Ce este compoziția și de ce este importantă în realizarea filmelor?

Compoziția este arta de a aranja elementele într-un cadru. Există anumite forme pe care oamenii le găsesc plăcute. Dar și compoziția filmului trebuie să spună o poveste. Aranjarea obiectelor și a actorilor într-un cadru poate contribui la povestirea ta. Astfel, compoziția este o parte esențială în cinematografie, de fapt in orice productie video. 

În mod ideal, fiecare cadru al filmului ar trebui să poată fi expus pe peretele unei galerii de artă. Acest lucru nu este atât de simplu. Este nevoie de timp, bugete mari, editori grozavi și investitori răbdători. Există însă lucruri pe care le poți face de la bun început pentru a te asigura că filmul tău arată cât se poate de bine.

Regula treimilor

Una dintre cele mai importante reguli în compoziție este regula treimilor. Presupune să  împarți ecranul în treimi cu patru linii, doua verticale si doua orizontale, ce impart ecranul in parti egale, iar obiectele de interes ar trebui să se poziționeze la intersecția a două dintre aceste linii. Unii cineaști sunt mai rigizi în privința asta decât alții.

Oamenii sunt verticali, iar ecranele de film sunt orizontale – asta înseamnă că pentru a așeza persoanele în cadru, trebuie să le faci fie foarte mici, fie să le decupezi. Ambele sunt perfect acceptabile. 

În compoziția de film și fotografie, poți tăia vârful capului cuiva fără impunitate. Acest lucru nu este valabil pentru bărbia oamenilor. Bărbia trebuie să rămână în cadru, cu excepția situației în care tai o porțiune egală din partea superioară a capului.

Importanța ochilor

Ne uităm la ochii oamenilor și vedem instinctiv la ceea ce se uită alții. Avem această convingere că persoana din interiorul unui corp este accesibilă prin ochi. Acest lucru este universal. În imagine, dacă ochii sunt în focus, nu e o problema daca alte elemente nu sunt focalizate.

Echilibru și simetrie

Imaginează-ți cadrul ca pe o cutie în care pui obiectele și acea cutie se află pe un punct de sprijin în centru. Echilibrarea părților din dreapta și stânga dă în mod normal un sentiment de armonie, iar un cadru dezechilibrat unul de tensiune. În timp ce merge împotriva regulii treimii, uneori încadrarea complet simetrică cu obiectul de interes în centru poate fi extrem de eficientă.

Unii regizori sunt sclavii simetriei în compozițiile lor, iar când aceasta este folosită corespunzător, poate fi extrem de puternică. 

Totuși, echilibrul nu trebuie să fie neapărat simetric. Obiectele de pe o parte a ecranului pot fi echilibrate cu obiectele de pe cealaltă parte a ecranului care nu sunt imaginea lor în oglindă. De fapt, de foarte multe ori, echilibrul simetric ofera senzatia de asezare atat de puternica, incat daca nu e folosit cum trebuie, poate fi plictisitor. De aceea de obicei simetria se foloseste in mod special in cadrele care concluzioneaza o secventa, sau chiar intregul film.

Liniile conducătoare

Liniile conducătoare sunt de obicei linii imaginare care merg de la un obiect la altul pentru a atrage atenția de la obiectul principal de focalizare la unul secundar. Ele ajuta la parcurgerea unui cadru, in sensul desfasurarii povestii create prin imagine.

Adâncimea câmpului

Camera poate sublinia ceea ce este important și de asemenea alte lucruri folosind profunzimea câmpului – zona unui cadru care este focalizată. Adâncimea câmpului poate fi fie profundă, ceea ce înseamnă că totul este focalizat, sau poate fi superficială, ceea ce înseamnă că puține lucruri sunt focalizate. Aceasta se obtine prin ajustarea parametrilor imaginii: o diafragma deschisa de exemplu ofera o profunzima de camp redusa, la fel si o distanta focala mare, departarea subiectului de fundal sau apropierea camerei de subiect.

Concluzie

Cel mai bun mod de a studia compoziția este să vizionezi filme bune. Site-uri web precum Film-Grab.com arată cadre din zeci de filme, permițându-ți să vezi compoziția acestora. Cum folosesc regizorii tăi preferați adâncimea câmpului? Respectă regula treimii? Cum folosesc subiecte centrate pentru a crea tensiune sau linii conducătoare pentru a îți ghida privirea? Acordă atenție compoziției în timp ce te uiți la filme – ce obiecte sunt în cadru și de ce? Ce adaugă ele la poveste?

De ce să te înscrii la acest curs?

Cursanții înscriși la acest curs beneficiază de:

  • acces permanent la 38 de episoade filmate care oferă informații esentiale cu privire la toate temele importante ale cursului
  • 20 de materiale tiparite (rezumat tip cheats – fișe grafice care sintetizează informatiile de la curs)
  • 20 filme tehnice care exemplifică conceptele și tehnicile prezentate la curs

Cursul are în vedere și 3 studii de caz concrete: realizarea unui videoclip, documentarul ilustrativ, documentarul de eveniment.

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

6 motive pentru care ai nevoie să înveți compoziția
Ce este regula treimilor?
Echilibrul, simetria, dinamismul și armonia în fotografie

După tine, care este cea mai importantă regulă de compoziție, indiferent că vorbim de fotografie sau film? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.