Cum fotografiezi o eclipsă de Lună?
Peste doar câteva zile va avea loc cea mai mare eclipsă de Lună din acest secol, care va fi vizibilă și în România. Data este 27.07.2018, iar Luna va intra în eclipsă la ora 20:15. Fenomenul va putea fi urmărit aproximativ 6 ore, iar eclipsa totală ar dura 103 minute.
Dacă cerul va fi senin ar trebui să o putem privi fără probleme, în noaptea de 27 iulie. Luna va răsări mai devreme în estul și sud-estul țării și cel mai târziu în vest și nord-vest.
Desfășurătorul eclipsei din 27 iulie 2018
- La ora 21:24, marginea din stânga jos a lunii o să înceapă să își schimbe culoarea și strălucirea.
- Va deveni din ce în ce mai roșiatică până când va intra în umbra Pământului, începând cu ora 22:30,
- Momentul maxim al eclipsei va fi atins la ora 23:22,
- Luna o să fie acoperită total, până la ora 00:14 a dimineții de 28 iulie.
- Luna va ieși de sub umbra Pământului la ora 1:19
- Eclipsa se va termina complet la ora 2:29.
Acum că avem un sumar al eclipsei de vineri, hai să vedem ce înseamnă o eclipsă de Lună de fapt și ce trebuie făcut pentru a o fotografia cât mai bine:
Ce este și când are loc o eclipsă de Lună?
O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Asta se întâmplă atunci când toate cele 3 corpuri cerești (Luna, Soarele și Pământul) sunt aliniate suficient de exact.
Întotdeauna eclipsele de Lună se vor întâmpla când aceasta este plină, iar timpul și durata ei depind de poziția relativă și poziția de pe linia nodurilor. Însă, după cum bine știm, nu toate lunile pline vin cu eclipse, fiindcă pentru a se realiza o eclipsă de Lună, nodul ascendent sau nodul descendent trebuie să se afle în apropierea celor 2 puncte (noduri lunare).
Eclipsele de Lună au loc de cel puțin 2 ori pe an, atunci când razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună.
Tipuri de eclipsă de Lună
Conul de umbră al Pământului poate fi împărțit în două moduri: umbra și penumbra. Unde este umbră nu există niciun fel de lumină solară directă. Totuși, datorită diametrului unghiular mare al Soarelui, mai există și o iluminare parțială, în afara umbrei Pământului, iar această porțiune se numește penumbră.
Eclipsa penumbrială
Apare atunci când Luna e în penumbra Pământului. Penumbra nu cauzează modificări importante, adică nu întunecă suprafața Lunii. Un tip foarte rar de eclipsă penumbrală este eclipsa penumbrială totală, în timpul căreia Luna stă în întregime în penumbra Pământului.
Eclipsa parțială și cea totală de Lună
Apare atunci când numai o porțiune din Lună intră în umbra Pământului. Viteza Lunii prin umbra Pământului este de un kilometru pe secundă (3600 km/h), și trecerea poate dura în total aproape 107 minute.
Cu toate acestea, timpul de la primul contact al Lunii cu conul de umbră al Pământului până la ultimul contact este mult mai mare, putând dura și 6 ore. Distanța relativă între Pământ și Lună în momentul eclipsei poate afecta durata ei.
Eclipsa totală de Lună apare atunci când întreaga suprafață a Lunii trece în umbra Pământului.
Selenelion sau Selenehelion
Atât Luna cât și Soarele se pot vedea în același timp. Acest aranjament cosmic particular a dus la apariția termenului de eclipsă orizontală. Poate fi obsevată imediat după răsărit sau înainte de apus.
Cum să fotografiezi o eclipsă de Lună
#1 Echipamentul necesar
Cameră
În timp ce cam orice cameră poate fi folosită pentru a surprinde o eclipsă, atâta vreme cât ai setările adecvate și restul de echipament necesar, nu am recomanda în mod special camerele compacte sau bridge, de exemplu, din cauza senzorului foarte mic (în majoritatea cazurlor) și imposibilității de a schimba obiectivul.
