Cum fotografiezi o eclipsă de Lună?

Postat de: F64 F64

Peste doar câteva zile va avea loc cea mai mare eclipsă de Lună din acest secol, care va fi vizibilă și în România. Data este 27.07.2018, iar Luna va intra în eclipsă la ora 20:15. Fenomenul va putea fi urmărit aproximativ 6 ore, iar eclipsa totală ar dura 103 minute.

Dacă cerul va fi senin ar trebui să o putem privi fără probleme, în noaptea de 27 iulie. Luna va răsări mai devreme în estul și sud-estul țării și cel mai târziu în vest și nord-vest.

Desfășurătorul eclipsei din 27 iulie 2018

  • La ora 21:24, marginea din stânga jos a lunii o să înceapă să își schimbe culoarea și strălucirea.
  • Va deveni din ce în ce mai roșiatică până când va intra în umbra Pământului, începând cu ora 22:30,
  • Momentul maxim al eclipsei va fi atins la ora 23:22,
  • Luna o să fie acoperită total, până la ora 00:14 a dimineții de 28 iulie.
  • Luna va ieși de sub umbra Pământului la ora 1:19
  • Eclipsa se va termina complet la ora 2:29.

Acum că avem un sumar al eclipsei de vineri, hai să vedem ce înseamnă o eclipsă de Lună de fapt și ce trebuie făcut pentru a o fotografia cât mai bine:

eclipsă de lună

Ce este și când are loc o eclipsă de Lună?

O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Asta se întâmplă atunci când toate cele 3 corpuri cerești (Luna, Soarele și Pământul) sunt aliniate suficient de exact.

Întotdeauna eclipsele de Lună se vor întâmpla când aceasta este plină, iar timpul și durata ei depind de poziția relativă și poziția de pe linia nodurilor. Însă, după cum bine știm, nu toate lunile pline vin cu eclipse, fiindcă pentru a se realiza o eclipsă de Lună, nodul ascendent sau nodul descendent trebuie să se afle în apropierea celor 2 puncte (noduri lunare).

Eclipsele de Lună au loc de cel puțin 2 ori pe an, atunci când razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună.

Tipuri de eclipsă de Lună

Conul de umbră al Pământului poate fi împărțit în două moduri: umbra și penumbra. Unde este umbră nu există niciun fel de lumină solară directă. Totuși, datorită diametrului unghiular mare al Soarelui, mai există și o iluminare parțială, în afara umbrei Pământului, iar această porțiune se numește penumbră.

Eclipsa penumbrială

Apare atunci când Luna e în penumbra Pământului. Penumbra nu cauzează modificări importante, adică nu întunecă suprafața Lunii. Un tip foarte rar de eclipsă penumbrală este eclipsa penumbrială totală, în timpul căreia Luna stă în întregime în penumbra Pământului.

Eclipsa parțială și cea totală de Lună

Apare atunci când numai o porțiune din Lună intră în umbra Pământului. Viteza Lunii prin umbra Pământului este de un kilometru pe secundă (3600 km/h), și trecerea poate dura în total aproape 107 minute.

Cu toate acestea, timpul de la primul contact al Lunii cu conul de umbră al Pământului până la ultimul contact este mult mai mare, putând dura și 6 ore. Distanța relativă între Pământ și Lună în momentul eclipsei poate afecta durata ei.

Eclipsa totală de Lună apare atunci când întreaga suprafață a Lunii trece în umbra Pământului.

Selenelion sau Selenehelion

Atât Luna cât și Soarele se pot vedea în același timp. Acest aranjament cosmic particular a dus la apariția termenului de eclipsă orizontală. Poate fi obsevată imediat după răsărit sau înainte de apus.

Cum să fotografiezi o eclipsă de Lună

#1 Echipamentul necesar