Ce este regula treimilor?

Ești la început de drum într-ale fotografiei și tot auzi de regula treimilor și de compoziție? Mai jos găsești explicate, pe scurt, toate informațiile de care ai nevoie.

Probabil cea mai cunoscută regulă de compoziție, pe care o vei găsi oriunde cauți ceva despre acest subiect, este regula treimilor. Aceasta împarte cadrul fotografic în 9 părți egale, cu ajutorul a 4 linii imaginare: 2 orizontale și 2 verticale. Astfel, vei obține liniile de forță, iar intersecțiile acestora vor indica punctele forte ale imaginii, cele în care ar fi bine să plasăm subiectul pentru o imagine echilibrată.

                                                                                                                                           foto: Horia Bogdan

Tot regula treimilor ne ajută să evidențiem acea parte a imaginii care ne interesează mai tare, plasând linia orizontului pe una dintre liniile de forță. Avem un cer spectaculos cu nori albi și pufoși sau un apus dramatic? Le vom acorda cele două treimi superioare din cadru. Dimpotrivă, avem un cer posomorât dar o minunăție de pajiște cu flori în fața noastră? Vom plasa pajiștea pe două treimi, izolând cerul care nu prezintă interes în acest caz.

Pentru început, pentru a vă obișnui mai ușor cu încadrarea în funcție de regula treimilor, puteți folosi aparatul de fotografiat pe Live View pentru a vedea liniile de ghidareprezente pe monitorul acestuia.
Și aparatele de fotografiat compacte dispun de această funcție; de cele mai multe ori puteți apela grila respectivă prin apăsarea butonului Info sau Display, însă acest lucru diferă de la aparat la aparat. Există chiar și DSLR-uri care afișează aceste linii direct în vizor, ca să nu mai vorbim de telefoanele inteligente, care prezintă și ele această grilă pe ecran în modul foto.

Aflați și alte lucruri despre  compoziția în fotografie. Compozițiile pot fi simple sau complexe, arareori o fotografie fiind realizata doar pe baza uneia dintre reguli. Acestea se pot combina și mai mult, se pot si încălca, dar numai după ce le cunoaștem.

Voi ce fotografii ați realizat folosind regula treimilor? Trimiteți-ne câteva pe blog@f64studio.ro și, dacă ne plac, le puteți găsi publicate în galeria cititorilor. Vă așteptăm!

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.