Curs practic de fotografie pentru începători, cu Bogdan Zop

Fotografia este o artă care necesită, ca în oricare alt domeniu, studiu și exercițiu. Dacă partea artistică este de multe ori ceva ce este în interiorul nostru și este ceva destul de greu de dobândit în timp, tehnica fotografiei se poate dobândi destul de ușor de orice om care dorește să-și transpună imaginația și trăirile prin imagini. 

Spun des cursanților că este ideal ca un om să fie creativ și atehnic, decât invers. Însă, bineînțeles, este păcat ca un om să aibă idei, viziuni, concepte inedite, și să nu dețină informațiile necesare ca să le descifreze cu ajutorul aparatului de fotografiat.

Un lucru absolut necesar în dobândirea tehnicii fotografiei este practica

  •  La început, prin studiul teoretic, informațiile pot fi copleșitoare pentru cineva care ia pentru prima dată contact cu un aparat foto mai complex, cum sunt cele Dslr sau mirrorless. Însă exercițiul practic ajută la sedimentarea informatiilor acumulate teoretic, prin exemple vizuale. Fiecare începător ar trebui să fie aproape dependent de aparatul său, să aibă curiozitatea de a-l descoperi și de a vedea vizual, pe imagini, fiecare detaliu și informație învățată. La cursul de practică pe asta vom pune accent la maxim, pe practică. Fiecare ședință în parte este un exercițiu practic de stăpânire a aparatului foto, înțelegerea parametrilor ce controlează lumina în fotografie, învățarea tehnicilor de focalizare în funcție de fiecare tip de subiect în parte și bineînteles de studierea principalelor categorii de fotografie și particularitățile tehnice ale acestora. Mai ales la început, aparatul foto nu trebuie să lipsească din mâna noastră, indiferent de situație. Fiecare întâlnire, ieșire în parc, plimbare, se poate transforma într-un plăcut mod de a exersa lucrurile învățate, de a pune în practică sfaturile primite, și doar astfel prin repetarea acestora, în timp, toate aceste informații ce inițial pot părea, cum ziceam, copleșitoare, se vor sedimenta într-un mod definitiv. Tehnica fotografiei nu este deloc grea, mai ales la început, însă fiind informații complet noi, necesită atenție sporită și exercițiu.

Fotografia se învață mult mai ușor și într-un mod mult mai plăcut dacă este făcută alături de alți oameni care au același scop

  • Curiozitatea și pornirea celor din jur ne poate ajuta și pe noi să ne autodepășim și să încercăm lucruri noi. De aceea un curs foto practic alături de un grup care au aceeași țintă este ideal în procesul de învățare. Se zice unde-s mulți puterea crește, și aici din plin se aplică această vorba. Latura socială a fotografiei este foarte importantă, și de aceea practicarea ei alături de alți pasionați curioși este ideală. De aceea nici nu prea există și se caută cursuri individuale de fotografie. Ne place să asociem fotografia cu descoperirea de oameni noi, de legat prietenii și creat amintiri. Fiecare curs de grup se finalizează de obicei cu prietenii strâns legate, cu grupuri închegate ce continuă mult după, lucruri care aduc un plus de valoare foarte important informațiilor acumulate.

Feedbackul primit este extrem de important la început de drum

  • În primii pași în fotografie ne este foarte greu să ne dăm seama dacă facem bine ceea ce facem. Este necesar să găsim diverse modalități să cerem feedback pe ceea ce facem. Fie că sunt prieteni fotografi, grupuri de facebook sau orice alt mod, trebuie să căutăm și să cerem feedback. Bineînțeles că feedbackul primit, oricum ar fi el, trebuie să fie constructiv, să fie justificat. Nu ajută pe nimeni un simplu comentariu “este greșit/este urât/ nu este bine”. Aceste afirmații trebuie susținute prin justificări, pentru că abia atunci ele devin utile. Atitudinea începătorului trebuie să fie una asertivă, nicidecum defensivă, să ia fiecare comentariu ca un sfat și să încerce ulterior să îl aplice. La cursul practic sunt două astfel de sesiuni, unde luăm la verificat fotografiile făcute la curs și dezbatem pe ele. Astfel fiecare cursant în parte va primi feedback direct pe ceea ce el a realizat.

Cursul practic este gândit ca să îi dea fiecărui cursant în parte șansa să aplice informațiile acumulate teoretic pe diverse căi și să acumuleze altele noi. Fiecare ședință în parte are în spatele categoriei în sine, tehnici diverse și informații importante, necesare oricărui fotograf la început de drum.

Fotografia poate veni la pachet cu o responsabilitate imensă pe umerii practicantului. În această meserie, de foarte multe ori, fotograful se regăsește în situații unice în viață de imortalizat, încărcate emotional la maxim, unde nu are voie să greșească. Și de aceea exercițiul repetat al tuturor lucrurilor învățate într-un mod teoretic este singurul care scade drastic șansele ca un fotograf să greșească într-un moment cheie. De foarte multe ori presiunea că poate suntem plătiți pentru ceea ce facem, sau simpla conștientizare a importanței momentului fotografiat, pot crește sansa să greșim și doar prin experiență, repetare și exercițiu, putem ajunge să fim siguri pe noi și să nu greșim.

Articol și fotografii de Bogdan Zop

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.