Pasionat de filme? Iată 5 lucruri de știut!

Mulți dintre noi visam când eram mici să devenim actori sau cel puțin să intrăm în lumea cinematografiei cumva. Poate chiar să realizăm propriile noastre filme. Milioane de tineri, astăzi aleg să-și încerce șansa de a-și construi o carieră în industria cinematografică sau măcar una de videografi. Să obții șansa de a lucra în domeniul video este mare lucru, mai ales având în vedere că industria este într-o continuă evoluție, fie că vorbim de aparatură, efecte speciale sau idei de scenarii.

Cert este că datorită salturilor tehnologiei lumea filmului devine ceva din ce în ce mai aproape de posibilitatea de a modela aproape 100% realitatea, fie măcar pentru o oră și ceva. A fi purtat în alte lumi este un aspect ce ne stârnește interesul, indiferent că este vorba despre un unvers paralel sau pur și simplu o cultură complet diferită de generalul cunoscut.

Cei mai buni directori de film au stilul lor distinct, care le conturează astfel o identitate unică. Așadar, pentru cinefili și pasionații de video am pregătit o listă cu 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să pornești pe drumul cinematografiei.

Scenariul

filme

Reprezintă povestea, indicațiile, felul în care arată personajele. Scenariul este scheletul oricărui film și din păcate mulți regizori astăzi se bazează atât de mult pe SGI, încât uită că fără o poveste scrisă bine, una care să intre pe sub pielea privitorului pentru a-l purta în universul filmului, efortul este în zadar.

Gândește-te la o carte. Ea poate fi „coafată” doar de titlu și copertă, însă dacă o judeci după copertă și descoperi că este scrisă foarte slab, că abordează teme care nu mai sunt de actualitate sau pe baza cărora s-au făcut atât de multe materiale (mai ales mult mai bune), o să-ți dai seama că a fost o risipă de bani să o cumperi, doar pentru că nu ai răsfoit-o puțin înainte.

Cumva similar stau lucrurile și atunci când vorbim despre scenariul unui film. Sigur, acolo ai mai multe elemente care pot masca un scenariu slab, mai ales dacă joacă actrițe frumoase. Totuși, asta tot nu va atrage critici bune, iar publicul cu siguranță nu va rămâne cu filmul respectiv în minte, poate doar cu coloana sonoră (apropo de măști).

Ce poți face în acest caz? Înainte să te apuci să spui în stânga și în dreapta că o să faci un film, documentează-te cât mai mult posibil asupra oricăror subiecte îți stârnesc interesul și apoi scrie (sau caută un om care ar fi capabil să scrie ce ai tu în minte). Scrie și rupe, taie, cere sfaturi, scrie cu prietenii, caută idei, informează-te despre diverse culturi și domenii. Scenariul tău, indiferent de gen, trebuie să prezinte cel puțin un colț de lume, iar acesta trebuie să fie veritabil, să se simtă real sau că ar putea fi real (în cazul în care este ceva fantasy).

Dacă vrei să abordezi o temă de scenariu des întâlnită lucrează mult pe ceea ce poți aduce nou temei respective, gândește-te cu ce o poți inova. Poate ai o mulțime de idei și suntem convinși că sunt foarte bune, dar oricât de creativ ai fi, un scenariu nu se scrie peste noapte și nu se scrie fără a-ți forma un fel de “istorie” în spate.

Actorii

actori

Nu alege oamenii care ți se par ție drăguți și frumoși, care „dau bine pe sticlă”. Filmele nu sunt concursuri de frumusețe (dacă tema nu este asta). Caută oameni empatici, care se pot pune cu ușurință în locul personajelor tale, care pot trăi și respira prin ele atâta timp cât le joacă. De asemenea, este important să te consulți și cu ceilalți oameni cu care lucrezi despre actorii care vor juca. Crearea unui film este, înainte de toate un lucru în echipă. Cu cât echipa de producție este mai închegată, de la cei care se ocupă de make-up, costume etc. și până la regizor, cu atât filmul va ieși mai bine. De obicei atât directorii de casting cât și scenariștii au putere mare de decizie în alegerea actorilor. Ține minte că, îndiferent dacă este filmul tău sau nu, este foarte important să asculți înainte să iei decizii, tocmai pentru că lucrul în echipă este vital.

Echipa

filme

Dacă ești debutant, nu te aștepta să fii tratat ca și cum ai ști 100% despre ce este vorba și nici nu merită să ai această pretenție. Oamenii cu care lucrezi au în spate ani întregi de muncă și au tot dreptul să te dea afară dacă faci pe deșteptul. Totuși, asta nu-i o scuză, trebuie să te trateze cu respect și dacă nu o fac, înseamnă că poate nu lucrezi cu cine trebuie.

Ține minte că este foarte bine că ai idei și ești dispus să muncești sau să sari în ajutor, dar înainte să începi să-ți împărtășești visele, ascultă ce au reușit alții să transforme în realitate. În orice domeniu începi de jos. Doar pentru că este unul mai artistic, nu înseamnă că nu ai “trepte” de urcat.

Publicitatea

filme

Este foarte, foarte importantă și poți profita din plin de ea mai ales dacă ai un buget pe măsură. Poți organiza evenimente tematice, poți promova filmul la televizor, în cadrul emisiunilor. Poți face cam tot ce-ți trece prin cap.

Dacă nu ai un buget prea mare, internetul te poate salva și mai ales Social Media. Reclamele plătite pe diverse platforme nu costă foarte mult. Cât despre ceea ce promovezi, poți găsi oameni creativi dispuși să facă anumite reclame, să scrie articole, să facă bannere, afișe și mesaje speciale pentru filmul tău. Unii poate chiar îți sunt prieteni, caz în care o colaborare între voi va fi mult mai plăcută și ușoară.

Reponsabilitatea unui producător

filme

Eșecul sau succesul unui film depind foarte mult de talentul unui producător. În timpul pre-producției, responsabilitatea unui producător este aceea de a se asigura de verosimilitatea și calitatea scenariului și de alegerea interpreților. În timpul producției, responsabilitatea se înclină mai multe spre a asigura calitate vizuală, iar în post producție important este ca totul să fie gata la timp.

Articol inspirat de la Filmmakersfans. 

PS: Industria filmului este extraordinar de complexă și presupune mult mai multe lucruri decât prezentăm noi în acest articol. F64 este interesat să exploreze și această parte a creației vizuale și va încerca pe viitor să ia legătura cu oameni din branșă, pentru a obține o opine mult mai bine documentată și evident, trăită. Până acum ne-am bucurat de fotografi profesioniști, vom încerca să vă facem cunoștință și cu profesioniști din domeniul video.

Pe 26 februarie va avea loc decernarea premiilor Oscar. Bătălia pentru trofeu este foarte strânsă și în acest an, iar noi abia așteptăm rezultatele finale! Până atunci, am pregătit oferte speciale la camere și accesorii video, dar și la aparate foto. Le descoperiți pe toate AICI. De asemenea, dacă faci o comandă online sau în magazinul nostru din București, avem pentru tine și o surpriză crocantă de la Star Romania ce se potrivește perfect vizionării unui film 🙂

filme

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.