Lansare de carte: ”Codul Fotografiei”, de Vlad Eftenie

Cartea ”Codul Fotografiei”, de Vlad Eftenie, a fost lansată pe data de 27 aprilie și reprezintă ghidul perfect pentru călătorii interioare și instrumentar estetic. Codul Fotografiei propune un mod profund și poetic de a privi fenomentul gestului fotografic pentru a realiza imagine puternice, cu sens, cu vibrație, cu impact și relevante.

Dincolo de aura glam a fotografiei, dincolo de numărul de like-uri primite pe rețelele de socializare și de viralitatea online, dincolo de tehnică și de setările așa-zis câștigătoare ale unui aparat performant se ascund adevăratele premise ale elaborării unei imagini reușite: curiozitatea, prezența, atenția la tot ce se află în jur și o secvență irepetabilă spațiu–timp–lumină–emoție, care îl deschide pe observatorul-fotograf spre straturi invizibile ale lumii, nerăbdătoare să fie aduse în prim-plan.

Rețete nu există. Însă o îndrumare onestă pe teritoriul fotografiei nu îndeamnă la accesarea unor soluții predefinite, ci la descoperirea zăcămintelor de posibilități din ființa celui care vrea să scrie cu lumină. Vlad Eftenie propune o abordare profundă și poetică a gestului fotografic.

Într-un demers care îmbină tehnică, estetică, storytelling vizual, confesiune și elemente de limbaj esențiale pentru înțelegerea sensibilă a domeniului, arhitectul-fotograf, dar mai ales flâneur-ul care se hrănește cu oraș și declanșează până își epuizează vibrațiile din plex devine ghid în călătoria interioară spre realizarea fotografiei memorabile.

Despre Vlad Eftenie

Vlad Eftenie este arhitect și fotograf. În 2010 și-a susținut teza de doctorat cu titlul Fotografia, instrument metodic de studiu în planul imaginii urbane la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, iar în prezent este lector în cadrul aceleiași instituții, unde predă cursul teoretic de fotografie în arhitectură. Este membru al Ordinului Arhitecților din România și al Registrului Urbaniștilor din România. 

Semnează, în calitate de autor sau coautor, o serie de proiecte și studii de arhitectură și urbanism sub egida agenției de arhitectură Baumarc Project, precum și articole de specialitate pe marginea fotografiei în arhitectură. Este autor sau coautor a numeroase expoziții de fotografie urbană, atât în România (la București, Timișoara, Baia Mare), cât și în străinătate (la Berlin, Lisabona, Toulouse, Padova, Dublin, Veneția, Viena). În 2014–2015 a reprezentat România în cadrul EuroARTPhoto, expoziție internațională organizată de Ufficio Stampa la Milano și Roma.

Workshopurile pe care le-a inițiat și susținut de-a lungul timpului se bucură de notorietate în rândul iubitorilor de fotografie urbană și de arhitectură din București, Cluj, Brașov, Timișoara și Constanța. În 2015 a fost membru în echipa oficială de fotografi a Festivalului Enescu, iar din 2016 până în 2018, colaborator al emisiunii de cultură urbană Orașul vorbește de la Radio România Cultural.

Locuiește în București, fotografiază orașul și primul lucru pe care îl face în fiecare dimineață este să se uite pe fereastră, ca să vadă cum e lumina.

A primit de-a lungul timpului numeroase distincții, printre care CBRE Urban Photographer of the Year (2011) sau Sony World Photography Awards, secțiunea „Open Low Light“ (2014), și a fost inclus în galeria Forbes Heroes de către publicația Forbes România (2016).

Articole pe care ți le recomandăm: Descoperă-l pe Vlad Eftenie

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Pare a fi o carte foarte interesanta si chiar sunt tentat sa o citesc. Mi-am comandat-o si astept sa ajunga.

    • Mulțumim pentru comentariu și pentru interesul acordat!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.