Impactul pe care distanța focală o are asupra portretelor

Ca și fotograf, crearea unui portret esențial necesită folosirea setărilor corecte în mod simultan, însă de cele mai multe ori înțelegerea factorilor ce pot afecta portretele poate reprezenta un avantaj deosebit în rezultatele tale. Pentru a exemplifica acest lucru, Gabriel Barna ne explică cum alegerea distanței focale poate avea un impact major asupra portretului pe care dorești să îl realizezi. 

Abonează-te la canalul de Youtube F64 pentru a vedea mai multe clipuri foto-video cu scop educațional

Alegerea distanței focale potrivite pentru portrete

Gabriel Barna a realizat portrete la distanțe focale diferite cu obiective Sony de la 16 și până la 300mm, iar în același timp, toate fotografiile au fost realizate cu aceleași setări (ISO: 125 – SS: 1/125 – F5.6). 

Totodată, acesta evidențiază diferența între o cameră FULL-FRAME (Sony A7R III) și o cameră cu format crop APS-C (Sony ZV-E10) în alegerea distanței focale. Spre exemplu, o cameră cu senzor APS-C va avea un crop factor de 1.5X în ceea ce privește distanța focală, astfel că alegerea unui obiectiv de 16 mm pentru un aparat foto APS-C va rezulta într-o distanța focală de 24mm. 

Camera foto și obiectivele utilizate în videoclip

Sony A7R III A Body Aparat Foto Mirrorless 42 MP Full Frame 4K

Sony FE 16-35mm F2.8 GM Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E

Sony FE 24-70mm F2.8 GM II Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E

Sony FE 70-300mm F4.5-5.6 OSS G Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E

Impactul distanței focale

Așadar, putem observa cum fiecare distanță focală poate influența în mod deosebit portretul pe care dorești să îl realizezi. Cu cât distanța focală crește, cu atât unghiul de vizualizare se îngustează, iar fundalul devine mult mai incețoșat. În schimb, cu cât distanța focală scade, unghiul de vizualizare este mai larg, iar fundalul devine mult mai clar.

Te invităm să urmărești videoclipul realizat de Gabriel Barna pentru a afla mai multe despre distanța focală asupra portretelor, precum:

  • Care este cea mai indicată distanță focală pentru portrete
  • Ce distanță focală să folosești pentru vlogging 
  • Sfaturi în alegerea distanței focale în funcție de situația în care te afli 
  • Utilizarea distanței focale potrivite în funcție de senzorul aparatului foto-video

Scrie-ne în comentarii care este distanța ta focală favorită pentru portrete

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.