Noul Nikon D500 : varful de gama APS-C

Asteptarea a luat sfarsit, adevaratul inlocuitor a lui Nikon D300s a venit.
Unul dintre cele mai asteptate aparate,  de la care multi isi luasera gandul si nu credeau ca sa o sa mai vina a fost  Nikon D500. Am avut o urma de speranta atunci cand Canon a anuntat 7d mark II, dar si atunci cand Nikon a anuntat lansarea noului obiectiv pro DX 16-80mm F2.8-4e.
Cum am fost obisnuiti si anterior, seria Dx00 a venit cu o serie de inovatii pentru ca cei care vor alege acest model sa poata utiliza aparatul undeva intre 2 si 5 ani, daca nu chiar mai mult. Ramane totusi de vazut daca tehnologia va avansa cu aceeasi viteza cum s-a intamplat in ultima vreme, da, ma uit la Sony.


Functiile cheie care mi-au atras atentia la noul model au fost urmatoarele:
1. 10 fps ( imagini pe secunda ), este o functie ce va bucura pe multi fotografi de natura si evenimente, dar si pe fotografii de jurnalism, strada sau sport.
2. 153 de puncte de focalizare ( 99 cross ), viteza de declansare este inutila fara un sistem de focalizare performant si dupa multi ani Nikon a renuntat sa imbunatateasca vechiul model de focalizare si s-a hotarat sa faca un sistem foarte precis care va pastra focalizarea pe subiect chiar si la viteze foarte mari ( evident si obiectivul trebuie sa fie pe masura pentru a ajuta aparatul ). De asemenea va uimi in lumina slaba fiind primul aparat, alaturi de Nikon D5, care focalizeaza la -4ev ( practic bezna totala ).
3. Daca tot vorbim de focalizare, trebuie mentionat si noul sistem automat de ajustare a focalizarii. Adio vechea mira downloadata si printata, acum se poate face o ajustare rapida chiar in momentul in care fotografiezi si observi mici abateri.
4. Filmarea 4k, desi in anii trecuti multi nu voiau sa accepte aceasta functie la camerele lor, usor, usor multi au vazut utilitatea acesteia si de aceea Nikon nu a facut rabat de calitate nici in privinta acestei functii. Printre primele dslr-uri care suporta filmare 4k 30p ( 3840 x 2160 ) ce beneficieaza si de tehnologia Active D-lighting pentru a egaliza zonele prea luminoase cu cele intunecate, dar si de o functie de stabilizare digitala pe 3 axe.
5. SnapBridge: wifi-ul se gaseste mai nou pana si in cuptoare sau frigidere :), dar pana acum aceasta functie era lenta si uneori instabila. Au revenit asupra ei si utilizand tehnologie bluetooth low-energy au reusit sa faca un sistem prin care imaginile se transmit automat catre un telefon sau o tableta in timp real cu un consum redus de energie atat pentru camera cat si pentru device-ul folosit.
Utilizand multi ani Nikon D300 ( fara s 🙂 ) si in cele din urma cedand asteptarii am trecut la D7100 am fost impresionat in ambele cazuri de versatilitatea lor fiind foarte multumit de rezultatele produse in situatii de viteza cat si la portret.
In cazul de fata am vrut sa testez noul D500 dintr-un alt punct de vedere fata de review-urile care vor mai aparea. Inca de cand au aparut primele imagini de la lansare, Nikon a mentionat un lucru care multora nu le-a atras atentia si totusi e mai important decat am crede.
Efectiv mi-au sclipit ochii cand am vazut “Nikon a acordat o atentie speciala tonurilor de culoare a pielii”, ceea ce inseamna ca acest model a fost gandit si pentru fotografii de fashion si portret.

