5 Recomandări de obiective Nikon ideale pentru portrete

Dacă ești fan Nikon sau dacă deții un DSLR Nikon și vrei să faci fotografii de portret, ești în tabăra potrivită. Sistemul Nikon are o grămadă de obiective potrivite pentru acest gen de fotografie.

Mai întâi vreau să menționez că acestea sunt doar niște recomandări și nu trebuie luate ca literă de lege. Fotografii de portret se pot face cu orice obiectiv atâta timp cât ai un model. Sunt alte lucruri mult mai importante ca echipamentul, cum ar fii lumina, locația, subiectul, cum îl încadrezi și ce vrei să transmiți cu fotografia respectivă. În plus, este foarte posibil ca de multe ori să obții fotografii mai bune mergând împotriva curentului și a recomandărilor, ca să nu mai vorbim de faptul că doar așa îți vei găsi propriul stil.

Acestea fiind zise, ca să poți deveni un super fotograf de portret și să ignori orice fel de așa zise rețete de succes, ori de câte ori vrei, trebuie mai întâi să le cunoști. Să luăm însă obiectivele pe rând:

#1 Nikon 50mm f1.8 G Af-s

 

Este un obiectiv foarte ieftin, bun și pentru full-frame, care te va ajuta să ajungi foarte aproape de aspectul pe care îl vezi în reviste sau pe net, la alți fotografi. Principiul de bază al fotografiilor de portret, cel puțin la cele Beauty sau Fashion, este să scoți cât mai mult modelul în evidență. Asta în primul rând prin blurarea fundalului (bokeh),  dar și prin contrast și efect de tridimensionalitate. Acest obiectiv le face pe amândouă, însă nu excelează, este de abia primul pas. Însă prețul de 1099 de lei, parcă ajută.

#2 Nikon 85mm f1.8 G Af-s

Nici acesta nu este chiar imposibil de scump, însă este dublu față de 50mm, la 2499 de lei. Este mai bun la toate capitolele la Bokeh, la contrast și la claritate. Construcția este cam la fel, însă partea mai puțin plăcută este că se simte destul de mult plastic și viteza de focus lasă de dorit. De asemenea la f/1.8 pot fi prezente aberații cromatice pe subiectele cu contrast puternic, dar îi căutăm nod în papură, poți face niște super portrete cu el. De asemenea, pentru cei foarte pasionați există și varianta cu diafragmă f/1.4.

#3 Nikon 35mm f1.8 G FX

Recomand varianta de full-frame, deși este mai scumpă la aproape 3000 de lei, este net superioară variantei de crop și oricum mi se pare că această focală strălucește cu adevărat pe formatul full-frame. Cu un 35 de mm vei putea în continuare să blurezi fundalul dacă asta dorești sau vei putea să faci o fotografie de ansamblu cu subiectul tău în mediul lui. Astfel vei obține o fotografie mult mai puternică. La fel ca la obiectivul de 85mm există și varianta cu diafragmă f/1.4.

#4 Nikon 58mm f1.4 

O recomandare pentru cei care nu vor compromisuri, ar fi un obiectiv mai puțin cunoscut, dar extraordinar pentru portrete și anume Nikon 58mm f1.4 G. Acest obiectiv a fost special gândit pentru un bokeh cât mai plăcut și o tranziție cât mai bună de la clar la neclar. Construcția este superbă și are și tratamentul exotic de la Nikon, Nano coating. Singurul lucru de care trebuie ținut cont, este că nu e cel mai sharp obiectiv, dar asta e chiar mai bine pentru genul acesta de fotografie. 

#5 Nikon 105mm f1.4 

Acest obiectiv este o mică bestie și prin ceea ce face, dar și datorită dimensiunii. Are 1kg și arată ca un borcan cu murături, dar felul în care redă imaginile este ceva cu totul special. Pot spune cu certitudine că nu am mai văzut niciodată realitatea în felul acela. Este potrivit doar pentru fotografiile în care nu ne interesează fundalul, fiindcă acesta o sa fie absolut inexistent.

Mai am o recomandare bonus, cu un obiectiv destul de rar și nu foarte cunoscut, dar care poate fi folosit foarte bine la portret. Acesta este Nikon 85mm f/2.8. Acest obiectiv este gândit în special pentru arhitectură sau pentru fotografia de produs. Un obiectiv de acest tip poate să controleze felul în care apar liniile de fugă în fotografie și poate să mărească sau să micșoreze profunzimea de câmp fără să modifice diafragma. Este similar cu un Lensbaby, pentru cine cunoaște aceste obiective, dar cu o optică mult mai bună. Singurul dezavantaj este că e complet manual și la focalizare și la diafragmă, însă după câteva folosiri devine destul de intuitiv. Bokeh-ul și faptul că poți obține o profunzime de câmp minusculă sunt atuuri ce nu pot fi trecute prea ușor cu vederea.

Sper că ai aflat informații interesante și îți doresc să fotografiezi cât mai mult fără să ții cont de obiectivul pe care îl ai în momentul acesta sau de recomandările altora, ci doar să te inspiri, poate așa îți vei da seama că una dintre aceste recomandări îți este utilă sau tocmai, te va convinge și împinge să descoperi ceva mult mai bun pentru tine. În final cred că este vorba despre a asculta și primi toată informația pentru a filtra apoi în funcție de ceea ce-ți dorești. 

Spor la fotografiat!
Poate te vor interesa și aceste articole despre fotografia de portret:

Tu ce obiectiv folosești pentru portrete? Spune-ne și nouă!

Un articol de Daniel Peșu.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.