Cum zbori legal cu drona în 2021

Începând cu 1 ianuarie 2021, a intrat în vigoare noul regulament UE nr 2019/947 cu privire la zborul dronelor în toate statele membre. Astfel, pe site-ul Autorității Aeronautice Române au fost publicate informațiile despre condițiile în care se poate zbura cu drona.

Care sunt principalele prevederi din noua legislație?

  • Dronele se împart  în mai multe categorii, după greutatea acestora, după cum urmează: sub 250 de grame, între 250 grame și 2 kilograme și între 2 și 25 de kilograme. O altă împărțire are în vedere specificul zborurilor efectuate cu drona: Open, Specific și Certified.
  • Nu mai este necesară înmatricularea dronelor și nici deplasarea la AACR pentru CIP. Este obligatorie însă inregistrarea dronelor, indiferent de greutate, in platforma AACR. Pentru înregistrare nu se percep taxe. Din platformă se va emite  un cod care se va printa și lipi pe dronă de către proprietarul/utilizatorul acesteia.
  • Dronele cu greutatea sub 250 de grame dotate cu cameră foto-video pot fi folosite doar după înscrierea în platforma online AACR și respectând câteva condiții: altitudine maximă: 120m , distanța de minim 30m de clădiri și persoane în plan orizontal.
  • Pentru dronele cu greutatea mai mare de 250 de grame, trebuie obținută in plus, o certificare de pilot. Această certificare se obține în urma unui examen online la Autoritatea Aeronautică Română. Examenul diferă in funcție de greutate/ categorie.  
  • Zborurile trebuie anunțate telefonic în continuare, iar în cazul zborurilor la distanțe mai apropiate, trebuie obținută aprobarea pentru zborul în categoria Specific.

Cum te înscrii în platforma online AACR?

Pentru a te înregistra gratuit, trebuie să accesezi această platformă.

Pașii de urmat:

  • înscrierea ta, ca proprietar de dronă
  • înregistrarea dronei pe care o deții

După acești doi pași, vei primi un cod unic de identificare pe care va trebui să îl afișezi pe dronă.

Ce e diferit de la 1 ianuarie 2021?

  • Dispariția obligativității înmatriculării dronelor
  • Înscrierea gratuită în platforma online AACR pentru toate dronele dotate cu cameră foto-video, indiferent de greutate
  • Obținerea certificării de pilot la distanță pentru dronele mai grele de 250 de grame

Mai multe detalii actuale despre noile reglementări și reguli de zbor pentru drone găsiți aici. La acest link, puteți afla toate informațiile despre legislația în vigoare. Pentru răspunsurile la cele mai frecvente întrebări, puteți accesa acest link.

Sperăm că acest articol vă este util.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *