Legislația pentru folosirea dronei. Reguli pentru zbor și fotografiere în 2022

Zborul civil cu drone a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii ani, atât în domeniul industrial și agricol, cât și pentru agrement și realizarea de materiale foto-video. Pentru respectarea unor reguli specifice și determinarea condițiilor de folosire a acestor dispozitive, Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a elaborat norme comune care trebuie respectate pe întreg teritoriul UE.

Legislația respectivă are la bază libera circulație și utilizarea dronelor în Uniunea Europeană și aplică în mod unitar măsurile de siguranță reglementate de aviația civilă. Aceste reguli sunt actualizate periodic pentru echilibrarea drepturilor și obligațiilor pe care le au producătorii și operatorii de drone.

Regulile de zbor și fotografiere cu drone din anul 2022 cuprind normele și direcțiile de aplicare a reglementărilor despre siguranță, respectarea vieții private, protecția mediului, protecția împotriva zgomotului și securitatea în utilizare. Astfel, constructorii și utilizatorii pot să afle totul despre drone și să respecte legislația pentru folosirea unui astfel de dispozitiv oriunde în spațiul comunitar.

Cum se clasifică dronele

Există o gamă largă de drone și camere de acțiune cu diferite caracteristici tehnice și funcționale. Cea mai răspândită clasificare a dronelor este după greutatea lor: 

  • C0 – greutate sub 250 g (inclusiv drone construite care au aceeași greutate);
  • C1 – greutate de până la 900 g;
  • C2 – greutate de până la 4 kg;
  • C3 și C4 – greutate de până la 25 kg (inclusiv drone construite ce au aceeași greutate).

Această clasificare a dronelor după greutate a determinat și reglementarea subcategoriilor pentru scenarii de zbor/clase de operațiuni:

  • A1 – cuprinde categoriile C0, C1 și dronele construite în privat (dronele din această subcategorie pot fi utilizate și în scenariul A3);
  • A2 – cuprinde dronele din C2 (în mod similar, în această clasă de operațiuni pot fi incluse și dronele din A3);
  • A3 – se referă la clasele C3 și C4.

Reglementările privind zborul și fotografierea cu drone în 2022 cuprind și clasificarea dronelor după tipul de zbor pe care-l efectuează:

  • zboruri cu drona deschise; 
  • zboruri cu drona specifice;
  • zboruri cu drona certificate.

Aceste categorii funcționale implică niveluri diferite de risc și trebuie efectuate de persoane autorizate pentru deținerea și manevrarea de drone. Trebuie să iei în considerare caracteristicile de utilizare atunci când vrei să știi cum alegi cele mai bune drone, ca să te încadrezi în categoria adecvată și să te asiguri că ai dreptul de a manevra aceste dispozitive de zbor.

Cum se înregistrează o dronă

La achiziționarea unei drone, primul lucru pe care trebuie să-l facă proprietarul ei este s-o înregistreze pe platforma Autorității Aeronautice Civile Române (AACR). Această regulă se menține și în anul 2022 pentru orice tip de dronă care nu este o replică (jucărie) și care este dotată cu o cameră de tip foto, video, foto/video, cu sau fără microfon.

La înregistrarea pe platforma AACR, este generat un cod unic de identificare. Acesta trebuie să fie afișat pe dronă pentru ca aparatul să poată fi reperat rapid, iar legitimarea să fie realizată automat. 

Ce documente sunt necesare pentru manevrarea unei drone

Pe lângă operațiunea de înmatriculare și obținerea codului de identificare de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), proprietarul unei drone a cărei greutate depășește 250g trebuie să susțină un examen teoretic, în funcție de categoria de zbor în care urmează să opereze aparatul. Există două tipuri de certificate pentru manevrarea unei drone: certificate pentru clasele A1/A3 și certificate pentru clasa A2.

În anul 2022, depunerea aplicației și susținerea testării sunt gratuite și se desfășoară online. Toate informațiile necesare sunt disponibile pe platforma AACR. Examenul este de tip grilă cu o singură variantă corectă de răspuns la fiecare întrebare. Participanții la testare obțin certificatul de manevrare drone dacă răspund corect la minimum 75% dintre întrebări. 

În toate versiunile de legislație pentru drone, se menţionează clar că, dacă proprietarul unei drone nu reușește să înregistreze punctajul necesar obținerii certificatului de manevrare drone, poate să reia procesul de înscriere pe platforma AACR după un interval de 24 de ore.

Cum se manevrează o dronă - reguli de zbor

În legislația pentru folosirea dronei pentru anul 2022, există un set de reguli generale care se aplică tuturor aparatelor de acest tip. Se interzice survolul în zona instituțiilor oficiale precum clădirea Parlamentului, sediul Guvernului, sediile de ministere, ambasade, unități militare ș.a.

Trebuie respectat dreptul la intimitate și viață privată, de aceea sunt interzise suvolul, fotografierea, filmarea deasupra oricărei proprietăți private în lipsa acordului din partea proprietarului.

O altă mențiune importantă în cadrul regulilor de zbor și fotografiere în anul 2022 este obligativitatea încheierii unei asigurări față de terți, pentru orice dronă cu greutate mai mare de 20 kg, fără a considera și setul de accesorii pentru drone ce urmează să fie folosit în utilizarea acesteia.

