Ce este regula treimilor?

Postat de: F64 F64

Ești la început de drum într-ale fotografiei și tot auzi de regula treimilor și de compoziție? Mai jos găsești explicate, pe scurt, toate informațiile de care ai nevoie.

Probabil cea mai cunoscută regulă de compoziție, pe care o vei găsi oriunde cauți ceva despre acest subiect, este regula treimilor. Aceasta împarte cadrul fotografic în 9 părți egale, cu ajutorul a 4 linii imaginare: 2 orizontale și 2 verticale. Astfel, vei obține liniile de forță, iar intersecțiile acestora vor indica punctele forte ale imaginii, cele în care ar fi bine să plasăm subiectul pentru o imagine echilibrată.

Londra
foto: Horia Bogdan

Tot regula treimilor ne ajută să evidențiem acea parte a imaginii care ne interesează mai tare, plasând linia orizontului pe una dintre liniile de forță. Avem un cer spectaculos cu nori albi și pufoși sau un apus dramatic? Le vom acorda cele două treimi superioare din cadru. Dimpotrivă, avem un cer posomorât dar o minunăție de pajiște cu flori în fața noastră? Vom plasa pajiștea pe două treimi, izolând cerul care nu prezintă interes în acest caz.

regula treimilor

Provence

treimi

Pentru început, pentru a vă obișnui mai ușor cu încadrarea în funcție de regula treimilor, puteți folosi aparatul de fotografiat pe Live View pentru a vedea liniile de ghidare prezente pe monitorul acestuia.
Și aparatele de fotografiat compacte dispun de această funcție; de cele mai multe ori puteți apela grila respectivă prin apăsarea butonului Info sau Display, însă acest lucru diferă de la aparat la aparat. Există chiar și DSLR-uri care afișează aceste linii direct în vizor, ca să nu mai vorbim de telefoanele inteligente, care prezintă și ele această grilă pe ecran în modul foto.

Aflați și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definiție și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.

Voi ce fotografii ați realizat folosind regula treimilor? Trimiteți-ne câteva pe blog@f64studio.ro și, dacă ne plac, le puteți găsi publicate în galeria cititorilor. Vă așteptăm!


Produse folosite
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top