Accesorii esențiale pentru utilizatorii de drone
- F64
- 8minutes read
O nouă “modă” prinde tot mai mult în mediul artistic românesc și internațional, cea a fotografiilor și filmărilor aeriene. Dacă îți dorești de mult să zbori și să vezi ce te paște pe culmi îndepărtate, posibil te tentează să-ți cumperi o dronă care să te ajute în acest sens. Poate că mai este cale lungă până acolo sau chiar ți-ai achiziționat deja una, iată de ce trebuie să ții cont:
În acest articol vom vorbi despre ce trebuie să ai în vedere, pe lângă drona în sine, pentru a te bucura din plin de fotografia sau videografia aeriană. Accesoriile sunt esențiale pentru a realiza cadrele și filmările în mod optim.
Folosesc în acest moment o dronă extrem de versatilă, de ultimă generație de la producătorul coreean DJI. Este vorba despre modelul DJI Mini 2 Este o dronă ușor de folosit, perfectă pentru piloți începători, fiind mică și puternică. Cu doar câteva atingeri, DJI Mini 2 capturează automat videoclipuri de calitate profesională pe care le poți partaja instantaneu. Fie că ești începător sau chiar un pilot experimentat, cu DJI Fly poți crea conținut uimitor cu piese audio si filtre.
Să presupunem că mai întâi cumperi doar drona, ca pachet de bază. Aceasta vine in pachet cu un acumulator, un încărcător standard și… cam atât. Mai rămân câteva lucruri de care ai nevoie pentru început, după cum urmează:
#1 Protecții de elice
Pentru a te asigura că drona se deplasează în deplină sigurață în orice fel de mediu.
Elicele asigură protecția la impact către o suprafață verticală (perete, copac sau chiar obstacole umane). Oferă protecție în caz de coliziune atât pentru dronă, cât și pentru obiectele atinse.
#2 Carduri de memorie
Pentru a avea pe ce să înregistrezi filemele sau fotografiile, mai ales dacă te tentează formatul 4k.
Majoritatea dronelor, funcționează cu un card de tip microSD. Recomand să ai cel puțin două astfel de carduri, de capacitate 32gb sau 64GB. Dacă drona filmeaza 4K îți recomand carduri cu standardul UH-I C10
#3 Acumulator de rezervă
Vei avea nevoie pentru sesiunile de foto/video mai lungi de 30 de minute. Bateria inteligenta de zbor asigură până la 34 de minute de funcționare în plus. Prevăzută cu DJI Intelligent Battery Management System, bateria este capabilă să monitorizeze în timp real nivelul de încărcare și să îl redea cu acuratețe. În general vei pierde cam 30% din capacitatea bateriei prin poziționare și zborul de întoarcere. Dacă îți socotești 10-15’ min. timp de filmare efectiv te vei apropia de realitate cu orice model de dronă.
#4 Hub de încărcare
Pentru viteza de încărcare, alimentarea simultană a mai multor acumulatori.
Hub-ul de încarcare se poate cumpăra separat, dacă ai luat pachetul de bază, adică doar drona. Însă îl poți găsi direct inclus în diferite pachete, împreună cu alte accesorii.
#5 Telecomandă
Face parte din accesoriile de bază, fiind compatibilă cu Mavic 2, Mavic Air 2, DJI Air 2S și DJI Mini 2. Controller-ul DJI Smart vine cu un microfon încorporat și un difuzor pentru opțiuni extinse, cum ar fi streaming live. De asemenea, poate reda video prin portul HDMI de la 4K 60fps cu H.264 și H.265.
#6 Geantă / Rucsac de transport
Esențiale pentru păstrarea și protecția dronei.
Pentru a putea transporta în sigurață drona îți recomand achiziționarea unei genți sau rucsac în funcție de dimensiunea dronei. Este foarte important ca geranta să nu exercite o presiune mare pe zona brațelor sau pe motoare. Orice deformare poate duce la pierderea controlului dronei. O sumă mica investită la timp poate salva o investiție mult mai mare, cum se întâmplă în cazul unei drone accidentate. Este bine ca geanta / rucsacul să poată găzdui și celelalte accesorii utilizate.
#8 Ultimele, dar nu cele din urmă sunt filtrele
Aproape toate dronele pot folosi filtre UV sau de densitate neutră (ND).
În acest moment pachetul accesoriilor esențiale este aproape complet. Ai carduri, protecții de elice, acumulatori suplimentari și dock de încărcare, telecomandă, geanta.
Abia acum poți spune că ai tot ce îți trebuie pentru a porni la drum în aventura fotografiei și filmării aeriene.
Succes și cer senin!
Un articol de Iulian Căpătoiu.