Există reguli, restricții și condiții de zbor pentru  fiecare clasă de drone. Trebuie să le știi și să le respecți când organizezi sesiunile foto-video și stabileşti cum să faci fotografii cu drone:

  • Drone C0 și construcție privată – pot să zboare deasupra oamenilor neimplicați, cu anunțarea manevrelor și adaptarea la condițiile de pe teren. De reținut faptul că este interzis zborul deasupra mulțimilor;
  • Drone C1 – pot să zboare deasupra oamenilor neimplicați, dar se recomandă reducerea la minimum a duratei zborului pentru prevenirea accidentelor. Se menține interdicția de zbor deasupra mulțimilor;
  • Drone C2 – se interzice zborul deasupra oamenilor neimplicați, se impune prin lege o distanță orizontală minimă de 30 m față de aceștia. Distanța minimă legiferată este redusă până la 5 m pentru dronele care au activată funcția low speed;
  • Drone C3, C4 și construcție privată – dronele din aceste clase trebuie utilizate strict în afara zonelor urbane la cel puțin 150 m distanță față de orice persoană/grup de persoane.

Noutăți în regulile pentru zbor și fotografiere drone în 2022

Legislația pentru folosirea dronelor prezintă noutăți în domeniul regulilor pentru zbor și fotografiere în anul 2022.

Subcategorii de drone – caracteristici, reguli de utilizare drone 2022

Reglementările pentru manevrarea dronelor deschise stabilesc trei subcategorii de drone în funcție de regulile de zbor: 

  • Drone deschise A1 – subcategorie ce cuprinde drone ușoare cu puține limitări de distanță pentru persoane neimplicate;
  • Drone deschise A2 – subcategorie ce cuprinde drone manevrate în oraș (intravilan) la distanță de cel puțin 50 m față de persoanele neimplicate (distanța poate fi redusă până la 30 m în cazul unei drone de clasă C2);
  • Drone deschise A3 – subcategorie ce cuprinde drone de maximum 25 kg ce pot fi operate la cel puțin 150 de metri față de zonele industriale, comerciale, rezidențiale sau de agrement.

În 2022, regulile generale pentru zbor cu drone deschise sunt următoarele:

  • Drona trebuie să fie marcată vizibil cu codul de înregistrare al operatorului;
  • Greutatea maximă a dronei trebuie să fie de 25 kg;
  • Este obligatorie menținerea în permanență a liniei vizuale (VLOS – Visual Line of Sight) a pilotului cu drona sa;
  • Este obligatorie menținerea unei distanțe minime de 120 de metri între dronă și cel mai apropiat punct de pe sol;
  • Este interzisă transportarea mărfurilor periculoase cu ajutorul dronelor;
  • Este interzisă aruncarea oricărui obiect din dronă în timpul zborului sau la staționarea în aer.

La ce altitudine maximă pot să zboare dronele – 2022

Așa cum prevăd regulile generale pentru zbor și fotografiere în 2022, înălțimea maximă de zbor este de 120 m. Se recomandă verificarea zonelor geografice UAS (UAS – Unmanned aerial vehicle, adică aeronavă fără pilot). Astfel, pot fi identificate regiunile unde este admisă o limită mai mică pentru survol.

În cazul în care este necesar zborul peste obstacole, clădiri, construcții mai înalte de 120 m, este permis survolul cu până la 15 m peste înălțimea obstacolului și pe o distanță orizontală de 50 m față de obstacol. De reținut faptul că este obligatorie existența unei cereri explicite din partea proprietarului (se recomandă o înștiințare scrisă sau un contract între proprietarul dronei și proprietarul obstacolului, al terenului, clădirii sau construcției respective).

Care sunt zonele interzise de zbor pentru drone – 2022

Pe lângă zonele libere pentru folosirea dronelor, există zone unde se pot utiliza drone doar cu permisiunea proprietarului terenului sau activului respectiv. Față de recomandările pentru zbor legal cu drona în 2021, pentru anul 2022, lista actualizată a zonelor cu restricții cuprinde:

  • Spațiul aerian restricționat prin lege;
  • Terenuri și clădiri aflate la o distanță de minimum 5 km de aeroporturi;
  • Regiuni și zone de conservare a naturii, specificate în reglementările de mediu;
  • Zone în care există restricții de senzori foto și/sau senzori video;
  • Închisori și penitenciare;
  • Ambasade, reședințe diplomatice și reprezentanțe comerciale străine;
  • Unități militare, zone de manevre, nave ale marinei militare.

Proprietarii de drone trebuie să cunoască și să respecte legislația pentru folosirea acestor dispozitive ca să le utilizeze în siguranță și să evite pericolele. Reducerea riscurilor în folosirea dronelor este prioritară în cadrul regulilor pentru zbor și fotografiere în anul 2022.

Drone sub 250 grame - esențiale pentru începători

DJI MINI 3

DJI MINI 2

DJI MINI 2 SE

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Se poate filma cu dronă un deponeu de gunoi privat și postat public?

    • Salutare,

      Indiferent de dispozitivul pe care dorim să îl folosim, filmarea în spații private este de interzisă.

      Dacă utilizezi o dronă DJI, atunci poți identifica în cadrul aplicației zonele permise de zbor, însă trebuie să prioritizezi și să ai la cunoștință că filmarea spațiilor priviate este interzisă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.