De ce ai ales Nikon Z? – ne raspunde Mihai Baltă, fotograf de eveniment

1. Ce fel de echipament îți este necesar pentru fotografia de sport pe care o practici?

În fotografia de sport totul se întâmplă într-o fracțiune de secundă, timpul nu îți oferă avantajul de a schimba obiectivele în timpul unei partide de fotbal, de exemplu. De aceea, optez să merg cu două body-uri, Nikon Z9 și Nikon Z8. Pe Nikon Z9, merg în combinație cu Nikon 70-200mm f/2.8, iar pentru Z8, cu 14-24mm f/2.8. 

Pentru că terenul de fotbal are o suprafață mare de acoperit, când subiectul este la distanță, folosesc Nikon 70-200 f/2.8 (mi-aș fi dorit să fie 400mm f/2.8, dar, momentan, nu dispun de acesta în trusa mea foto), iar când acțiunea se întâmplă la câțiva metri sau chiar câțiva centimetri de mine, folosesc unghiul larg sau ultra larg al obiectivului 14-24mm f/2.8.

Nikon Z8 Aparat Foto Mirrorless Full Frame 45,7 Mpx Body Negru

Nikon Z9 Aparat Foto Mirrorless 45,7 MP 8K Negru

Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S Obiectiv Foto Mirrorless Montura Nikon Z Nikon

Nikon Z 14-24mm F2.8 S Obiectiv Foto Mirrorless Montura Z

2. Cum a fost procesul tău de trecere de la DSLR la Nikon Z?

Înainte de a trece pe mirrorless, fotografiam cu un D850 și un D750, iar primul cumpărat din această categorie a fost chiar NIKON Z9, cu adaptorul FTZ II, pentru că tranziția a
fost una progresivă. Această configurație a funcționat de minune cu obiectivele mele din gama F.

Întâmplarea face că Nikon Z9 a fost cumpărat într-o vineri, iar sâmbătă a fost aparatul principal cu care am fotografiat o nuntă, pentru că, la bază, sunt fotograf de nuntă. Cam atât de repede a fost procesul de tranziție. Practic, am reușit foarte repede să îl configurez după bunul plac și, în câteva declanșări, să fac o echipă extraordinară cu el.

3. Ce te-a surprins cel mai mult la tehnologia Nikon Z?

TOTUL. Și nu exagerez, tehnologia avansează foarte repede, în ziua de astăzi, iar aparatele mirrorless de la Nikon excelează la multe capitole față de monturile și sistemele cu care eram obișnuiți în era DSLR. Personal, mi se par mult mai intuitive, iar performanțele ușurează foarte mult munca utilizatorului.

4. Spune-ne unul din lucrurile tale preferate la aparatul tău.

Pentru că trebuie să vorbesc despre fotografia de sport, nu vă pot menționa doar unul, ci voi alege mai multe, care, de altfel, mi se par cele mai importante în acest tip de fotografie. Primul ar fi focalizarea: viteză, precizie și o multitudine de opțiuni de a o folosi în mod continuu, lucru care te ajută, în momentele cheie, să fii extrem de eficient. Al doilea ar fi modul de 20 de cadre pe secundă (avem și opțiunea de 120 FPS, în care fotografiile sunt la calitate JPG pe dimensiunea normală, pe care o folosesc, dar destul de rar). 

Un al treilea lucru se referă la cei 45,7 MP care îți oferă un avantaj atunci când este vorba de redimensionarea imaginilor. În fotografia de sport se fac multe crop-uri, majoritatea fiind destul de mari. Numărul de megapixeli ajută ca într-un final calitatea imaginii să fie foarte bună. Ultimul lucru pe care l-aș menționa ar fi manevrabilitatea, un alt punct forte de care sunt pur și simplu fascinat, când vine vorba de aparatele mirrorless de la Nikon.

5. Ce sfat le oferi fotografilor care încă nu au trecut pe mirrorless?

Dacă ar trebui să fac din nou schimbarea sistemului, aș alege să se întâmple mult mai repede. Tehnologia avansează într-un ritm nebun și avem nevoie de ea să ne fie un partener. Suntem în era vitezei, totul trebuie să se întâmple într-o fracțiune de secundă. 

Astăzi, procesul se derulează mai rapid, de la obținerea unei fotografii bune din aparat, până la rezultatul final, cel pe care-l prezentăm lumii, iar noi, fotografii, trebuie să fim cu un pas înaintea tuturor (tehnologic vorbind), pentru a putea să ne concentrăm pe lucrurile care contează cu adevărat. 

Aparatele mirrorless și obiectivele Z fac o echipă extraordinară și ușurează munca în majoritatea situațiilor. Va fi un aparat de încredere care va putea să îți pună în practică
mult mai repede viziunea. Între un fotograf și aparat, trebuie să fie simbioză perfectă, iar accesul la modelele de ultimă generație desăvârșește această simbioză. Le recomandat întotdeauna oamenilor să nu se oprească niciodată din învățat. De ce nu ai trece și la o tehnologie nouă, mai bună, în pas cu vremurile pe care le trăim?

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Eu folosesc Nikon Z9, trecut de la Nikon Z6. Diferenta dintre ele e uriasa, in special la viteza de focalizare.

    • Mulțumim pentru informație Mihai! Mult succes în proiecte cu Z9!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.