Cele mai bune aparate DSLR în 2021 – Pentru începători, entuziaști și profesioniști

Aparatele Mirrorless sunt foarte populare, dar cele mai bune camere DSLR vor avea întotdeauna un loc în lumea fotografiei. Nu numai că multe dintre ele oferă o mulțime de megapixeli, manevrare ergonomică și funcții precum conectivitate wifi, dar încep și să încorporeze tehnologii populare Mirrorless. În timp ce mulți producători s-au concentrat pe dezvoltarea aparatelor Mirrorless, DSLR-ul clasic rămâne în continuare un favorit ferm printre mulți fotografi.

Este ușor de înțeles și de ce, DSLR-urile sunt renumite pentru durata de viață excelentă a bateriei, vizoarele optice de înaltă calitate și mânerele confortabile și ergonomice. Cele mai bune DSLR-uri includ chiar și unele caracteristici Mirrorless, cum ar fi video 4K, focalizare automată cu detectare de fază la senzor și efect asupra modurilor de vizualizare live.

De ce să folosești un DSLR?

Ani de zile, dacă ți-ai dorit cea mai bună cameră, trebuia să investești într-un DSLR, acum producătorii se concentrează mai mult pe Mirrorless-uri. Asta nu înseamnă totuși că DSLR-urile sunt învechite. Luați ca exemplu Nikon D850 sau Canon EOS 5D IV, ambele sunt încă populare printre fotografii profesioniști.

Un alt mare avantaj al investiției într-un DSLR față de un Mirrorless este că ai la dispoziție obiective variate din care să alegi. Nu numai că opțiunile sunt mai bune, dar le poți cumpăra și mai ieftin, fie second-hand, fie noi. Este indicat să te gândești ce tip de fotografie dorești să faci și să decizi care sunt cele mai bune obiective pentru aparatul pe care vrei să îl cumperi.

 

Este ușor de înțeles și de ce, DSLR-urile sunt renumite pentru durata de viață excelentă a bateriei, vizoarele optice de înaltă calitate și mânerele confortabile și ergonomice. Cele mai bune DSLR-uri includ chiar și unele caracteristici Mirrorless, cum ar fi video 4K, focalizare automată cu detectare de fază la senzor și efect asupra modurilor de vizualizare live.

Cele mai bune aparate DSLR în 2021

Pentru începători

Kit DSLR Incepatori Canon EOS 2000D 24.1MP cu Obiectiv EF-S 18-55mm IS II cu Stabilizare

Puncte forte:

 

  Simplu de utilizat

  Senzor de înaltă rezoluție

  Wi-Fi încorporat

 

 

Puncte slabe:

 

  Ecran fix, non-sensibil la atingere

  Fără 4K

  Vizorul optic afișează doar 95%

 

Principala schimbare a modelului 2000D față de predecesorul său este senzorul. Rămâne un dispozitiv CMOS APS-C, dar acum are 24,1 megapixeli, în comparație cu cei 18 megapixeli ai senzorului mult mai vechi al lui 1300D. Are sensibilitate de ISO 100-6400, pe care o poți extinde până la 12.800. În mod similar, sistemul AF în 9 puncte este identic, însă din păcate nu folosește Dual Pixel AF pe care îl veți găsi în alte DSLR Canon.

Totuși, chiar dacă nu poți filma 4K pentru vlogging, înregistrarea video Full HD este prezentă. Are conectivitate Wi-Fi și NFC, dar nu există Bluetooth, care este similar cu alte DSLR-uri Canon entry-level, inclusiv EOS 800D. Deși Canon EOS 2000D ar putea să nu aibă unele dintre cele mai interesante specificații de pe piață, oferă imagini în regulă, mai ales în condiții bune de iluminare.

Canon EOS 4000D Aparat Foto DSLR 18MP CMOS FullHD Kit cu Obiectiv EF-S 18- 55 F/3.5-5.6 III

Puncte forte:

 

  Simplu de utilizat

  Preț foarte mic

 

 

Puncte slabe:

 

  Fără stabilizator de imagine pe obiectivul kit-ului

  Ecran slab

 

Canon a construit EOS 4000D la un preț redus, este o cameră potrivită pentru începători, având același mod de fotografiere complet automat „inteligent” și ghid de funcții pe care îl vei găsi în camerele Canon mai scumpe. Meniul „Quick” este de obicei intuitiv și există o mulțime de moduri de scenă, precum și moduri de fotografiere mai avansate. Există, de asemenea, un mod Creative Auto pentru a te ajuta să treci de la modurile „basic zone” la „zcreative zone”. Senzorul de imagine de 18MP are un design foarte vechi și puțini megapixeli în comparație cu majoritatea DSLR-urilor actuale, totuși și există reduceri mai serioase în alte zone. 

