Merită să mai cumperi un aparat DSLR în 2021?

Dacă intentionați să vă ocupați serios de fotografie sau videografie, ați auzit în căutările voastre, fără îndoială,  atât de aparatele DSLR (reflex) și aparatele mirrorless (sau ‘’fără oglindă’’). Dar ce tip de aparat este mai bun? Care credeți că își va face mai bine treaba? Care aparat va livra rezultate suprioare? Ar trebui ca DSLR-urile să fie în continuare alegerea implicită pentru prima cameră foto serioasă? Citiți mai departe articolul și vă veți lămuri!

Ei bine, în acest articol nu vom analiza în detaliu toate diferențele dintre cele două tipuri de aparate foto-video. Puteți citi despre asta în articolul nostru DSLR vs mirrorless dacă sunteți interesați. În schimb, vom folosi experiența noastră și a clienților noștri cu ambele categorii de aparate, pentru a vă spune care tip de aparat este mai bun pentru diferite tipuri de fotografi și, bineînțeles, dacă ar trebui să vă gândiți în continuare să achiziționați un DSLR.

În prezent, majoritatea producătorilor cunoscuți de aparate foto au început să lase în urmă formatul clasic DSLR (digital single lens reflex), concentrându-se mai mult asupra modelelor mirrorless, dar asta nu înseamnă că ar trebui să uităm de ele sau să le evităm. Evident, aparatele fără oglindă (mirrorless) sunt pe val, beneficiind de cele mai multe inovații și  îmbunătățiri tehnologice, fiind ușoare și compacte iar noutățile de pe DSLR-uri sunt acum de fapt tehnologii împrumutate de la aparatele mirrorless, așa cum este cazul la Canon EOS 1DX Mark III (unii le mai numesc aparate hibride din acest motiv).

În plus, Nikon a anunțat planuri de a se concentra pe dezvoltarea mirrorless, lansând recent vârful de gamă Nikon Z9, care a ridicat din nou ștacheta foarte foarte sus. Mai mult, cei de la Sony au renunțat recent la cele trei camere DSLR rămase în oferta lor, dedicându-se exclusiv modelelor fătă oglindă.

Deci întrebarea logică care ne vine în minte ar fi: am ajuns oare în punctul în care nu mai putem recomanda cu bună-credință aparate DSLR și ar trebui ca toți să se uite doar la mirrorless-uri? Sau încă există motive solide, întemeiate pentru a cumpăra un nou DSLR în prezent? 

În cele ce urmează, vom aborda și detalia principalele motive pentru care ar trebui (sau nu ar trebui) să cumpărați un DSLR în 2021.

Design: DSLR versus mirrorless

Singura diferență universală între DSLR și camerele fără oglindă este designul vizorului. Un DSLR folosește un vizor optic care vă oferă o experiență aparte, vizarea făcându-se prin obiectivul montat pe aparat, în timp ce aparatele fără oglindă au un vizor electronic, cu afișaj digital cu diferite rezoluții și luminozități.

Fiecare tip de vizor are avantaje sau dezavantaje pentru utilizator. Un vizor electronic poate oferi informații cu adevărat utile, cum ar fi afișarea în timp real a expunerii și a faptului că vezi deja în vizor care ar fi rezultatul final. Cu toate acestea, senzația de utilizare a unui vizor optic cu ochiul liber nu a fost încă replicată digital, ca nivel de confort și rezoluție. 

Pentru a beneficia totuși cu adevărat de un vizor optic, veți dori unul mare și luminos pentru a vă simți cu adevărat comod și pentru ‘a simți’ cadrul. Pentru asta, veți dori modele precum Canon EOS 5D Mark IV sau Nikon D850. DSLR-urile mai accesibile la preț, modele dedicate începătorilor, cum ar fi Canon 2000D, 4000D, Canon 250D, Canon EOS 850D , Nikon D3500, Nikon D5600, au dimensiuni mai reduse și nu se potrivesc mereu pentru fotografii mai avansați sau profesioniști, însă pot duce proiectul foto sau video la bun final fără probleme.