De asemenea, dacă acum ceva timp un DSLR ar fi fost soluția sigură, acum există pe piață și destule mirrorless-uri capabile să ducă la capăt o astfel de sesiune foto precum: Sony A5100, Canon EOS M100, Sony A6000, Panasonic Lumix DMC-G7, Canon EOS M50, Sony A6300, Panasonic Lumix DMC-G80, Fujifilm X-E3, Sony A7 II, Sony A7R II, Sony A7S MK 2, Olympus PEN-F, Olympus OM-D E-M10 Mark III , Panasonic Gh5 și Olympus OM-D E-M1 Mark II.
Obiective
Ca să poți surprinde eclipsa în toată frumusețea ei, vei avea nevoie de un zoom destul de mare. Obiectivul însă, nu trebuie neapărat să fie foarte rapid, fiindcă vei folosi un trepied. Totuși, ca să-ți faci o idee despre distanțele focale recomandate, în funcție de tipurile de fotografie pe care vrei să le practici, fie că preferi să te axezi doar pe eclipsă sau să surprinzi și o parte din peisaj, regăsești destule variante în recomandările de mai jos:
Obiective DSLR
- Yongnuo YN 100mm F/2.0,
- Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR II,
- Tamron 18-200mm F/3.5-6.3 Di II VC,
- Nikon 70-300mm f4.5-6.3G ED VR AF-P,
- Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM,
- Sigma 105mm F2.8 EX HSM OS Macro 1:1,
- Tamron SP 45mm f/1.8 Di VC USD,
- Canon EF 100mm f/2 USM,
- Tamron SP 90mm f/2.8 Di VC USD macro 1:1,
- Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD.
Obiective Mirrorless
- Sony 50mm F1.8,
- Fujifilm 15-45mm F3.5-5.6 O.I.S. XC,
- Sony 55-210mm F4.5-6.3 OSS,
- Fujifilm 50-230mm F4.5-6.7 OIS II XC,
- Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM,
- Canon EF-M 18-150mm F3.5-6.3 IS STM,
- Sony 18-105mm F4 OSS G,
- Fujifilm 80mm F2.8 macro 1:1 LM WR OIS XF,
- Panasonic 100-400mm F4-6.3 Leica DG O.I.S.
- Sony 24-70mm F2.8 GM.
Trepied
O bază sigură pentru camera foto este esențială pentru a evita cadrele mișcate. Deși este posibil să fotografiezi o eclipsă și din mână, asta implicit va veni cu multe cadre mișcate și timp pierdut. Ce preferi? Să obții multe cadre clare din care să ai ce alege sau să speri ca măcar o parte din fotografii să fie suficient de sharp încât să ilustreze ceea ce vrei?
Un cablu declanșator sau o telecomandă wireless, dacă-ți permite modelul camerei poate reprezenta o altă opțiune utilă. Nu este musai, însă daca vrei să fii 100% sigur că aparatul pe trepied nu va fi afectat de tremurul mâinii, poți opta pentru asta sau poți folosi timer-ul camerei tale.
Carduri de memorie și baterii
Pentru că niciodată nu poți avea suficientă memorie și baterie, mai ales dacă ești începător. Să ai câteva baterii și carduri extra te va scuti de griji.
#2 Exersează înainte!
Dacă n-ai mai fotografiat niciodată o eclipsă sau cu atât mai mult dacă n-ai fotografiat niciodată Luna, ai putea profita de aceste câteva zile rămase până la eclipsă pentru a exersa.
Încearcă să surprinzi câteva cadre faine doar cu Luna și cerul înstelat. De ce recomandăm să exersezi înainte? Fiindcă dacă să fotografiezi Luna nu este ceva extrem de complicat, să surprinzi o eclipsă este o sesiune foto care te duce un pic la un alt nivel. Există câteva provocări unice acestui tip de fotografie și destule căi de a obține rezultate faine, unde se aplică bazele fotografierii lunii.