Nikon D3500 Aparat Foto DSLR DX 24,2 MP Kit AF-P 18-55mm VR

Puncte forte:

 

  Mod interactiv de fotografiere „Ghid”

  Performanță solidă, manipulare bună

 

Puncte slabe:

 

  Controale destul de elementare

  LCD fără ecran tactil

Nikon D3500 a fost lansat în 2018 și chiar și astăzi, este o cameră populară printre fotografii în devenire. Ne place atât de mult încât îl considerăm unul dintre cele mai bune camere Nikon și una dintre cele mai bune camere pentru începători. Acest lucru se datorează faptului că are un mod de fotografiere „Ghid” la îndemână, care acționează ca un tutorial și învață utilizatorul cum să folosească camera prin intermediul ecranului LCD. D3500 are un senzor de 24 de megapixeli care este capabil să ofere imagini super clare chiar și cu obiectivul kit-ului de 18-55 mm, care este, de asemenea, destul de bun. Deși ecranul din spate este fix și poate filma doar până la Full HD și nu la 4K, faptul că este ușor de utilizat, ieftin, mic și ușor îl va face să atragă un începător. 

Canon EOS 250D Kit cu Obiectiv EF-S 18-55mm DC

Puncte forte:

 

  Opțiuni de ecran ghidate

  Ecran tactil pivotant

  Video 4K

 

Puncte slabe:

 

  Body-ul poate fi prea mic pentru unii utilizatori

Există câteva camere Canon care sunt mai ieftine decât  250D, dar le lipsesc caracteristicile și calitatea construcției. Nu trebuie să plătești atât de mult în plus pentru a avea funcții precum un ecran tactil cu unghi variabil, un senzor de 24,3 megapixeli cu tehnologia Canon Dual Pixel CMOS AF, care face ca focalizarea automată în modul live să fie foarte rapidă și opțiuni de ecran ghidate pentru a te ajuta să înveți . Este, de asemenea, capabil de videoclipuri 4K, așa că dacă crezi că dorești să încerci să filmezi, acesta poate fi mai bun pentru tine decât Nikon D3500. De asemenea, este puțin mai ieftin decât Nikon D3500 și funcționează foarte bine în modul de vizualizare live, la fel ca un Mirrorless.

Pentru entuziaști

Nikon D5600 Aparat Foto DSLR 24.2MP CMOS

Puncte forte:

  Calitate excelentă a imaginii – cea mai bună din clasă pentru o cameră cu senzor de decupare 1,5x

  Bine construită

  Durată de viață a bateriei foarte impresionantă

 

Puncte slabe:

 

  Lipsesc unele comenzi utile, inclusiv un al doilea selector de comandă

  Nu are un motor de focalizare automată încorporat

D5600 vine cu un design plăcut și ste un mic DSLR care pe care îl poți ține cu ușurință în mână. Are multe caracteristici uimitoare. Dispune de un mod time-lapse împreună cu cel mai recent kit de lentile precum Nikon AF-P DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR. Are o tehnologie de stabilizare a imaginii de reducere a vibrațiilor (VR) încorporată dezvoltată de Nikon. Camera include suprareglarea manuală deja instalată. Vine cu funcții suplimentare în comparație cu modelul anterior, D5500. Este echipat cu un senzor CMOS APS-C de 24,2 MP care face fotografii fascinante. Procesorul oferă clickuri maxime la aproximativ cinci cadre pe secundă. Intervalul vitezelor de expunere este de 30-1/4000sec, în timp ce ISO  este de 100-25.600. 

