Cum alegi cele mai bune drone pentru începători?

Printre cele mai apreciate gadget-uri din ultima vreme se numără dronele, pe care oameni de toate vârstele le folosesc în numeroase domenii de activitate profesională sau pentru hobby-urile lor. Aceste aeronave de mici dimensiuni fără pilot sunt ghidate automat, prin dispozitive digitale aflate la bord sau pe bază de telecomandă, de la sol sau de la o altă aeronavă pilotată. Îți prezentăm în continuare câteva detalii utile, ca să alegi cele mai bune drone pentru începători.

Care sunt principalele tipuri de drone?

În funcție de mărime găsești drone foarte mici (numite și nanodrone, de dimensiunea unei insecte), drone mici (ce pot fi manevrate cu brațele de către un singur om), drone medii (până la 200 de kg greutate, ce necesită mai mult persoane pentru lansarea lor) și drone mari (cu aspect de aeronave, utilizate de obicei în scopuri profesionale: supraveghere militară, captare de imagini, coordonare de activități industriale, meteorologice, agricole ș.a.).

După distanța pe care pot acționa, există drone pentru distanță foarte apropiată (ce pot zbura pe 5 km, timp de o oră), drone pentru distanță apropiată (cu autonomie de pînă la 6 ore pe o distanță de 50 km), drone pe distanță scurtă (rază de acțiune 150 km și 12 ore de zbor neîntrerupt), drone pentru distanță medie (ce reprezintă echipamentele cele mai performante din această categorie de aparate și pot zbura până la 650 km).

În funcție de preț ai la dispoziție drone ieftine (până în 100 de euro, considerate drone tip jucărie și utilizate strict pentru scopuri recreative, fără să aibă echipamente suplimentare), drone cu preț mediu (de maxim 500 de euro, ce pot avea și utilizări profesionale, pentru că sunt dotate cu accesorii speciale). Dronele scumpe sunt cele cu prețuri până la 2000 de euro și sunt folosite pentru diferite activități profesionale, fiind recomandate specialiștilor, iar dronele foarte scumpe sunt cele de peste 2000 de euro, care pot ajunge la valori exorbitante, datorită echipamentelor de înaltă tehnologie montate pe ele, pentru performanțe de top în viteză, manevrabilitate, autonomie și acuratețe a materialelor video.

După utilizarea lor, există drone pentru fotografii și filmări aeriene, drone pentru livrări, drone pentru curse sau drone pentru anduranță.

Ce caracteristici trebuie să aibă dronele pentru începători?

Ca să începi cu dreptul aventura ta cu drone, este recomandat să alegi modele de dimensiuni mici, stabile în aer, ușor de manevrat și rezistente, pentru că vor suferi aterizări mai abrupte, până înveți să le utilizezi. Prețul este un alt criteriu de luat în seamă, deoarece este bine să optezi pentru drone accesibile, fiind prima investiție în acest domeniu.

Ai nevoie de o dronă simplă, de mici dimensiuni, dirijată prin telecomandă sau printr-o aplicație instalată pe smartphone. Durata de utilizare este între 5 și 10 minute, după care este necesară o nouă încărcare a acumulatorilor. Ulterior, după ce te perfecționezi, poți trece la drone autonom programate, care se pot deplasa pe traiectorii prestabilite.

Să ai în vedere dronele ready to fly (RTF), care sunt gata de zbor imediat după asamblare și încărcare. După ce capeți experiență poți încerca și drone GPS, programate să urmărească utilizatorul. Când te deplasezi cu bicicleta, mașina sau chiar cu barca în mașină, drona te va urmări, fără să o controlezi din telecomandă.

Modele precum DJI Mini 2 Drona 4K sau DJI Mini 2 Fly More Combo sunt excelente pentru nivelul de începător și te ajută atunci când vrei să realizezi fotografii sau filmări aeriene, fiind echipate cu sisteme de înclinare și rotire ce permit captarea unor imagini stabile, fără deformări sau tremurat de cameră, așa că beneficiezi de transmisia în timp real la sol a materialelor filmate.

Trebuie să ai grijă la caracteristicile tehnice și la condițiile legale de utilizare, pentru că, în cazul multor modele de drone, înainte de a fi pilotate este necesară înregistrarea pe platforma online de la Autorittea Aeronautică Română.

Cum să utilizezi o corect o dronă?

Atunci când realizezi video și fotografie cu drone, trebuie să faci câteva operațiuni înainte de lansarea efectivă a aparatului de zbor. Verifică bateria să fie încărcată 100%, iar elicele să nu aibă fisuri sau deformări.

La primele zboruri planifică în detaliu traseul și alege locuri în spații deschise, fără clădiri înalte sau alte obstacole. Se recomandă utilizarea dronei pe timp de zi, iar vremea trebuie să fie senină, fără precipitații sau vânt puternic.

Nu urca drona mai sus de 150 de metri, ca s-o poți controla cu ușurință și să te familiarizezi cu manevrele de zbor: decolare, menținere în aer, aterizare.  Testează pe rând funcțiile aparatului, mărește treptat durata de zbor și complexitatea comenzilor, prin introducerea mișcărilor de rotație.

Achiziționează accesorii pentru drone care să-ți ușureze acțiunile și să te ajute în manevrarea aparatului. Cele mai des utilizate sunt: dispozitive GPS, senzori pentru obstacole, rucsacuri pentru depozitare și transport, suporturi pentru telefon sau telecomandă, acumulatori și piese de schimb.

Alege prima ta dronă în funcție de scopul pentru care o vei utiliza, de bugetul pe care-l ai la dispoziție și de priceperea ta în utilizarea acestor dispozitive de zbor. Achiziționează drone online, de pe site-uri specializate, care îți oferă toate detaliile necesare, servicii de consultanță, transport gratuit, perioadă de garanție și posibilitate de returnare a dronei, dacă nu este modelul pe care ți-l dorești.

Poate te-ar mai interesa și următoarele articole:

10 Sfaturi în fotografia cu drone
Cum zbori legal cu drona în 2021
Accesorii esențiale pentru utilizatorii de drone

Sperăm că acest articol ți-a răspuns la toate întrebările. Suntem curioși, tu ce tip de dronă ți-ai dori să achiziționezi? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.