Avantajul este că, spre deosebire de eclipsele de Soare, pentru cele de Lună nu ai nevoie de echipament special pentru a-ți proteja camera, obiectivul sau ochii. Însă, la fel ca în cazul fotografierii unei eclipse solare, să ai accesoriile adecvate la îndemână te va ajuta să obții cele mai bune imagini.
Pentru că tot suntem la capitolul exersat și trecut în listă ce trebuie luat în calcul înainte ca efectiv să-ți pui aparatul pe trepied, să-l setezi și să declanșezi, îți mai lăsăm câteva informații utile:
Trebuie să te întrebi cât de luminoasă ajunge o eclipsă de Lună. Sigur că nu toate eclipsele sunt la fel, din cauză că apar foarte multe variabile care schimbă circumstanțele în care are loc o eclipsă, precum: umiditate, nori, praf, cenușă vulcanică, plouare, mărimea lunii și poziția acesteia în umbra Pământului, pot face ca o eclipsă să aibă mai multe culori de intensități diferite.
Astronomul francez André-Louis Danjon, a stabilit 5 valori de intensitate a luminii unei eclipse de Lună, care arată cam așa:
- L=0 — Cel mai întunecat, Luna este aproape invizibilă
- L=1 — Maroniu-roșcat, detaliile lunii sunt dificil de distins.
- L=2 — Portocaliu-maroniu cu un centru întunecat. Apare posibilitatea colorării în albastru a marginii umbrei.
- L=3 — Roșu aprins-portocaliu, cu un centru întunecat și margini foarte luminoase.
- L=4 — Portocaliu și foarte luminos.
Gradele de luminozitate și culorile unei eclipse, fac acest tip de fotografiere să fie mai complicat ca fotografierea lunii din fiecare noapte. În momentul în care Luna începe să intre în umbra pământului reflectă mai puțină lumină, până în punctul în care ești nevoit să stai cu diafragma deschisă la maximum pentru a surprinde ceva. Totuși, diafragma foarte deschisă, reduce din claritate, ISO-ul adaugă zgomot și taie din viteză. Din cauza vitezei scăzute și a faptului că nici Pământul nu stă pe loc, e posibil să îți apară imagini mișcate.
Bun, acum că am stabilit de ce este mai complicat să surprinzi o eclipsă, hai să vedem cum te putem ajuta să obții cele mai bune rezultate.
#3 Ferește-te de auto!
Nicio presetare sau funcție auto a camerei tale nu va face față cu brio Lunii, așa că mai bine te bazezi pe modul manual. În plus, locația și faza curentă a Lunii vor avea un impact major asupra setărilor pe care le vei folosi.
Majoritatea sistemelor de autofocus nu vor avea probleme în a face clarul chiar pe Lună, însă, odată ce vine întunericul, este foarte posibil ca focalizarea să se piardă. Așadar, înainte să ajungă în punctul cel mai întunecat mută repede pe modul manual și nu atinge inelul de focus!
Fii răbdător, eclipsa de Lună este un eveniment încet, ai suficient timp să experimentezi pentru a obține cele mai bune rezultate.
#4 ISO, diafragmă și timp de expunere
Înainte de a citi mai jos însă, analizează și schema foto de mai sus!
După cum am mai spus, un obiectiv rar este cel mai sharp la diafragma cea mai deschisă, mai ales atunci când lumina este foarte slabă. Spre exemplu, un obiectiv cu f/2.8, va fi cel mai sharp pe la f/4 sau f/5.6. Și nu, dacă optezi pentru un obiectiv cu diafragma maximă de f/4, nu înseamnă că va fi cel mai sharp, ci, la fel, la valori puțin mai mici își va atinge apogeul.
Cel mai bun mod de a combate asta este cu un aparat foto care dă cât mai puțin zgomot de imagine la un ISO mare. De regulă, camerele mai noi stau mai bine la acest capitol. Însă, chiar dacă să spunem că nu ai ultimul model de aparat foto, ar trebui să știi care este pragul ISO cu care aparatul tău se descurcă și să încerci să nu treci de acele valori.