Recomandările specialiștilor de la F64

Legat de dimensiunile și greutatea aparatului, e bine de știut că mulți utilizatori de DSLR preferă designul robust, solid și gripul pronunțat al modelelor mai mari, care este parțial rezultatul acelui vizor optic și al camerei oglinzii. Dacă acesta este stilul dvs., nu ar trebui să vă lăsați descurajați de camerele mirrorless – nu toate camerele fără oglindă sunt mai mici și există o mulțime de opțiuni mai ‘’voluminoase’’ în genul DSLR-urilor, cum ar fi Panasonic Lumix S1 sau Panasonic S1R.

În ceea ce privește obiectivele folosite pe aparatele mirrorless, în general, acestea nu sunt mai mici decât obiectivele DSLR asemănătoare, ceea ce poate anula avantajul de dimensiuni mici al camerei și al greutății setup-ului final. Deci dimensiunea este mai degrabă o comparație punctuală între anumite modele, depinde de la model la model, nefiind o generalizare în dezbaterea DSLR vs mirrorless.

Sunt DSLR-urile mai accesibile ca preț?

Dacă doriți să cumpărați pentru prima dată un aparat cu obiective interschimbabile, o cameră nouă fără oglindă va costa puțin mai mult decât noul său echivalent DSLR. Modelele DSLR fiind puțin mai vechi, pot beneficia și de prețuri reduse sau diverse promoții, așa că vă invităm să verificați de fiecare oferta producătorilor AICI.

Cu toate acestea, atunci când începeți să construiți un sistem mirrorless, costul crește, obiectivele native pentru aparatele fără oglindă fiind cu 10-50% mai scumpe decât echivalentele DSLR. De exemplu, un obiectiv standard de 50 mm f/1.8 va costa cu aproximativ 35% mai mult decât echivalentul DSLR.

Trecerea de la un sistem la altul nu este niciodată ieftină, chiar și în cazul în care rămânem cu același brand de aparat.

Pe de altă parte, există piața camerelor folosite/second-hand, cu aparate DSLR și obiective mai ușor disponibile la mâna a doua și la o fracțiune din cost – de obicei cu aproximativ 40-50% mai puțin decât cele noi pentru modelele în stare foarte bună până la excelentă. Deci iată, ca raport cost-performanțe, DSLR-ul câștigă în majoritatea cazurilor!

O luptă mai strânsă ar fi cu modelele de aparate fără oglindă, cu sensor Micro Four Thirds (MFT). Având o vechime de peste zece ani, sistemele Panasonic și Olympus sunt bine dezvoltate, cu o mulțime de variante pentru camere și obiective.  

Despre obiective

Deloc surprinzător, există mult mai multe opțiuni de obiective pentru DSLR decât în cazul aparatelor fără oglindă. La urma urmei, mărci precum Nikon au proiectat obiective cu montură F încă din anii 1950. Dar, lăsând la o parte costul și varietatea, merită să vă puneți o întrebare mai importantă – de câte obiective veți avea cu adevărat nevoie în trusa vostră? Majoritatea sistemelor fără oglindă (mirrrorless) vor avea acum obiectivul potrivit pentru aproape orice scenariu și situație de fotografiere, gama diverificându-se de la an la an.

Referitor la calitatea optică, este de la sine înțeles că am observat o îmbunătățire a performanței optice odată cu dezvoltarea tehnologiei mirrorless. Atât la Nikon, cât și Canon montura este mai mare pentru modelele mirrorless, de exemplu – diametrul mai mare in cazul monturii Nikon Z și distanța mai mică a flanșei (spațiul dintre senzor și montura obiectivului) înseamnă că producătorii de obiective foto pot realiza acum versiuni îmbunătățite.

Canon EF 50mm F1.4
Canon RF 50mm F1.2

Designul multor obiective noi mirrorless este mai complex, oferind o claritate îmbunătățită de la margine la margine și un control superior al distorsiunilor geemetrice, al aberațiilor cromatice, mai ales când fotografiați cu o diafragmă foarte deschisă.  De asemenea, unele probleme de focalizare automată au fost rezolvate cu aparatele mirrorless. De exemplu, problemele de back sau front focus pot sunt cunoscute în cazul DSLR -urilor, fiind nevoie de calibrare a obiectivelor (unele modele mai avansate de DSLR permit reglarea direct din aparat). Ei bine, nu există o astfel de problemă în cazul aparatelor mirrorless. Din nou, aceste puncte nu sunt universale, dar este clar că, în timp ce obiectivele DSLR sunt mai accesibile (în special la mâna a doua), performanța obiectivelor fără oglindă justifică adesea prețurile mai mari. Doar voi puteți decide dacă vă sunt necesare sau vă puteți descurca și cu versiuni mai accesibile.