Am observat imediat vizorul mare si luminos, primul atat de generos pe DX insa din nefericire prin eliminarea blitzului intern ( explicatie: probabil ca sunt printre putinii care mai foloseau rareori vechiul sistem CLS ).
Am ales sa folosesc noul Sigma 50-100mm f/1.8 pentru a testa aceasta arie a portretului cum se poate mai bine si nu m-a dezamagit. Am observat o viteza de reactie incredibila fata de cum eram obisnuit dar si precizie, care m-a pus pe ganduri ( intr-un sens pozitiv ). Alaturi de el aveam si un D750 pe care il folosesc in mod normal, insa de care am ajuns sa nu ma ating.
Bateria, desi a fost testata pentru aproximativ 1250 de declansari per incarcare, estimez ca ar fi ajuns pentru 800-900 de declansari, eu realizand doar 600. Nu pot sa zic ca este un test concret dat fiind faptul ca in timpul sedintei foto erau 2 grade, deci pot spune ca s-a descurcat din nou foarte bine. Cei care au ales un model de la concurenta pot confirma 🙂
Cardul folosit de mine a fost Sandisk SDHC de 90 mb/s insa daca as alege acest model m-as gandi la noile XQD-uri care vor face fata la standardul de viteza pe care acest aparat l-a impus.
Fata de vechiul model D300s, noua gandire promovata de Nikon este observata si la D500 cu un design mai ergonomic si cu o greutate redusa. Probabil ca acesta este o consecinta a avantului pe care modelele mirrorless l-au avut si care a afectat vanzarile din zona dslr.
Ecranul LCD rabatabil cu touch, poate nu chiar atat de util in momentul in care folosesti camera ca si fotograf la prima vedere, insa rabatarea este o aditie de care m-am bucurat la D750 pentru cadrele cu unghiuri mai dificile, iar touch-ul consider ca este o aditie foarte buna in momentul in care clientul vrea sa vada imaginile realizate in timpul sedintei si este deja obisnuit cu modul de lucru de pe smartphone-uri sau tablete. Aici este de apreciat si faptul ca poti face zoom pana la 100% foarte rapid, exact cum ai utiliza pe un telefon.
In ceea ce priveste zgomotul de imagine, pot spune ca am observat o usoara imbunatatire fata de Nikon D7200 si ca din nou locul 1 din acest punct de vedere este ocupat de Nikon. Din pacate in momentul de fata nu exista un test realizat de DXO Mark care sa confirme acest lucru insa probabil ca nu mai dureaza mult pana cand o sa apara.
Concluzia mea :
Nikon a decis sa continue traditia acestei serii, desi a intarziat foarte mult noul model probabil din cauza celor intamplate in Thailanda acum multi ani, prin oferirea unui model DX Pro versatil. Desi FX-ul este foarte cautat si mai nou la preturi chiar accesibile, acest model cu siguranta va atrage atentia celor care pun accentul si pe viteza de reactie a camerei, fiindca degeaba ai un senzor full frame daca camera a ratat focalizarea. Desi face parte din gama adresata in principal fotografilor de natura sau evenimente sportive, se va descurca foarte bine si in cazul in care sunteti pasionati de fotografia de portret. De ce? Pentru ca aceasta noua unealta va impinge utilizatorul catre o arie mai dinamica a fotografiei elimanand frustrarile pe care le intampinam in trecut daca aveam un subiect mai rebel 🙂 Pretul este momentan putin piperat, insa este de inteles avand in vedere cat de asteptat era la nivel global acest model, dar trebuie luate in considerare si noile tehnologii pe care acesta le inglobeaza si cel mai probabil au insemnat costuri maricele in cercetare.
Minusurile acestui model:

  •  din pacate constructia corpului nu mai este complet din magneziu, partea frontala fiind dintr-un material de greutate redusa fibra de carbon ( probabil de acolo si reducerea in greutate )
  • rezolutia ecranului, poate sa surprinda pe multi insa parerea mea este ca fiind prea mare pentru o dimensiune atat de mica ceea ce vezi pe ecran iti poate crea o perceptie gresita asupra imaginii realizate. Mie de exemplu mi se parea ca rezultatul este plasticos, insa pe calculator era ok
  • Auto-Fine tune – intentia este buna asta e clar si va ajuta pe foarte multi oameni care au abateri MICI de focalizare. Nu va asteptati insa ca in cazul in care obiectivul are probleme sa va scape de vizita la service pentru calibrarea obiectivului. Aceasta functie va ajuta in cazul in care sunteti la o sedinta foto si observati abateri ( din nou mici ) care va pot afecta rezultatul final. Aceasta functie este de fapt un algoritm care analizeaza diferenta dintre 2 imagini, una realizata cu oglinda lasata jos si una prin live-view) si propune o ajustare. Este recomandat sa repetati operatiunea de 2-3 ori pentru a fi siguri de corectie
  • touch screen-ul – multi erau nemultumiti de eliminarea acelui capac transparent de teama ca se va zgaria mai usor ecranul. Ei bine, consider ca acest touch va asigura ca ecranul se va zgaria mai usor :). Nu uitati sa luati in considerare o folie

Plusurile:

  • viteza de focalizare si declansare, asa cum am mentionat in articol de multe ori este unul din cele mai importante atu-uri
  • redarea precisa a culorilor
  • greutatea redusa
  • filmare 4k
  • dimensiunea vizorului
  • atentionare de palpaiala 🙂 – exact cum ati auzit, te atentioneaza in momentul in care lumina, cand esti in interiorul unei incaperi are flicker, direct prin vizor
  • zgomot redus de imagine pentru categoria DX

Un articol si fotografii de Razvan Tulai.
[products ids=125024224,125019267,101482]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.