Critica în fotografie: autoevaluarea și privitul altor imagini

Postat de: Alexandra Crisbășan Alexandra Crisbășan

critica în fotografie
(c) Mirela Momanu

Fie că ești profesionist sau începător, mereu va fi greu să-ți evaluezi singur fotografiile sau orice alte lucrări creative. E complicat să fii obiectiv. De fapt, nu cred că poți fi obiectiv față de creație, este imposibil. Suntem oameni, făcuți din carne și oase, însă cu experiențe de viață, particularități ale minții și sufletului fundamental diferite. Dacă nici măcar gemenii identici nu sunt la fel în absolut toate aspectele, cum putem avea pretenția să fim de acord asupra unui domeniu care mizează tocmai pe particularitățile fiecărui om?

Păi ideea nu este să fim de acord. Ci doar să învățăm să acceptăm punctele de vedere diferite, pentru că sigur vom învăța ceva din ele, indiferent cât de dure sau absurde sunt. Spre exemplu, să spunem că primești un comentariu răutăcios la o fotografie. Poate fi invidie, poate fi faptul că respectivul s-a săturat să vadă imagini mediocre. Oricare ar fi motivația din spate, ideea nu este să-l lași să te afecteze, ci să te gândești că:

  • Dacă este invidie, înseamnă că imaginea și-a făcut treaba. A transmis ceva atât de puternic, încât cineva pur și simplu n-a putut să tacă, felicitări!
  • Dacă este mediocră, atunci scoate injuriile din context și încearcă să descifrezi ce poate fi deranjant.