Fan Nikon și macro? Vezi ce obiectiv să alegi!

Cu siguranță ai mai auzit de termenul, macro sau fotografie macro. Dar ce înseamnă? E complicat? E scump? Răspunsul este, depinde. Depinde cât de mic este subiectul și cât de bine vrei să iasă. Însă standardul de apropiere este de 1:1. O explicație simplificată a acestui standard este că un milimetru în realitate, va ocupa un milimetru pe senzorul aparatului. Nu toată lumea are nevoie de o asemenea mărire, dar pentru cei care au, există în momentul de față patru obiective de la Nikon care pot să facă asta.

#1 Nikon 40mm

Nikon

Primul în ordinea focalei, dar și a prețului este Nikon 40mm f2.8 G. Primul detaliu ce trebuie menționat este că acest obiectiv este gândit pentru formatul DX. Dacă este pus pe un full-frame va înnegrii colțurile imaginii. În afară de această limitare, Nikon 40 f2.8 este un obiectiv superb, însă construcția nu excelează, nu e rezistent la ploaie și nu are optică exotică, precum lentile ED sau tratamente Nano-coating, dar este foarte sharp și ne permite să fotografiem subiecte mici la un preț de 1299 de lei.

#2 Nikon 60mm

Nikon

Următorul obiectiv este Nikon 60mm f2.8 Nano. Acesta este un obiectiv de full-frame. La fel ca la Nikon 85mm avem elemente optice ED, dar avem și tratamentul optic NANO-coating, ce micșorează foarte mult efectul de lens-flare. Adică putem să fotografiem direct contra unei surse de lumină fără să avem reflexii nedorite sau o pierdere de contrast. La fel ca și celelalte obiective, excelează printr-o rezoluție foarte bună atât în centrul imaginii cât și în colțuri. Distanța de focalizare însă nu este reușită, fiind de 21cm. Totuși, datorită focalei mai largi este recomandat și pentru fotografii de produs care au obiecte mai mari. Acesta costă 2800 de lei.

#3 Nikon 85mm

Nikon

Următoarea recomandare, tot pentru aparatele crop este Nikon 85mm f3.5 VR. Acesta reprezintă varianta profesională să zicem pentru aparatele DX. Construcția este mai bună ca a frățiorul mai mic,  avem stabilizare de imagine și elemente optice din sticlă ED, ce reduc aberațiile cromatice. Însă cea mai importantă diferență între el și Nikon 40mm este distanța minimă de focus. Dacă la obiectivul de 40mm aveam doar 16cm de la planul focal, la Nikon 85mm avem 28cm. Asta este foarte important pentru a nu face umbră pe subiect, dar mai ales pentru a nu speria subiectele în cazul fotografierii insectelor. Desigur pentru toate aceste avantaje plătim mai mult, în momentul de față, Nikon 85 f3.5 micro costă 2500 de lei.

#4 Nikon 105mm

Nikon

Ultimul obiectiv de pe listă și cel mai performant este Nikon 105mm f2.8 VR ED N. Acesta este de asemenea, un obiectiv compatibil full-frame, pe care întâlnim cele mai noi tehnologii. Avem și stabilizare de imagine, iar aici chiar aveam nevoie, fiindcă este un obiectiv destul de mare, având aproape 800 de grame. Avem lentile ED și tratament Nano Coating. În plus distanța de focus este cea mai generoasă, fiind de 31 de cm. Construcția este una profesională fiind folosit foarte mult metal atât la interior cât și la exterior. Din păcate este și cel mai scump, în acest moment poate fi cumpărat cu 3520 de lei.

Nu am vorbit foarte mult despre calitatea optică a obiectivelor prezentate deoarece toate patru excelează la acest capitol, toate oferă o rezoluție foarte mare, bokeh și contrast plăcut.

Un articol de Daniel Peșu.

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.