Tot ce trebuie să știe un începător despre astrofotografie – partea a III-a

În această parte vom vorbi despre setările camerei, precum și despre principalele reguli de compoziție de care trebuie să țineți cont în astrofotografie.

Care sunt cele mai bune setări ale camerei pentru astrofotografie?

Cum să determini timpul de expunere

Există doi factori principali care controlează expunerea în fotografie. Unul dintre ele este momentul în care obturatorul este deschis – viteza obturatorului – iar celălalt este diafragma. Combinația dintre aceste două determină câtă lumină atinge senzorul pentru a vă oferi imaginea finală. În astrofotografie, veți avea de-a face cu expuneri lungi în timp ce fotografiați în întuneric.

Viteza obturatorului

Viteza obturatorului este perioada de timp în care obturatorul camerei este deschis pentru a permite luminii să ajungă pe senzorul camerei. În astrofotografie, avem nevoie de o viteză lungă de obturare. 

Acest lucru va varia în funcție de distanța focală pe care o utilizați. Cu cât distanța focală este mai lungă, cu atât timpul de expunere va fi mai scurt.

Apertura

Apertura este mecanismul cu diafragmă al obiectivului pe care îl detineți, care controlează cât de multă lumină ajunge la senzorul din cameră. În astrofotografie, avem nevoie de cât mai multă lumină care să treacă prin lentilă și să ajungă la senzor, astfel încât în general fotografiem la deschiderea maximă a obiectivului.

ISO în astrofotografie

Camerele DSLR moderne sunt capabile de ISO-uri ridicate, ceea ce este excelent pentru astrofotografie, deoarece prin setarea unui ISO ridicat, camera este capabilă să surprindă mai multe detalii. ISO în fotografia digitală măsoară sensibilitatea senzorului de imagine din cameră. Cu cât valoarea ISO este mai mare, cu atât senzorul de imagine este mai sensibil sau amplificat. Singurul dezavantaj este că o valoare ISO mare înseamnă mai mult zgomot în imagine, dar acest lucru poate fi corectat într-o anumită măsură. Din moment ce fotografiem în întuneric, vrem să fim capabili să fotografiem la cea mai mare valoare ISO posibilă fără a obține prea mult zgomot în imagine.

Balansul de alb

Balansul de alb este procesul d de a elimina umbrele de culori nedorite și în schimb vă oferă o imagine cu nuanțe de alb neutru. Această valoare variază în funcție de surse de iluminare diferite, de aceea este importantă setarea manuală a acesteia în astrofotografie.

Ce setări folosesc?

Există numeroși factori pentru determinarea setărilor, dar în mare parte acest lucru va depinde de tipul de cameră și obiectiv pe care le utilizați și de cât de întunecat este mediul în care fotografiați.

O setare tipică este cea cu expunerea de 30 de secunde, diafragma f/2.8 și ISO 3200.

Compoziția în astrofotografie

În privința astrofotografiei de câmp larg, oricât de spectaculos ar fi cerul nocturn, să potrivești peisajul cu cerul într-un mod estetic  este o necesitate dacă vrei să realizezi fotografii deosebite. Cu setările corecte, oricine poate face o poză ok cu cerul noaptea. Diferența dintre o imagine ok și una grozavă este de obicei compoziția.

Regula treimilor

Aceasta este o regulă bazată pe descompunerea unei imagini în treimi, atât pe verticală cât și pe orizontală. Ideea este să îți așezi punctul de interes pe una dintre intersecțiile acestor treimi pentru o compoziție plăcută.

Puncte de interes

O imagine fără un punct de interes nu va atrage atenția privitorului mult timp. Ar putea fi ceva simplu, ca un copac aflat în prim plan, scos în evidență de cerul nopții, sau Calea Lactee deasupra orizontului unui peisaj montan.

Asigurați-vă că orizontul este drept

Este foarte important în orice fotografie de peisaj să vă asigurați că orizontul este drept. Aceeași regulă se aplică astrofotografiei de câmp larg dacă există un orizont în fotografia dumneavoastră.

Sperăm că acest ghid îți va fi util atunci când te duci pe teren, în căutarea celor mai frumoase cadre pentru astrofotografie! 

Suntem curioși, ai experimentat acest gen de fotografie? Ce sfaturi ai oferi unui începător? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.