Canon EOS 850D Aparat Foto DSLR 24.1MP CMOS Body

Puncte forte:

 

  Putere mare

  Construcție de calitate profesională, dar compactă

 

 

Puncte slabe:

 

  Destul de zgomotos la setări ISO foarte ridicate

  Grip-ul vertical este opțional

Canon EOS 850D este un aparat foto DSLR uşor, versatil şi conectat, dotat cu procesor DIGIC 8 rapid şi eficient. Capabil să surprindă imagini bogate, detaliate, cu ajutorul senzorului APS-C CMOS Dual Pixel de 24,1 megapixeli şi să filmeze impecabil în format 4K, modelul Canon EOS 850D este modelul ideal, cu soluţii complete pentru fotografii amatori care doresc să îşi îmbunătăţească echipamentul actual şi să îşi exprime creativitatea. Senzorul APS-C al aparatului oferă un nivel înalt de control asupra câmpului de profunzime, realizând imagini clare cu fundaluri frumos estompate care scot subiectele în evidenţă. Chiar şi atunci când fotografiaţi subiecte care se mişcă rapid sau aflate la distanţă, precum păsările în zbor, senzorul de 24,1 MP asigură o rezoluţie amplă, potrivită pentru decupare. De asemenea, senzorul ajută la realizarea de fotografii de înaltă rezoluţie fără să afecteze calitatea acestora atunci când luminozitatea este scăzută.

Canon EOS 80D Aparat Foto DSLR 24.2MP CMOS Kit cu Obiectiv EF-S 18-55

Puncte forte:

 

  LCD clar cu culori bune

  Kit obiectiv de înaltă calitate 18-55 mm

  Focalizare automată rapidă

 

Puncte slabe:

 

  Fără videoclip 4K

  Prea multe butoane de formă similară în dreapta sus

Design-ul este instinctiv și îți permite să personalizezi cu ușurință experiența de fotografiere, butoanele bine plasate oferind acces la cele mai des utilizate moduri și setări. Vizorul Inteligent afișează 100% din cadru, precum și setările curente – poți de asemenea să treci rapid la vizionarea pe ecranul touch Clear View LCD II de 7,7cm (3 inch), cu unghi variabil, ideal pentru filmări, modul Live View sau accesarea rapidă a funcțiilor. Focalizarea automată corectă și urmărirea focalizării sunt simple, datorită tehnologiei unice de la Canon AF Dual Pixel CMOS. Atât viteza AF cât și sensibilitatea urmăririi AF pot fi ușor ajustate, dând un control complet asupra ritmului și sensibilității autofocusului, pentru a se potrivi stilului filmului tău.

Canon EOS 90D Aparat Foto DSLR 32.5MP 4K Body

Puncte forte:

 

  Bliț încorporat

  AutoFocus pentru detectarea feței

 

 

Puncte slabe:

 

  Durata de viață a bateriei: 850 de fotografii

  Număr de puncte de focalizare: 11

EOS 90D are un body uşor, cu un grip mare pentru manevrare mai uşoară şi echilibru mai bun, în special la utilizare împreună cu obiective lungi. Cu ajutorul celor două discuri de selectare cu funcţii multiple – inclusiv un mini-controler adăugat recent şi amplasat în spatele aparatului foto, la fel ca la modelele din gama profesională – şi al butoanelor EOS care pot fi personalizate, fotografii amatori care doresc să îşi îmbunătăţească abilităţile pot fotografia instinctiv şi cu încredere, datorită numărului mai mare de puncte de focalizare care pot fi selectate şi al setărilor utile pe care le pot accesa printr-o simplă atingere. Modelul EOS 90D este dotat cu un număr de funcţii care pot fi personalizate şi setate pentru a obţine un rezultat consecvent, atât la fotografiere, cât şi la filmare. Ecranul tactil de 7,7 cm, cu unghi variabil, oferă mai multă vizibilitate la compoziţia unei imagini, fie că este vorba de un cadru puternic iluminat sau de un unghi dificil.

