3 Sfaturi esențiale pentru poze mai reușite cu drona
- Marius Băltărețu
- 12minutes read
În mod cert, fotografia aeriană reprezintă o modalitate unică de a captura imagini și de a crea conținut pentru proiectele tale personale. Cu toate acestea, pentru a obține o poză de calitate, este important să implementezi diferite tehnici care să te ajute la îmbunătățirea stilului de a fotografia imagini aeriene.
În cadrul acestui articol îți vom prezenta 3 sfaturi esențiale pentru a realiza poze mai reușite cu drona, dar și alte elemente bonus ce vor veni cu siguranță în sprijinul tău.
1. Ora perfectă pentru a realiza poze cu drona?
Aceasta este una dintre cele mai populare întrebări în fotografie, și nu doar când ne referim la drone. Totuși, atunci când vine vorba de fotografia aeriană, este important să înțelegem cum ora perfectă poate influența pozele pe care dorim să le realizăm.
Poziția soarelui pe cer poate influența pe care dorești să o realizezi, întrucât în mijlocul zilei, acesta se ridică la înălțimea maximă pe cer și va provoca o lumină directă și dură. În schimb, ora de aur are loc imediat după răsărit sau înaintea apusului și reprezintă oportunitatea perfectă de a captura imagini deosebite datorită luminii fine și difuze.
Ora de aur - Imagine realizată de @razvannnn cu drona DJI MAVIC 2 PRO
Ora de aur - Imagine realizată de @bogdan_mustatea
DJI MAVIC 3
Ora de aur - Imagine realizată de @losethemark cu drona DJI MINI 2
Conform aspectelor menționate anterior, putem ajunge la concluzia că ora de aur este esențială în realizarea unor fotografii aeriene de succes, însă vom exemplifica acest lucru:
În cazul în care răsăritul are loc la ora 06:30, vom ști că perioada perfectă de a realiza imagini va fi între 06:30 – 08:00. În ceea ce privește apusul, în cazul în care acesta va avea loc la ora 20:30, vom ști că perioada perfectă de realiza imagini va fi între 19:00 și 20:30.
Există opțiunea de a realiza fotografii aeriene în mijlocul zilei?
Absolut, în fotografie, abatarea de la anumite reguli reprezintă o oportunitate de a explora diverse stiluri de creativitate. Într-adevăr, vei avea parte de elemente externe pe care nu le vei putea controla, precum lumina dură și puternică a soarelui, însă, poți combate acest lucru prin achiziția unor filtre ND.
Filtrele ND îți permit să reduci stopurile de lumină și să utilizezi setările exact așa cum îți dorești, astfel că vei avea ocazia de a controla lumina soarelui ce pătrunde în cameră, însă nu și modul în care acesta iluminează mediul pe care dorești să îl fotografiezi. Iată câteva exemple de filtre ND pentru dronele de la DJI:
DJI Set Filtre ND 64\128\256\512 pentru DJI Mavic 3
Pgytech Set Filtre ND 8/16/32/64 pentru DJI Mini 3 Pro
DJI AIR 2S ND Set Filtre (ND64/128/256/512)
Sfat bonus: Aplicația UAV Forecast
După cum am menționat în introducerea articolului, scopul nostru este de a îți oferi sfaturi utile și practice, iar aplicația UAV Forecast disponibilă atât pentru sistemele Android și iOS reprezintă ghidul perfect în ceea ce privește condințiile de zbor în timpul zilei.
Interfața prietenoasă a aplicației te poate informa dacă vei avea parte de stări meteo mai puțin favorabile în timpul zilei, numărul de sateliți disponibili și alte criterii ce pot influența zborul cu drona. Varianta gratuită a aplicației îți permite să accesezi starea vremii pentru următoarele 24 de ore, în timp ce varianta premium îți oferă șansa unei progroneze mai îndelungate.
2. Folosește un subiect în imagine care să atragă atenția
Probabil că ai auzit de acest sfat în fotografia realizată cu aparatul foto, însă în același timp fotografia aeriană reprezintă o oportunitatate de a crea imagini unice prin adăugarea unui subiect care să atragă atenția.
Un subiect aflat într-o fotografie realizată cu drona oferă celor ce vizualizează poza o perspectivă asupra imaginii, oferind context și autenticitate, iar aici te poți folosi de propria creativitate, poți fotografia o persoană, un animal, o clădire sau un peisaj și chiar te poți folosi de diverse elemente de compoziție pentru a valorifica acest lucru, precum: regula treimilor, linii directoare sau simietrie.
De asemenea, nu este necesar să te rezumi în absolut fiecare caz la regulie de compoziție, însă în majoritatea cazurilor acestea au ca scop crearea unui stil de fotografiere intuitiv ce îți permite să vizualizezi întreg peisajul din perspective complexe.
Linii directoare - Imagine realizată de @losethemark cu drona DJI MINI 2
Simetrie - Imagine realizată de @losethemark cu drona DJI MINI 2
Sfat bonus: Utilizează unghiul de 90 de grade - Bird's eye view
Un lucru important pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când vine vorba de fotografia aeriană este să încerci să capturezi imagini din diferite unghiuri. Majoritatea dronelor oferă posibilitatea unui unghi de înclinare la 90 de grade, numit Bird’s eye view, ce îți permite să te folosești de propria creativitate pentru a găsi forme și idei extrem de interesante care să contribuie la o poză cât mai reușită.
Acest unghi a fost conceput pentru a oferi o perspectivă unică asupra peisajului în care te afli, iar de cele mai multe ori vei avea șansa de a adăuga context imaginii pe care o realizezi.
3. Planifică zborul cu drona
Planificarea unui zbor eficient cu drona implică mai mulți factori pe care trebuie să îi ai în vedere, însă o dată ce îi vei implementa, cu siguranță totul va deveni intuitiv și ușor de pus în practică. Plecând de la premiza că deja te folosești de aspectele vremii în favoarea ta, așa cum am discutat în primul sfat, acum putem trece la analiza locației în care dorești să zbori drona.
Trebuie să ai în vedere faptul că dronele sunt clasificate în mod diferit conform legislației, de la greutatea acestora și a claselor de operațiuni, și inclusiv până la tipul de zbor. În cazul în care acești termeni nu îți sunt familiari, poți vizita articolul ”Legislația pentru folosirea dronei. Reguli pentru zbor și fotografiere în 2022” ce are ca scop explicarea fiecărui proces pe înțelesul tuturor.
Sfat bonus: Folosește-te de Google Earth pentru analiza locației
Aplicația disponibilă atât pentru Android, iOS, cât și sistemele de operare pentru PC îți oferă o șansă deosebită de a analiza locația în care dorești să zbori drona. Platforma îți oferă acces la opțiunile 2D și 3D ce îți permit să vizualizezi locația dintr-un unghi similar ca cel al dronei din modul satelit.
Citește articolul: Cum să zbori legal cu drona în 2023 pentru a fi la curent cu toate noutățile legistlative în ceea ce privește utilizarea dronelor
Drone sub 250 grame - esențiale pentru începători
DJI MINI 3
DJI MINI 2
DJI MINI 2 SE
2 Comments
Niste ore potrivite de a face poze cu drona ar fi si dimineata pe cer senin.
Absolut!
Perioada dimineții este indicată pentru fotografiile aeriene, întrucât soarele își va schimba unghiul de iluminare înspre ora prânzului.