DSLR-urile fac fotografii mai bune?

Când vine vorba de calitatea imaginii, DSLR-urile și aparatele mirrorless sunt foarte asemănătoare (dacă vorbim de aparate cu aceeași dimensiune a senzorului). Ceea ce este esential ar fi celelalte detalii, cum ar fi obiectivele pe care le montăm pe aparatele respective, în funcție de calitatea acestora, vor influența major calitatea fotografiei finale. Și aici camerele fără oglindă au din nou avantaj, pentru motivele sus amintite (lipsa camerei oglinzii, a reflexiilor interne, distanța mai mica față de senzorul aparatului șamd.)

Stabilizarea imaginii în interiorul corpului (IBIS) care se găsește pe unele corpuri fără oglindă îmbunătățește, de asemenea, fotografierea în mână și vă permite să fotografiați la ISO-uri mai mici atunci când există mai puțină lumină disponibilă.

Apoi, există o gamă mai largă de moduri de focalizare automată pe corpurile fără oglindă, cum ar fi eye-AF, pentru a asigura o focalizare clară pentru portrete. Plus obturator silențios, asistență pentru focalizare manual șamd. Multe dintre aceste avantaje nu țin neapărat de faptul că sunt mirrorless versus DSLr, ci pentru că aparatele mirrorless tind să fie mai noi și, ca atare, beneficiază de cele mai recente tehnologie. 

Deci, în timp ce modele DSLR-uri vârf de gamă sunt similare ca performanțe  cu aparatele mirrorless (și uneori le pot depăși) la calitatea imaginii, aceste funcții și tehnologii suplimentare vă pot ajuta în cele din urmă să vă îmbunătăți rezultatele. Nu în ultimul rând, aparatele mirrorless actuale sunt mult mai prietenoase și intuitive, lucru important și de reținut pentru cei care vor să  facă upgrade de la pozatul cu telefonul/smartphone-ul.

Au DSLR-urile autonomie de lucru mai mare?

Într-o comparație directă, DSLR-urile vor avea o durată de viață semnificativ mai lungă a bateriei decât camerele fără oglindă. Utilizarea frecventă a vizorului electronic și a display-ului pentru a vedea imaginile captate, a modului LiveView au drept consecință un consum mai mare de current, deci acumulatorul se va descărca mai rapid. 

De asemenea, nu trebuie să omitem faptul că cele mai recente aparate mirrorless pot fi încarcate acum direct de la un power bank, rezolvând astfel elegant problema încărcatului, chiar în timpul utilizării aparatului.

Concluzii

Dacă sunteți la început de drum în lumea aparatelor cu obiective interschimbabile, vă recomandăm să studiați oferta de aparate DSLr din prezent, veți avea surprize plăcute la capitolul buget. Principalii factori în favoarea DSLR-ului sunt costul de achiziție și vizor optic. Dacă vreți să învățați fotografie sau videografie, cu siguranță un DSLR vă va oferi maximul de setări și multiple posibilități de a progresa în această frumoasă pasiune. 

Dacă știți din start că veți dori o trusă cu mai multe obiective și focale diferite, atunci costul va fi mult mai mare în cazul aparatelor mirrorless, din nou DSLR-ul fiind o opțiune mai bună. Însă, dacă nu veți fi tentat să treceți la o cameră mirrorless în viitorul apropiat, atunci e bine să investiți de la bun început într-un body mirrorless.

Îți recomandăm:

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Ce aparat foto DSLR să cumperi, în funcție de profilul activității tale
Top 10 aparate foto pentru începători în 2021
Top 10 Cele mai cumpărate aparate foto în 2021

Tu deții un aparat foto DSLR și dacă da, care este experiența ta cu acesta? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.