"Misiune fotografica 0015" interviu cu Mirela Momanu

“Misiune fotografică 0015” este cel mai mare concurs organizat de F64, cu ocazia sărbătoririi de 15 ani de activitate. Pe lângă multele teme, articole și materiale cu sfaturi, Serviciile Secrete F64 s-au gândit să-ți ofere ocazia de ai cunoaște pe jurații acestei campanii mai bine. Cine știe, poate așa vei înțelege mai bine criteriile după care fotografiile ți-au fost jurizate și alese sau nu, asta pe lângă sfaturile date chiar de către Mirela, (al patrulea jurat intervievat) aici și în concurs.

Bună, Mirela. În primul rând, îți mulțumim că ai acceptat să faci parte din juriul “Misiunea Fotografică 0015”. Este o onoare să te avem alături!

Mulțumesc mult pentru invitație, este o noutate pentru mine să jurizez într-o competiție atât de amplă, care acoperă multe genuri de fotografie.

Spune-ne câte ceva despre tine, pentru ca toți participanții la concurs să te cunoască mai bine 🙂

Cu fotografia am început să cochetez din 2009 și încă încerc să aflu în fiecare zi ce mă atrage și ce mă motivează să ies pe stradă să fotografiez. Răspunsul nu e niciodată același, dar conține un element comun: bucuria pe care o simt când anticipez momentul, urmată de certitudinea că acel moment a fost pe sufletul meu. Restul ține doar de speranța ca acel cadru va transmite  și privitorilor cel puțin o parte din emoția și bucuria surprinderii secvenței respective.

În prezent sunt implicată în multe acțiuni de promovare ale fotografiei și fotografilor, fiind și președintele Asociației Exposure (ONG), organizând ieșiri fotografice, expoziții, participări la festivaluri de fotografie.

misiune fotografica
(c) Mirela Momanu

Cum ai primit invitația de a te alătura acestui proiect maraton, de 15 săptămâni?

A face parte din cadrul acestui proiect maraton este o provocare dar și o mare responsabilitate. Fiecare gen fotografic are particularitățile sale, iar opiniile sunt de multe ori subiective. Compoziția, tehnica, impactul – sunt doar o parte din aspectele ce pot fi analizate. Dar dincolo de acestea, povestea, originalitatea și starea indusă privitorului – sunt aspecte care ne impresionează și ne transpun dincolo de aspectele standard ale unei imagini.

Au trecut 10 săptămâni până acum și ai jurizat cam 1100-1200 de fotografii. Care-ți sunt impresiile?

Au fost multe cadre care m-au impresionat în aceste săptămâni și m-am bucurat să văd atât de multe imagini bune, aparținând fotografilor români. Am apreciat și bucuria participării, care transpune dincolo de fotografiile din concurs, prin simpla înscriere și dorința de a împărtăși celor din jur rezultatele muncii și pasiunii autorilor.

Ce sfaturi ai pentru cei care încă nu au avut curajul să se înscrie la concursul nostru?

Să aibă încredere în pasiunea lor, iar rezultatele vor fi pe măsură 🙂

Știm că ai participat și tu la concursuri de fotografie, la rândul tău. Care este preferatul tău și de ce?

Am participat în special la concursuri și saloane foto internaționale. La început din curiozitate, apoi încurajată de rezultatele obținute.

În Romania am apreciat Salonul de artă fotografică Vasile Vénig László, care a ajuns la cea de-a treia ediție. Anul trecut, salonul a fost organizat sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFRO). În acest an, manifestarea a căpătat un caracter internaţional, fiind organizată sub patronajul Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Fotografi (FIAP).

Ce postură îți place mai mult, cea de concurent sau aceea de jurat?

Emoțiile sunt mai mari în postura de concurent. Ca jurat în schimb, ai posibilitatea de a vedea foarte multe fotografii,  iar orizontul se lărgeste considerabil, dar și responsabilitatea crește exponențial.

Ce echipament foto ai folosit la începuturile tale și cu ce realizezi acum fotografiile cu care îți încânți comunitatea?

Am pornit la drum cu un DSLR Nikon D60, cu o mulțime de obiective și accesorii. Acum am un mirroless Olympus OMD EM1, cu un obiectiv fix de 12mm.

În concluzie, ai un mesaj pentru participanții la “Misiunea Fotografică 0015”?

Le doresc tuturor participanților la concurs să propună fotografii cu impact puternic, care să aibă acel factor « wow » care generează gândul « ce mi-ar fi plăcut să fie fotografia mea » !  🙂

Vezi primele trei interviuri din concurs, cu Tiberiu ArseneSebastian VasiuEmanuel Romedea.

Află mai multe despre Mirela Momanu.

[products ids=SH6788,125007792,125014980]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.