(c) Iulian Căpătoiu

Accesorii esențiale pentru utilizatorii de drone

O nouă “modă” prinde tot mai mult în mediul artistic românesc și internațional, cea a fotografiilor și filmărilor aeriene. Cum în luna decembrie goana după cadouri este la ordinea zilei și te gândesti că este timpul să-ți cumperi o dronă sau ai facut-o deja, atunci în ianuarie, după ce te-ai dezmorțit din frenezia noului an vrei să începi să te și bucuri de cadoul cu pricina.

Așadar în acest articol vom vorbi despre ce trebuie să ai în vedere, pe lângă drona în sine, pentru a te bucura din plin de fotografia sau videografia aeriană. Accesoriile sunt esențiale pentru a realiza cadrele și filmările în mod optim.

Folosesc în acest moment o dronă extrem de versatilă, de ultimă generație de la producătorul coreean DJI. Este vorba despre modelul Spark lansat în 2017. Este o dronă ușor de folosit, recomandată inclusiv pentru filmări interioare datorită gradului ridicat de manevrabilitate și in evitarea obstacolelor.

Să presupunem că mai întâi cumperi doar drona, ca pachet de bază. Aceasta vine in pachet cu un acumulator, un încărcător standard și… cam atât. Mai rămân câteva lucruri de care ai nevoie pentru început, după cum urmează:

#1 Protecții de elice

drone

Pentru a te asigura că drona se deplasează în deplină sigurață în orice fel de mediu.

Spre deosebire de alte drone mai mari, Spark are un sistem de protecție foarte eficient și ușor de utilizat. Elicele asigură protecția la impact către o suprafață verticală (perete, copac sau chiar obstacole umane).

#2 Carduri de memorie

Pentru a avea pe ce să înregistrezi filemele sau fotografiile, mai ales dacă te tentează formatul 4k.

Majoritatea dronelor, funcționează cu un card de tip microSD. Recomand să ai cel puțin două astfel de carduri, de capacitate 32gb sau 64GB. Dacă drona filmeaza 4K îți recomand carduri cu standardul UHS speed class 3 (U3).

#3 Acumulator de rezervă

drone

Vei avea nevoie pentru sesiunile de foto/video mai lungi de 17-20 min. În general vei pierde cam 30% din capacitatea bateriei prin poziționare și zborul de întoarcere. Dacă îți socotești 10-15’ min. timp de filmare efectiv te vei apropia de realitate cu orice model de dronă.

#4 Hub de încărcare

drone

Pentru viteza de încărcare, alimentarea simultană a mai multor acumulatori.

Hub-ul de încarcare se poate cumpăra separat, dacă ai luat pachetul de bază, adică doar drona. Însă îl poți găsi direct inclus în diferite pachete (Fly Combo), împreună cu alte accesorii.

#5 Telecomandă

drone

Este unul din accesoriile de bază sau un accesoriu opțional dacă discutam despre DJI Spark.

Atenție însă, deoarece aceasta trebuie corelată cu drona înainte de primul zbor și, de asemenea, trebuie periodic actualizată cu ultimele update-uri de soft de la producător, exact ca și în cazul dronei.

#6 Geantă / Rucsac de transport 

drone

Esențiale pentru păstrarea și protecția dronei.

Pentru a putea transporta în sigurață drona îți recomand achiziționarea unei genți sau rucsac în funcție de dimensiunea dronei. Este foarte important ca geranta să nu exercite o presiune mare pe zona brațelor sau pe motoare. Orice deformare poate duce la pierderea controlului dronei. O sumă mica investită la timp poate salva o investiție mult mai mare, cum se întâmplă în cazul unei drone accidentate. Este bine ca geanta / rucsacul să poată găzdui și celelalte accesorii utilizate.

#7 Un alt accesoriu util, dar subapreciat este landing pad-ul

drone

Este acea zona de aterizare, cu ajutorul căreia poți aduce drona exact în punctul stabilit, în deplină siguranță fără să-ți faci griji în privința prafului, nisipului sau ierbii. Landing pad-ul îți oferă o suprafață plană ce nu este influențată de puterea elicelor.

#8 Ultimele, dar nu cele din urmă sunt filtrele 

Aproape toate dronele pot folosi filtre UV sau de densitate neutră (ND).

În acest moment pachetul accesoriilor esențiale este aproape complet. Ai carduri, protecții de elice, acumulatori suplimentari și dock de încărcare, telecomandă, geanta. Ce mai poți lua?

De exemplu, niște elice de rezervă.

Abia acum poți spune că ai tot ce îți trebuie pentru a porni la drum în aventura fotografiei și filmării aeriene.

Succes și cer senin!

Un articol de Iulian Căpătoiu.

[products ids=125036707,125038369,125019343,125035137,125032654,125024358,125039280,125035389]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *