Seniorii și videoconferințele: Cele mai simplu de utilizat tool-uri (2020)
F64
- 6minutes read
Pandemia COVID-19, dar și timpul limitat pe care îl avem la dispoziție ne-a micșorat mult interacțiunea atât cu familia, dar și cu prietenii. Chiar dacă și înainte se întâmpla acest lucru, acum parcă este mai vizibil ca oricând. Cu toții suntem mai conectați online și multe dintre întâlnirile profesionale, dar și personale se desfășoară din fața unui ecran.
Dacă pentru cei mai tineri, obișnuiți cu lumea online și cu interacțiunile de acest fel serviciul remote, comunicarea prin videoconferință sau adaptarea la noi aplicații, tranziția a fost una destul de facilă, pentru seniori impactul a fost unul mult mai mare.
Cu toate acestea, lumea profesională este mai activă ca oricând și mereu conectată în spatele monitoarelor. Cum pot face, însă, seniorii, față noilor provocări și cum se pot adapta mai bine la pandemie? Răspunsul este unul simplu – folosind sisteme ușor de gestionat, cu interfață prietenoasă și cu ceva timp investit pentru adaptarea la noua realitate.
Deși există destul de multe sisteme de videoconferință, unele dintre ele complicate, am alcătuit o listă cu cele care sunt simplu de folosit astfel încât și seniorii să se descurce cu acestea.
Tipuri de sisteme de videoconferință
Videoconferința, în vremurile acestea se poate desfășura fie de la birou, fie de acasă. În funcție de locație, dar și de numărul participanților, sistemele pot varia. Iată care sunt cele două tipuri:
Sisteme de videoconferință integrate
Videoconferința se desfășoară după un principiu simplu: participanții trebuie să se poată vedea și auzi bine. Pe piață există mai multe sisteme complet integrate, gata de folosit, care se pot fie conecta la un calculator, fie funcționează precum o unitate independentă de orice alt dispozitiv.
Principalul avantaj al acestui tip de sistem este faptul că este simplu de utilizat, cu un soft pregătit. La atingerea unui singur buton sau a touchscreen-ului, oricine poate să intre in videoconferință.
Pe de altă parte, aceste dispozitive sunt costisitoare și sunt, mai degrabă, cumpărate de companii decât de persoane individuale. Pentru folosirea lor este nevoie de o întreagă încăpere, de obicei una de întâlniri sau conferințe. Microfoanele sunt integrate, deci nu vor trebui atașate fiecărui participant în parte. Seniorii le vor găsi ușor de folosit deoarece sunt intuitive și interactive, cu grafică simplificată și design modern.
Sisteme de videoconferință create din piese
Există o altă variantă, cea a sistemelor videoconferință create și personalizate în funcție de nevoi. Acestea sunt, de cele mai multe ori, conectate la un laptop sau computer și sunt formate din cameră video, microfon, boxe și spațiu pentru stocare.
Principalul avantaj al acestui tip de sistem de videoconferință este faptul că pot fi montate cu ușurință sunt mobile, și sunt gata de folosit în foarte scurt timp. Ele funcționează în complementaritate cu un calculator, de aceea seniorii pot să își aleagă o aplicație de videoconferință pe care o cunosc și astfel le va ușura mult mai mult întreg procesul.
Pentru cei ce doresc să își configureze singuri propriul sistem, există posibilitatea prin alăturarea unor tool-uri compatibile. Fie că aleg dintre microfoane, camere video sau boxe, ele vor trebui montate înainte de folosirea de către seniori pentru ca ei să fie scutiți de acest proces. Poate nu se vor pricepe sau nu doresc să se complice, de aceea cel mai bine este ca un cunoscător să se ocupe de acest aspect în prealabil
Tablete
Tabletele au devenit tot mai apreciate în rândul seniorilor datorită ecranelor mari și facilităților pe care le oferă. Practic, sunt precum niște calculatoare în miniatură, dar cu mai multă flexibilitate și o eficiență comparabilă.
Tabletele pot fi considerate adevărate sisteme de videoconferință: au camere de înaltă rezoluție, pot fi așezate într-un punct fix pentru o privire de ansamblu, au microfon și boxe. La capitolul audio nu sunt cele mai eficiente pentru mai mult de două-trei persoane, dar cu ajutorul unor microfoane, poate fi sporită eficiența lor.
Principalul atu este că sunt compacte, sunt ușor de folosit de seniori și pot fi transportate în orice locație.
Smartphone-uri
Telefoanele mobile de tip smartphone au preluat multe dintre funcțiile care altădată erau îndeplinite de numeroase dispozitive.
Deși nu sunt profesionale, acestea sunt la îndemână oricând, plus că seniorii le folosesc în fiecare zi, deci tot ce trebuie să facă este să aibă o aplicație care să le permită să se conecteze. Acestea nu sunt pretențioase, se află mereu în buzunarele oricăruia dintre noi, dar pot fi folosite mai degrabă la întâlnirile de acasă sau dintr-un mediu mai puțin profesional.
Concluzie
Când timpurile se schimbă, la fel trebuie să fim și noi, indiferent de vârstă sau de job. Seniorii au deseori funcții de conducere și trebuie să colaboreze cu echipele pe care le coordonează, de aceea vor fi nevoiți să se asigure că au la dispoziție sisteme puse la punct pentru videoconferințe. Pentru că pe piață se găsesc o multitudine de opțiuni, aceștia pot alege astfel încât să fie conectați fie de acasă, fie de la birou.