(c) Alex Damian

"Misiune fotografica 0015" interviu cu Alex Damian

“Misiune fotografică 0015” este cel mai mare concurs organizat de F64, cu ocazia sărbătoririi de 15 ani de activitate. Pe lângă multele teme, articole și materiale cu sfaturi, Serviciile Secrete F64 s-au gândit să-ți ofere ocazia de ai cunoaște pe jurații acestei campanii mai bine. Cine știe, poate așa vei înțelege mai bine criteriile după care fotografiile ți-au fost jurizate și alese sau nu, asta pe lângă sfaturile date chiar de către Alex, (ultimul jurat intervievat) aici și în concurs.

Bună, Alex. În primul rând, îți mulțumim că ai acceptat să faci parte din juriul “Misiunea Fotografică 0015”. Este o onoare să te avem alături!

Bună! Și pentru mine este o onoare să fac parte din juriul acestui concurs!

Spune-ne câte ceva despre tine, pentru ca toți participanții la concurs să te cunoască mai bine 🙂

Sunt pasionat de fotografie de foarte mulți ani, am învățat să fotografiez pe un aparat foto SLR pe film și printre fotografiile de care sunt foarte mândru se numără cele făcute în dimineața de 1 ianuarie 2015, din București.

fotografia de peisaj
(c) Alex Damian

Cum ai primit invitația de a te alătura acestui proiect maraton, de 15 săptămâni?

În primă fază am fost încântat, dar apoi am realizat că va fi o sarcină destul de grea de îndeplinit. 15 săptămâni nu e tocmai o perioadă scurtă de jurizare. Sunt foarte multe fotografii și ai nevoie să rămâi la fel de concentrat ca în prima săptămână. Toți cei care ne trimit fotografiile se bazează pe lucrul ăsta.

Au trecut 10 săptămâni până acum și ai jurizat cam 1100-1200 de fotografii. Care-ți sunt impresiile?

De fiecare dată am o expresie de ”wow” pe față! Pe bune, fotografiile înscrise în concurs sunt foarte bune. Unele îmi rămân în minte și-mi vine să mă întorc la ele încât să le ofer mai multă atenție. Sunt niște oameni extrem de talentați și mă bucur că primim un număr atât de mare de fotografii în fiecare săptămână.

Ce sfaturi ai pentru cei care încă nu au avut curajul să se înscrie la concursul nostru?

Îmi amintesc că în anii trecuți aplicam și eu la tot felul de concursuri foto. Mă frustra faptul că niciodată nu câștigam nimic. Dar mi-am dat seama că e ca la interviuri. Trebuie să aplici de fiecare dată – în cele din urmă am reușit să câștig un concurs foto. Când mi-am văzut fotografia expusă în top și am fost să-mi ridic premiul a fost unul dintre cele mai frumoase momente din viața mea. Ideea e să nu renunți, în rest n-ai nimic de pierdut.

misiune fotografica
(c) Alex Damian

Știm că ai participat și tu la concursuri de fotografie, la rândul tău. Care a fost preferatul tău și de ce?

Că tot spuneam mai sus, o să vorbesc de primul concurs foto la care am câștigat. Era un concurs organizat de Orange (See Orange) și îmi plăcea ideea că acel brand se implica și în zona asta artistică. Mi-a fost aleasă o fotografie la care țineam foarte mult, cu o balerină în timpul unor repetiții la Teatrul Național. Acea fotografie mi-a adus ca premiu primul meu smartphone pe care ulterior l-am vândut ca să-mi cumpăr un obiectiv foto. Încă îmi plăceau butoanele pe vremea aia și nu credeam că va fi ceva de viitor. 🙂

Ce postură îți place mai mult, cea de concurent sau aceea de jurat?

Cea de jurat îți poate aduce o onoare foarte mare. Când cineva îți cere să jurizezi un concurs foto, e clar că faci ceva atât de bine încât părerea ta să conteze. Dar în același timp nu e deloc o postură plăcută pentru mine. Pentru că mi-e foarte greu să aleg. Găsesc de multe ori fotografii extrem de bune și mi-aș dori să mulțumesc pe cât mai multă lume, deși știu că n-am cum să fac asta.

Ce echipament foto ai folosit la începuturile tale și cu ce realizezi acum fotografiile cu care îți încânți comunitatea?

Am început să fotografiez cu un Nikon FM2. Pe el am învățat fotografie. Ulterior am trecut pe DSLR-uri. Tot de la Nikon, deoarece eram obișnuit cu aparatele lor. Acum folosesc aparatul foto doar când e nevoie. Tehnologia a avansat atât de mult încât pozele de zi cu zi le fac cu telefonul, iar rezultatele sunt foarte bune. Sunt adeptul simplității și al mobilității.

În concluzie, ai un mesaj pentru participanții la “Misiunea Fotografică 0015”?

Aș vrea să-i felicit pe toți cei care au participat până acum la concurs și să-i îndemn și pe alții s-o facă. Pentru că n-au nimic de pierdut.

misiune fotografica
(c) Alex Damian

Vezi toate celelalte interviuri din concurs: Tiberiu ArseneSebastian VasiuEmanuel RomedeaMirela Momanu și Marcel Cristocea.

Află mai multe despre Alex Damian.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.