Codul fotografiei – un proiect de Vlad Eftenie
F64
- 12minutes read
Fotograful Vlad Eftenie a lansat un nou proiect fotografic intitulat Codul Fotografiei, ce propune un mod complex de a privi fenomenul gestului fotografic. ”Codul fotografiei” oferă elementele de limbaj esențiale pentru înțelegerea procesului realizării fotografiei profunde.
În cele ce urmează, Vlad Eftenie ne prezintă mai multe informații despre acest proiect fotografic.
Cu toţii ne dorim să realizăm imagini excepţionale. Pentru aceasta, unii îşi cumpără cele mai performante sau scumpe aparate, alţii cred că secretul stă în setările potrivite. Cu toate acestea, puţine lucruri sunt mai triste şi dezamăgitoare decât acele imagini perfecte din punct de vedere tehnic, dar care nu spun nicio poveste. Se trece foarte uşor cu vederea că aparatele nu fac poze singure şi că ceea ce este măsurabil, vizibil, palpabil, este doar o parte a lumii înconjurătoare. Despre “setările” fotografului, despre cum acesta se poate antrena să vadă mai mult, să simtă mai intens, să redea mai profund, să atingă prin declanşare un “moment de graţie”, nu se vorbeşte aproape deloc. Este esenţial să ştim să formulăm întrebări bune. O întrebare bună, pusă la timp, deschide un întreg traseu iniţiatic de aflare a răspunsului. Întrebări precum “cu ce ai făcut poza”, “unde e făcută poza”, “ce setări ai folosit” pot primi răspunsuri imediate, comode, dar care sunt adesea inutile sau conduc spre fundături. Nu de alta, dar există foarte rar două situaţii care să folosească acelasi context tehnic. Adesea mă întreb, în timp ce explorez şi observ: “Ce simt aici?”, “Ce ar trebui să văd aici?” “Unde ar trebui sa fiu acum”?, “Cum arată ceea ce caut”?, “Cum ar trebui să privesc?”, “Cum ştiu când găsesc?”, “Cum voi reacţiona într-o situaţie?”. Desigur, atunci când declanşez, ajung şi la setări, dar nu rămân acolo. Urmează alte întrebări: “Oare unde găsesc cea mai bună lumină?”, “Oare în ce moment, un loc se arată în ipostaza sa cea mai fotogenică?”.
“Codul fotografiei” propune un mod complex de a privi fenomenul gestului fotografic, reflectând asupra acelor “ingrediente” esenţiale invizibile, a căror deschidere şi aflare poate conduce către realizarea imaginilor puternice, cu sens, cu vibraţie, cu impact, relevante. Poate cea mai tristă întrebare este “…nu are cum să fie aşa, e regizată imaginea?”. O privire neantrenată nu poate cuprinde Armonia pe care realitatea şi jocul întâmplării cotidiene o oferă cateodată celui care o caută. “Ca să poţi să vezi, trebuie întâi să crezi”, spune poetul. Observarea ne deschide şi ne transformă esenţial, ne ajută să ne acordăm pe undele mediului înconjurător, să ne conectăm, sa fim prezenţi. “Punctul de staţie” deschide cu ajutorul Intuiţiei o relaţie unică între observator şi subiect, într-o secvenţă de Spaţiu/Timp/Emoţie irepetabilă. Pentru moment, imprevizibilul capătă sens. Lumina bună face vizibile acele elemente spaţiale pe care Compoziţia le ordonează şi le aşează în echilibru. Prin Emoţionare, aflăm o vibraţie, o legătură cu o situaţie care îşi face apariţia, din neantul până atunci invizibil. Declanşarea în “Momentul de graţie” fixează definitiv aceste circumstante efemere prin care invizibilul capătă formă, devine o experienţă trăită şi conferă cunoaştere. Apoi totul se dizolvă şi reîncepe procesul aflării unei noi poveşti. Starea va fi alta, timpul şi lumina vor fi deja diferite, lumea se va fi transformat subtil, setările vor fi altele.
“Codul fotografiei” oferă elementele de limbaj esenţiale pentru o înţelegere sensibilă a procesului realizarii fotografiei profunde. Observarea, Spaţiul, Lumina, Timpul şi Emoţia devin subiectul unei incursiuni cu rol revelator. Pentru că “degeaba te uiţi dacă nu vezi, degeaba vezi dacă nu înţelegi, degeaba înţelegi dacă nu transformi, degeaba transformi dacă nu foloseşti, degeaba foloseşti dacă nu oferi şi celorlalţi.”
Despre Vlad Eftenie
Vlad Eftenie
.Fotograf Profesionist
Arhitect, lector Dr. la Univ. de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, titular al cursului de fotografie de arhitectura/urban, autor a numeroase expozitii foto in tara si strainatate, castigator in cadrul Sony World Photo Awards 2014, initiator de workshopuri de fotografie street/urban, autor de articole de teorie si estetica fotografica, autor al conceptului “moment de gratie” in fotografia de strada. Colaborari constante cu branduri foto precum Nikon, Canon, Olympus, Panasonic si cu brandul de telefoane mobile Huawei.