Cum faci un documentar? Ghid practic cu sfaturi si tehnici utile

Ești pasionat de artele vizuale și vrei să realizezi un film despre orașul tău preferat, să prezinți un colț minunat de natură sau o operă de artă pe care o apreciezi în mod deosebit. Îți arătăm în continuare cum să faci un documentar de calitate, atât din punct de vedere tehnic, cât și artistic.

Alege tema și subiectul documentarului

Ai decis să faci un film care spune povestea unui loc pitoresc, a unei persoane sau a unei comunități. Acest demers implică relevarea propriei viziuni asupra bucății de realitate pe care vrei s-o redai prin imagine, sunet, mișcare.

Alege cu grijă tema documentarului și concentrează-te pe un subiect interesant, de actualitate, care să ofere audienței detalii inedite, informații noi, imagini spectaculoase.

Cercetează datele existente despre subiectul pe care l-ai ales și vizionează materialele video realizate pe aceeași temă, ca să eviți locurile comune, informațiile vechi și imaginile care au fost deja prezentate publicului în mod repetat.

Stabilește un storyline pentru documentar

Când realizezi un documentar scrii o poveste cu ajutorul elementelor vizuale și sonore. Pentru ca această poveste să fie clară, consistentă și coerentă, trebuie să stabilești un fir narativ, pe care să-l urmezi disciplinat.

Asigură-te că transmiți informațiile esențiale și că mesajul tău va ajunge la spectatori în forma pe care ți-o dorești: puternic, sincer, autentic. Pregătește scenariul/scriptul detaliat, pentru fiecare loc de filmare/cadru și adaugă textul, ca să vezi dacă se potrivește ca volum de cuvinte, stil, ton, expresii, dialoguri.

Stabilește o durată medie pentru fiecare parte din film, ca să nu depășești lungimea preconizată. Un documentar trebuie să aibă dimensiunea unui scurtmetraj, iar dacă vrei să prezinți un material video mai amplu, se recomandă împărțirea în episoade, cu subiecte autonome.

Planifică filmările: locuri, echipamente, cadre de filmare

Vei fi un adevărat director de imagine pentru realizarea filmărilor. Decizi stilul vizual al documentarului, alegi obiectivul, stabilești compoziția video și încadrarea, supraveghezi amplasarea camerelor și iluminarea decorului.

Alege acele tipuri de camere video ce se potrivesc cel mai bine condițiilor de filmare. Poate fi vorba despre o cameră video compactă sau de o cameră Full-Frame, important este să optezi pentru modele premium, care să-ți asigure nivelul de calitate dorit.

Vei avea nevoie de trepiede, de echipamente pentru vlogging și de dotări audio care să ofere un sunet de calitate. Consultă specialiștii din echipa de filmare în legătură cu articolele pe care le veți utiliza în fiecare etapă a filmărilor.

Produse recomandate

Realizează filmările pentru documentar

După ce ai stabilit toate detaliile pentru organizarea filmărilor, treci la treabă și înregistrează scenele pe care le-ai pregătit în cel mai mic detaliu. Vizualizează materialele imediat după terminarea unei secvențe, ca să decizi pe loc dacă este ceea ce-ți dorești sau mai trebuie să filmezi duble.

Vei utiliza mai multe obiective, pentru o rezoluție video potrivită, indiferent de condițiile meteo, de intensitatea luminii și a vântului. Folosește camere de acțiune și drone, ca să ai filmări aeriene și peisaje spectaculoase.

Ai la dispoziție și filmarea slow motion, prin care obții efecte interesante și detalii inedite, mai ales când este vorba despre cadre cu floră, faună, personaje în mișcare. Astfel prezinți publicului acele nuanțe insesizabile, care fac dintr-un film documentar un prilej de revelație și un moment de adevărată emoție artistică.

Stabilește detaliile pentru editare și post-producție

Ai reușit să filmezi toate materialele video de care ai nevoie. Urmează etapa de editare, în care montezi secvențele filmate. Apoi treci la post-producție, ca să faci corecții de culoare, să adaugi sonorul, efectele vizuale și să faci retușurile pentru versiunea finală a documentarului.

Pregătește-te la Academia F64, unde ai ocazia să urmezi cursuri de specialitate, ca să te perfecționezi în arte vizuale și să înveți tehnici de scriere a scenariilor, organizare a filmărilor și regie video.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Un proces complet pentru a avea cea mai bună pregătire pentru un film

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.