Cum zbori legal cu drona

Conform legislației din România, drona este utilizată ca și ”UAV” ce reprezintă un vehicul aerian fără pilot, clasificarea fiind realizată în funcție de greutatea acesteia.

Dronele nu sunt o jucărie și de aceea trebuie să ne asigurăm că respectăm regulile arealului în care dorim să efectuăm zboruri.

Care sunt principalele prevederi din noua legislație?

  • Dronele se împart  în mai multe categorii, după greutatea acestora, după cum urmează: sub 250 de grame, între 250 grame și 2 kilograme și între 2 și 25 de kilograme. O altă împărțire are în vedere specificul zborurilor efectuate cu drona: Open, Specific și Certified.
  • Dacă operațiunea UAS este în categoria Open sau categoria Specific, atunci operatorul UAS trebuie să se înregistreze și să-și declare aeronavele insa nu mai este nevoie sa se deplaseze la AACR. După înregistrare, operatorul primește un număr unic de înregistrare, care trebuie inscripționat, prin intermediul unui sticker, pe fiecare drona detinuta. Pentru înregistrare se percepe o taxă de 20 euro. Din platformă se va emite un cod care se va printa și lipi pe dronă de către proprietarul/utilizatorul acesteia.
    O drona se înmatriculează doar dacă este utilizata pentru operațiuni UAS în categoria Certified.
  • Dronele cu greutatea sub 250 de grame dotate cu cameră foto-video pot fi folosite doar după înscrierea în platforma online AACR și respectând câteva condiții: altitudine maximă: 120m , distanța de minim 30m de clădiri și persoane în plan orizontal.
  • Pentru dronele cu greutatea mai mare de 250 de grame, trebuie obținută in plus, o certificare de pilot. Această certificare se obține în urma unui examen online la Autoritatea Aeronautică Română. Examenul diferă in funcție de greutate/ categorie.  
  • Zborurile trebuie anunțate telefonic în continuare, iar în cazul zborurilor la distanțe mai apropiate, trebuie obținută aprobarea pentru zborul în categoria Specific.

UPDATE: Examenul online pentru certificarea OPEN A1/3 și A2

A fost activată platforma de examinare în vederea obținerii certificatul de pilot la distanță. Aceasta este valabilă pentru:

  • clasele de operațiuni A1/3 – pentru zboruri în afara orașelor
  • clasele de operațiuni A2 – pentru zboruri în orașe, cu anumite limitări

Tot ce trebuie să știi despre acest examen

  • Se susține online și este un examen de tip grilă cu o singură variantă corectă de răspuns
  • Taxa de susținere examen este de 10 euro și include o examinare și două reexaminări.
  • Cuprinde 40 de întrebări pentru certificarea A1/3 și 30 de întrebări pentru certificarea A2
  • Pentru a trece examenul, trebuie să răspunzi corect la cel puțin 75% din întrebări. În cazul în care nu ai reușit să treci examenul din prima, îl poți repeta în 24 de ore.

Conform Ordin nr. 1280/2021 din 30 septembrie 2021, emis de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii CAPITOLUL 111 Certificări/Autorizări specifice domeniului aeronavelor fără pilot, disponibil și la această adresă, înregistrarea online a operatorilor UAS se tarifeaza cu 20€.

Cum te înscrii în platforma online AACR?

Pentru a te înregistra trebuie să accesezi această platformă.

Pașii de urmat:

  • înregistrarea online a operatorului
  • declararea dronelor pe care le deține operatorul
  • efectuarea instruirii și examinării dacă este cazul: 10 euro

După acești doi pași, vei primi un cod unic de identificare pe care va trebui să îl afișezi pe dronă.

 Prevederile AACR se pot schimba fara preaviz, iar pentru cele mai noi reglementari consultati intotdeauna si https://www.caa.ro/ro/pages/drone Pentru răspunsurile la cele mai frecvente întrebări, puteți accesa acest link.

Sperăm că acest articol vă este util.

Citește articolul: Cum să zbori legal cu drona în 2023 pentru a fi la curent cu toate noutățile legistlative în ceea ce privește utilizarea dronelor

Drone sub 250 grame - esențiale pentru începători

DJI Mini 4 Pro Drona 4 K Fly More Combo + DJI RC 2

DJI Mini 3 PRO Drona 4K + Smart Controller

DJI Mini 2 Fly More Combo

DJI Mini 2 SE Fly More Combo

Alți fotografi au mai citit și:

14 Comments

  • ce se intampla da nu am permis si drone nu e inregistrată?

    • Salutare, utilizarea dronei fără a respecta legislația (după fiecare tip de dronă în parte) poate reprezenta contravenție sau infracțiune.

  • Buna,
    Mi-am facut cont e uas.caa.ro, dar nu mi se incarca profilul, in “tabloul de bord” am o casuta cu ” Profilul nu poate fi identificat!”
    A mai patit cineva la fel?

    Multumesc!

  • Am făcut cursul de pilotaj de drone și am luat examenul online pe saitul Eurocontrol. Gratuit.
    Brevetul e perfect valabil.

    • Salut Dragos, imi poti da cateva detalii?
      Multumesc.

  • Salutare…daca am cumparat o drona mavic 2 pro si ea este deja inregistrata la caa, eu ca utilizator o pot folosi daca dau examenul de pilot?

  • De unde ati scos-o pe asta cu 20 euro? Eu mi-am facut cont gratuit, am dat examenul gratuit si am obtinut nr. de inmatriculare pilot(E VALABIL PENTRU TOATE DRONELE PE CARE LE ARE UN PILOT SI SE LIPESTE PE DRONA LA LOC VIZIBIL),am luat examenul pentru A1-A3 SI A2 tot GRATUIT.

  • Mai este sau nu gratuita inregistrarea dronelor sub 250 g?
    Am intrat pe linkul care tot este vehiculat pe net si acea pagina nu mai apare…..in schimb cand intri pe site ul celor de la AACR….si dai creere cont nou apare o taxa de 20 de euro?
    Naiba mai intelege acest stat care modifica legi si reguli asa cum bate vantul…..
    Pana in 2020 era cu diverse taxe…..dupa Ianuare 2021 a devenit gratuit ….acum se pare ca nu ai este asa….
    MA POATE LAMURI CINEVA?

    • Bună ziua, așa cum este menționat și in articol, pentru inregistrare în platforma AACR se percepe o taxă de 20 de euro.

  • parcă scrie pe undeva prin fisierele de examen de pe site-ul AACR că orice dronă care are cameră sau microfon la bord si înregistrează are nevoie de certificare pentru pilot, nu contează greutatea, iar pentru cele sub 250g ai nevoie de certificarea A1/3

  • “Zborurile trebuie anunțate telefonic în continuare”

    Unde anunt zborurile? Am o drona dji mini 2, sub 250g la decolare, zbor Open nu Specific

  • buna ziua as dori o drona pentru paza pt o raza de 10 km ce imi recomandati

    • Întreabă cel mai bine la armata americană, au ei niște modele beton și sunt băieți faini, sigur te vor ajuta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.