(c) Dan Dinu

Ai putea fi fan Nikon pentru că…

Ești fotograf începător și te derutează toate brandurile astea care-ți cam țipă în față să le cumperi sau să le testezi? Ești avansat și nu știi de unde să începi să mai încerci și alt tip de echipamente foto-video? Ei bine, tocmai din aceste motive, ne-am hotărât să facem un fel de ghiduri ale brandurilor foto-video, în speranța că îi vom ajuta pe începători să-și dea seama de ce echipament au nevoie și să le oferim avansaților mai multe alternative pentru experimentele lor creative.

Acum a venit rândul lui Nikon, așa că haide să citim mai întâi un foarte scurt istoric și apoi să trecem la echipamente!

Nikon
(c) Alexandru Lupașcu

Compania a fost înființată în 1917 prin colaborarea a trei producători de soluții optice din Japonia, sub numele de Nippon Kogaku K.K. (Industria Optică Japoneză). 4 ani mai târziu sunt invitați opt ingineri opticieni germani pentru a îi îndruma pe inginerii japonezi, iar în același an apar binocluri Mikron 4x și 6x. În 1925 este scos pe piață microscopul JOICO. În 1933 este construită o nouă fabrică la Ohi.

După al Doilea Război Mondial producția acoperea deja cea mai mare parte a tipurilor de produse furnizate și astăzi de către Nikon: camere foto, microscoape, binocluri, instrumente de măsură, lentile. În 1948 apare Nikon I, primul aparat foto de mici dimensiuni al producătorului japonez.

În anii ’50, Nikon devine un brand cunoscut la nivel mondial. 2 ani mai târziu este format Clubul Nikkor, care avea ca scop principal promovarea fotografierii cu camerele de mici dimensiuni. Datorită popularității  brandului Nikon și a ascensiunii vânzărilor, compania inaugurează în anul 1953 atât primul centru de service, cât și prima subsidiară americană. În anul 1959 apare prima cameră SLR Nikon, denumită Nikon F.

Nikon continuă să se extindă în 1961 deschide subsidiara elvețiană Nikon AG, iar în 1968 pe cea olandeză, Nikon Europe N.V. (acum Nikon Europe B.V.). În aceeași perioadă construiește și o nouă fabrică la Yokohama, care intră în funcțiune în 1967. În anul 1970 se deschid galeriile Nikon House la New York. În 1971 apare al doilea tip de cameră SLR, Nikon F2, iar în 1980 cea de-a treia, Nikon F3.

Începutul anilor ’80  marchează colaborarea Nikon cu NASA, oferind acesteia aparate foto pentru a fi utilizate în navetele spațiale. Afacerile Nikon în America iau amploare, fiind înființate pe rând Nikon Canada Inc. în 1978, Nikon Inc. și Nikon Precision Inc. în Statele Unite în 1981, respectiv 1982.

în 1988 numele companiei se schimbă din Nippon Kogaku K.K în Nikon Corporation, iar anii ’90 aduc o serie impresionantă de inovații: în 1992 apare NIKONOS RS prima cameră SLR cu autofocus care poate funcționa în apă. În 1996 apare cea mai avansată cameră SLR, F5. Nikon se îndreaptă de acum înainte către piața emergentă a aparatelor foto digitale. În 1997 apare COOLPIX 100, prima dintr-o serie de aparate foto digitale care se continuă și astăzi, iar în 1999 este produs primul SLR digital (D-SLR), D1.

După 2000, Nikon continuă această politică, dezvoltând atât linia D-SLR, pe două paliere, pentru amatori (D40, D50, D60, D70) și pentru profesioniști (D2, D3, D80, D200), cât și linia de aparate foto digitale compacte, COOLPIX.

Nikon Mirrorless

În 2020, Nikon a lansat aparatele Z7II și Z6II.

În 2019, Nikon a lansat aparatul mirrorless Nikon Z50

În 2018 Nikon a introdus pe piața foto aparate mirrorless cu montură și obiective dedicate. Acestea sunt:

Cele mai bune echipamente Nikon în 2017-2018

Cu toate acestea, nu ai nevoie de echipamente de ultimă oră pentru a suprinde cadre extraordinare, așa că hai să vedem care au fost cele mai apreciate echipamente și înainte de 2018:

Cele mai bune echipamente Nikon în 2015-2016

Cele mai bune echipamente Nikon în 2014

Cele mai bune echipamente Nikon în 2013

(c) George Stroe

De ce iubesc fanii  acest brand?

#1 Compatibilitate și obiective

Nikon față de alte branduri, este mult mai popular pentru compatibilitatea echipamentului nou cu a celui foarte, foarte vechi, precum obiectivele pe montură F, care datează încă din 1959.

În afară de asta, în timp ce producătorii mirrorless acum își construiesc o gamă largă de obiective, Nikon deja a are o mulțime, adunată în timp. În plus, pe măsură ce compania a încetat să mai producă obiective pe montură F, prețurile au scăzut considerabil.

(c) Gina Buliga

#2 Vizorul

Pentru fotografii de sport, evenimente și wildlife, un vizor optic, în locul unui electronic, precum cel al camerelor mirrorless, s-ar putea să reprezinte o preferință importantă. Tehnologia vizoarelor electronice încă poate fi îmbunătățită, pentru a evita lag-ul sau alte probleme de afișare a cadrului. Ei bine, la un vizor optic nu ai aceste probleme și vezi exact ceea ce se află în fața ta, fără să mai ai cum să ratezi momentul.

(c) Alex Csiki

#3 Bateria

Aparatele foto mirrorless au senzorul în funcțiune în continuu, la fel și EVF-ul și LCD-ul, lucru care mănâncă multă baterie. Așadar, dacă folosind un mirrorless cu baterie full încărcată poți face până la 300-400 de cadre, cu un aparat foto DSLR poți fotografia și o săptămână fără să fii nevoit să reîncarci.

(c) Matei Mihai Marian

#4 Ergonomie și control

Deși design-ul s-a mai schimbat în timp, mai ales pe noile modele, ca utilizator Nikon, poți controla complet aparatul fără să îți iei ochiul din vizor. Ai o poziție bună a mâini, lucru care în timp previne oboseala, mai ales dacă, de exemplu ai o ședință foto complexă de realizat.

(c) Gina Buliga

#5 Performanța buffer-ului

Camerele mirrorless prind din urmă DSLR-urile aici, însă, ca exemplu, cu D500 și un buffer de 200 de cadre la 10fps, înseamnă că nu trebuie să-ți faci absolut nicio grijă atunci când fotografiezi în rafală sau pur și simplu ai foarte multe declanșări într-un timp scurt.

Ce fotografi sau alți pasionați foto-video din România au folosit sau folosesc Nikon?

Gina BuligaMarian Sterea, Aurel RapaDan Dinu, Mihai Ștețcu, Alex Csiki, Doru OprișanMihai OlaruOvidiu Leșan, Titus M și Luiza Boldeanu.

Te-am convins? Vezi ce produse te așteaptă la F64!
Și descoperă materialele noastre educaționale cu și despre Nikon, mai jos:

Îți recomandăm următoarele produse:

Citește articolele despre: Canon, Sony, Olympus și Sigma.

Tu de ce ești fan Nikon? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.