7 modalități de promovare în social media pentru orice fotograf sau videograf

De-a lungul anilor, social media a pătruns în viața fiecăruia dintre noi, ajungând la momentul actual să fie o unealtă de marketing indispensabilă, inclusiv pentru fotografi sau videografi. 

De ce să folosești social media pentru a te promova? Răspunsul este pe cât se poate de simplu:

  • poți câștiga vizibilitate
  • îți poți forma o comunitate cu care să păstrezi o legătură strânsă
  • și, nu în ultimul rând, poți să atragi numeroși clienți

Poate fi destul de dificil să îți construiești o prezență în mediul online dacă ești un fotograf sau videograf la început de drum, poate că nu știi pe ce canale media să te axezi sau poate că nu știi exact cum ar trebui să începi, cui să te adresezi sau cum să creezi o imagine de brand. Stai fără griji, chiar dacă pare complicat la prima vedere, dacă urmezi câțiva pași simpli, îți poți promova de unul singur brand-ul foto sau video.

Iată 7 modalități de promovare în social media pe care orice fotograf ar trebui să le aibă în vedere:

#1 Cunoaște-ți clientul

Cel mai important prim pas în promovarea pe social media este să știi cine este clientul tău sau potențialul client. Dacă încă nu ai astfel de date, iată câteva întrebări ajutătoare la care este recomandat să știi răspunsul:

  • Unde locuiește clientul tău ideal?
  • În ce categorie de vârstă se încadrează clientul tău ideal?
  • Care sunt interesele clientului tău ideal?
  • Unde își petrece timpul clientul tău ideal? (Ce site-uri frecventează cel mai des)
  • De ce clientul tău ideal ar angaja un fotograf sau videograf ca tine?
  • Din ce nișă face parte clientul tău ideal?
  • Este dispus să plătească suma cerută de tine pentru serviciile oferite?
  • Ce situații a întâmpinat atunci când a avut nevoie de servicii foto-video?
  • Există vreo „problemă” pentru care îi poți oferi tu soluția?

#2 Cunoaște-ți brand-ul

branding fotografi

Acum că știi cine este clientul tău și către ce nișă dorești să te adresezi este timpul să îți construiești propriul brand. Trebuie să pui în evidență orice lucru care este caracteristic afacerii și activității tale de fotograf, ce stil te definește și pe ce tipuri de fotografie sau filmări te axezi. Poate că ești adeptul fotografiei comerciale sau al fotografiei de produs, poate că filmările tale sunt mai documentare și își place storytelling-ul… Potențialii tăi clienți trebuie să cunoască serviciile pe care le oferi. Alt lucru important în momentul în care vorbim despre crearea unui brand este faptul că acesta ar trebui să fie o reflexie a muncii și a personalității tale, întrucât clienții sunt atrași în general de autenticitate. 

#3 Alege canalele de social media potrivite

Cum am menționat și la punctul unu, este important să cunoști unde își petrec timpul clienții tăi în mediul online. Ai la dispoziție foarte multe variante, de la Facebook la Instagram, Pinterest, Twitter, YouTube, Tik Tok și Snapchat, nu există o alegere greșită sau una corectă, ci trebuie să fie cea potrivită pentru nișa aleasă de tine. În cazul în care clienții tăi sunt prezenți pe toate canalele de socializare profită de acest lucru și promovează-te pe fiecare în parte, însă dacă publicul tău preferă canale specifice, identifică-le și concentrează-te pe acestea. De exemplu, dacă publicul tău țintă este compus din tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani vei alege TikTok-ul sau Instagram drept rețea de socializare principală deoarece aici își petrec cea mai mare parte a timpului tinerii. 

#4 Tipuri de postări

Este timpul să trecem la partea practică. Îți cunoști clientul, brand-ul și știi ce canale de social media sunt cele mai potrivite, ce anume ar trebui să postezi? La prima vedere poate părea complicat, însă răspunsul este unul pe cât se poate de simplu, postează conținut pe care clienții tăi să îl perceapă ca fiind unul valoros pentru ei. Totodată, încearcă să ai un conținut realizat într-o estetică ușor de recunoscut, dar deosebită. Să ne imaginăm că ești fotograf de modă, poți posta regulat fotografii din portofoliul tău, poți seta o paletă de culori pentru a da impresia de un conținut organizat și “curat” sau poți integra postări care să încurajeze discuțiile și răspunsurile. Și nu uita să aduci plus valoare pentru ei. Informații care să le fie de folos, sondaje diverse, plus, neapărat, o componentă de „entertainment”, care să îi mențină cu ochii pe tine.

#5 Interacționează cu urmăritorii

Precum spune și numele, canalele de social media sunt create pentru interacțiune. Este poate cea mai bună modalitate de a crea o legătură împreună cu potențialii tăi clienți, prin urmare încearcă să oferi postări interactive, provoacă-i să îți lase în comentarii opiniile, poveștile și părerile lor. Pe scurt, încearcă să îi implici în conținutul tău și să îți construiești pe parcurs o comunitate în adevăratul sens al cuvântului. E bine să ai mereu la îndemână telefonul sau o tabletă, ca să fii mereu pe fază dacă trebuie să răspunzi la comentarii sau să dai un sfat.

#6 Fă la rândul tău parte din comunități

Pe lângă faptul că vei câștiga vizibilitate în sfera în care activezi, vei putea interacționa cu oameni la fel de pasionați ca și tine. Poți să faci parte din grupuri de Facebook create special pentru cei ce împărtășesc interesele tale, cum ar fi F64 – Grupul celor pasionați de fotografie. Învățarea este un proces constant, iar dacă interacționezi cu alte persoane din sfera ta de interes poți evolua și te poți perfecționa mult mai ușor. Totodată, încearcă să fii la curent cu noutățile de pe piață și să urmărești paginile de social media apreciate de către publicul tău țintă. Pe paginile de Instagram și Facebook F64, dar și pe canalul de YouTube F64 poți găsi constant conținut relevant pentru pasionații de fotografie, astfel poți analiza ce le stârnește interesul urmăritorilor și ce tipuri de conținut au o rată mai mare de engagement.

#7 Livrează conținut relevant și de calitate

Ce înseamnă însă conținut relevant și de calitate? Am menționat anterior faptul că acesta trebuie să îi aducă o valoare urmăritorului, încearcă să nu te implici în trenduri care nu reflectă brand-ul și activitatea ta și să încerci pe cât posibil să te diferențiezi. 

Iată câteva aspecte importante de care ar trebui să ții cont:

  • Creează conținut unic pe care urmăritorii să nu îl poată vedea în altă parte
  • Creează conținut ușor de înțeles și de vizualizat
  • Creează conținut informativ care să ofere o valoare privitorului
  • Creează conțin optimizat din punct de vedere SEO. Dacă dorești să știi mai multe despre optimizarea SEO ți-am pregătit aici un articol ajutător.

Acum că ai în vedere cele 7 modalități de promovare în social media poți începe să profiți de oportunitățile rețelelor sociale. Încearcă să iei fiecare acțiune în parte, alocă-i timp, căci este un proces de lungă durată. Nu îți seta așteptări foarte mari încă de la început, fă pași mici și siguri și cu siguranță rezultatele nu vor întârzia să apară.  

Tu cum te promovezi? Pe ce canale ești prezent? Unde simți că mai ai de lucrat când vine vorba de promovare și branding? Ce alte informații ai dori să îți mai prezentăm? Lasă-ne un comentariu mai jos!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.