Pentru profesioniști

Canon EOS 6D Mark II Aparat Foto DSLR 26.2MP CMOS Body

Puncte forte:

 

  Senzor de imagine full-frame de 26 MP

  Sistem de focalizare automată în 45 de puncte

  Wi-Fi și GPS integrate

 

Puncte slabe:

 

  Arie mică de acoperire AF

  Video limitat la 1080p

Canon 6D II este cu puțin mai mare decât un DSLR APS-C la nivel de entuziast, dar include o mulțime de funcții inteligente. Ecranul tactil din spate cu unghi variabil profită la maximum de AF rapid Dual Pixel CMOS de la Canon în modul Live View. Există un singur slot pentru card SD, unde camerele rivale din această categorie de preț au două. Nici 6D II nu înregistrează videoclipuri 4K. Contururile rotunjite și aspectul eficient al butoanelor fac din 6D II o cameră excelentă de utilizat. Senzorul nou-nouț de 26,2 megapixeli al lui EOS 6D Mark II este o îmbunătățire semnificativă a rezoluției față de vechiul model de 20,2 megapixeli și mai mult în conformitate cu camerele rivale de la Nikon și Sony.

Canon EOS 5D Mark IV Aparat Foto DSLR 30.4MP CMOS Body

Puncte forte:

 

  Senzor full-frame

  Ecranul tactil

  Înregistrare video 4K solidă

 

Puncte slabe:

 

  Prețul ridicat

  Rata de cadre nu este deosebit de mare

Canon 5D Mark IV are performanțe de top. Imagini de top sunt promise de la această cameră, care va fi prea familiară utilizatorilor existenți ai 5D Mark III sau 5D Mark II. Dispune de un nou senzor, cu 30,4 megapixeli și, la fel ca predecesorii săi, este un număr full-frame. Gama 5D este, în general, locul în care Canon îi place să-și etaleze cele mai recente inovații, iar pentru această iterație avem Dual Pixel RAW, care promite să schimbe puțin focalizarea sau bokeh-ul după ce ați făcut fotografia. Cu alte cuvinte, dacă pierdeți puțin focalizarea și dacă aveți DPR activat, este posibil să puteți salva post-producția finală a imaginii.

Nikon D780 Aparat Foto DSLR 24.5MP CMOS FX Body

Puncte forte:

 

  Calitate bună a imaginii/culorii

  Performanță bună AF 

  Performanță ISO ridicată

 

Puncte slabe:

 

  Timp video HD limitat

  Fără AF pentru video

Dacă ai preferat întotdeauna dimensiunile mari ale unui DSLR față de echivalentele sale uneori înghesuite, vei fi mulțumit de designul  D780. Are o carcasă robustă din aliaj de magneziu, care este rezistentă atât la praf, cât și la apă.  Este destinat profesioniștilor, fiind o opțiune foarte capabilă. În centrul Nikon D780 se află un cadru întreg de 24,5 MP, un senzor iluminat din spate care este reglat la cel mai recent procesor de imagine EXPEED 6. Alte specificații impresionante includ înregistrarea de până la 12 fps (în Live View, o specificație adoptată de la Z6), încărcarea  prin USB și înregistrarea video 4K (Ultra-HD). 

Nikon D850 Aparat Foto DSLR 45.7MP CMOS Body

Puncte forte:

 

  Senzor de imagine full-frame de 45,7 MP

  Video 4K

  Sistem AF soficticat

 

Puncte slabe:

 

  Timp video HD limitat

  Focalizarea Live View folosește numai detectarea contrastului

Oferind un echilibru convingător între dimensiune și viteză, Nikon D850 este printre cele mai bune aparate DSLR . Aceasta este într-adevăr singura cameră care poate face totul, de la peisaje la acțiune, reportaj și nunți. Senzorul D850 a fost proiectat fără filtru anti-aliasing, astfel încât să poată surprinde cele mai fine detalii posibile. Cu un interval ISO de top la această clasă, de 64–25600, extensibil de la 32 pana la 102400 (echivalent), te bucuri de o funcționare practic fără zgomot la sensibilități ISO ridicate și de o precizie remarcabilă, chiar și atunci când fotografiezi aproape pe întuneric. De asemenea, atât aparatul foto, cât si gripul opțional MB-D18 sunt prevăzute cu elemente extinse de etanșare împotriva intemperiilor, astfel ai libertatea de a fotografia pe perioade mai lungi, oriunde.

Poate te-ar mai interesa și următoarele articole:

Ce aparat foto DSLR să cumperi, în funcție de profilul activității tale
Cele mai bune aparate DSLR pentru fotografia de nuntă
Ce este și cum funcționează un aparat DSLR?

Suntem curioși, tu ai în plan să achiziționezi un DSLR? Lasă-ne în comentarii ce aparat ți-a atrast atenția!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.