduse, ai sanse mari sa nici nu fii observat, putand astfel surprinde atat peisaje interesante cat si portrete sau fotografii de strada.
La ce sa fim atenti?
#1 Megapixelii camerei telefonului
Indicat este sa-ti cumperi un telefon a carui camera are cel putin 8mp, in functie de nevoile si bugetul tau. Ca si model, desi este deja cam vechi recomand iPhone 4/4s (orice telefon din gama apple de la 4 in sus). Pentru numarul mic de pixeli de care dispune, face fotografii foarte bune si nici nu da batai de cap la printing.
#2 Curata periodic camera!
Poate pare ceva evident, dar iti garantez ca nu-ti dai seama de cele mai multe ori. De fiecare data cand faci o fotografie cu telefonul, sterge camera mai intai cu o carpa. Folosesti telefonul foarte des si fara sa-ti dai seama raman tot felul de resturi pe lentila, care nu sunt foarte evidente atunci cand fotografiezi, dar iti pot strica intreaga imagine cand ajungi la procesare.
#3 Memoria interna sau cardul SD, cat mai mare (minim 16gb intern si 16gb SD)
Orice pasionat de fotografie mobila stie ca are nevoie de multa memorie. In primul rand, pentru aplicatille de editare si in al doilea rand, pentru versiunile diferite de fotografii salvate din fiecare, pe langa sumedenia de poze needitate inca si toate celelalte lucruri pe care le ai stocate pe telefon.
Atentie, nu achizitiona un telefon cu mai putin de 1gb de ram (ideal ar fi insa 2gb, dar exista anumite modele de telefoane care merg excelent si cu 1, precum iPhone 6)
#4 Alege un telefon cat mai rezistent sau cumpara o husa
Camerele telefoanelor se zgarie extrem de usor daca nu sunt tinute in husa, tocmai pentru ca fara ea, fac contactul cu toate suprafetele pe care le pui (nu folosi folie pe spate, se poate rupe si zgaria usor, murdareste etc). Cu cat telefonul este mai rezistent cu atat mai greu se va zgaria camera. Cu cat husa este mai buna, cu atat intreg telefonul va avea mai putin de suferit.
#5 Fotografierea in sine
Mereu foloseste focusul manual, adica atinge pe ecran locul in care vrei ca telefonul sa focalizeze (daca nu are aceasta optiune, poate ca ar fi bine sa-l schimbi). Foloseste blit-ul doar daca este musai (aici companiile de telefonie mobila inca au mult de lucrat). Exista anumite modele de telefoane care realizeaza fotografii de-a dreptul remarcabile in lumina scazuta si chiar noaptea, fara blit precum: Htc Desire Eye si Nexus 5.
#6 Aplicatiile de editare
Printre cele mai bune si mai cunoscute aplicatii de editare pentru telefon sunt: Pixlr Express, Photoshop Express, Lightroom, Photoscape, Snapseed chiar si Instagram-ul, iar lista poate continua.
- Nu-ti fie teama sa descarci cat mai multe si sa te joci cu ele, nu dau overwrite la fotografia salvata. Fii atent insa, la rezolutia fotografiilor: daca telefonul face fotografii de 2000×1500 (de exemplu), iar aplicatia respectiva le reduce la 900 x 600, inseamna ca nu ai ce sa faci cu ea.
- Verifica detaliile fotografiilor salvate din aplicatiile pe care nu le cunosti pentru a nu avea surprize.
- Daca-ti plac expunerile multiple nu fii trist, unele telefoane au functii de suprapunere sau oricum vei gasi aceasta functie in aplicatiile din store.
#7 Lentilele
Exista anumite tipuri de lentile facute special pentru smartphone-uri cu diverse efecte: macro, fisheye si altele. Nu sunt scumpe, se aplica peste camera telefonului precum o clama de hartie si sunt foarte utile.
#8 Ai rabdare
Daca vrei sa excelezi in acest gen de fotografie, trebuie sa explorezi mult, sa testezi mult, sa gresesti si sa te joci. Telefoanele sunt mult diferite intre ele decat apararatele foto, de aceea poate parea putin mai complicat. Cu toate aceastea, indata ce ti-ai descoperit propria metoda de editare si fotografiere in functie de telefonul pe care-l ai, nu-ti ramane decat sa te bucuri de rezultate.
Fotografia cu telefonul mobil nu inseamna doar: selfie-uri, mancare, haine noi cumparate sau animale de companie. Nu inseamna nici bula falsa de fericire pe care o promoveaza social media, doar pentru ca pe telefon, in unghiul portrivit nimeni nu vede ca poate la tine in casa este mare dezastru sau ca tinuta ta “fashion” este completata cu papuci de casa.
Cred intr-un viitor in care vor disparea aparatele foto, asa cum, acum si mp3-urile sunt inutile. Intr-un fel imi pare rau ca fotografia a devenit ceva foarte accesibil, alimentand mentalitatea de “oricine poate fi artist”, dar stiu ca pe cei care sunt intradevar pasionati ii va ajuta, pentru ca ei isi dau seama ca nu doar un tun te poate ajuta sa fii creativ, ci orice lucru prin care poti sa-ti dezvalui viziunea.
Fotografii realizate de: Cristina Țintă (Galaxy Mini Galaxy S4), Octavian Cucolea și Alexandra Crisbășan (iPhone 4/4s si HTC Desire Eye) redactare.
1 Comment
Sper sa nu dispara aparatul foto, orice ati spune, nu se compara un aparat foto cu un smart, oricat ati incerca sa ma convingeti. Se apropie dar nu se compara!