În plus, iar asta s-ar putea să te surprindă, cu cât temperatura imaginii este mai caldă, cu atât există o șansă mai mare să apară zgomot de imagine. Cu alte cuvinte, eclipsele din timpul iernii au șanse să iasă mai bine. Dar poți modifica temperatura cadrului din aparat cu ușurință.
Pentru că ești la o distanță mare față de Lună și viteza relativă a Lunii este și ea mare, ca timp de expunere am recomanda 1/125 dintr-o secundă. Un timp mai lung de expunere crește riscul ca imaginea să iasă puțin mișcată.
Odată ce atingi această limită, poți deschide mai mult diafragma pentru a permite luminii să intre sau să crești ISO-ul. Totuși, câteodată niciuna dintre aceste opțiuni nu este ideală, așa că următoarea pe listă ar fi să folosești un „tracker” (dispozitiv/montură de urmărire), precum iOptron SkyGuider Pro EQ, iOptron SkyTracker Pro, Vixen Optics Polarie Star Tracker sau Sky-Watcher Star Adventurer Mini EQ.
Legat de expunere, o altă recomandare este de a face bracketing. Încearcă în timp ce faci asta și diafragme diferite, ISO de diverse tipuri și timpi de expunere variați pentru a testa mai multe rezultate. În acest fel, la următoarea eclipsă îți va fi mult mai simplu, fiindcă deja vei știi ce funcționează și ce nu.
#5 Alegerea locației
Poate că nu pare a fi chiar atât de important de unde alegi să fotografiezi, având în vedere că aparatul va fi îndreptat spre cer, însă este unul dintre factorii cheie pentru a obține cadre de calitate. Ideal este să te duci într-un loc cât mai întunecat, unde nu există poluare luminoasă, trafic sau felinare stradale. Fie că vorbim de un câmp sau o zonă dintr-o pădure fără prea mulți copaci, acestea sunt tipurile de locații ideale. Dacă însă vrei să combini eclipsa cu un peisaj urban sau rural, va trebui să găsești un loc unde luminile nu sunt foarte sus și să te joci mult cu expunerea.
#6 Tipuri de fotografiere
Există 4 moduri foarte cunoscute de a fotografia Luna în timpul unei eclipse:
- Cu un teleobiectiv, un close-up cu eclipsa unde aceasta domină cadrul – aici se aplică în foarte mare parte ce am discutat mai sus.
- Cu un obiectiv wide, unde eclipsa este vedeta însă se vede și mare parte din cer și/sau chiar și o parte din peisajul urban/rural. Atunci când vrei să suprinzi eclipsa într-un cadru larg, vei avea nevoie de puțin mai multă planificare. Spre deosebire de surprinderea eclipsei cu un teleobiectiv, dacă vrei să tragi un cadru larg unde eclipsa să aibă un fundal interesant, vei avea nevoie să planifici mai mult, pentru a te asigura că eclipsa este în cadru atunci când vrei să faci fotografia.
În fiecare noapte Luna întârzie cam cu 50 de minute. Adică, dacă aseară la ora 22:00 Luna era exact unde voiai, în seara aceasta abia pe la un 11 fără 10 minute va fi în aceeași poziție. Cu toate acestea, tot trebuie să te duci mai devreme în locație pentru a verifica.
Dacă este o noapte înnorată sau dacă cu câteva nopți în urmă a fost înnorat, folosește o aplicație de tip observator pentru a calcula.
Iar când alegi cadrul, asigură-te că și peisajul are ceva interesant de spus, magia nu trebuie să fie doar a eclipsei în cazul unui cadru wide, ci a întregului loc.
- Dâre de stele, unde expunerea lungă permite observarea dârelor de stele în cadru. Mai complicat din punct de vedere al planificării, pentru că vei avea și stele și Luna în mișcare. Planifică-ți începutul și sfârșitul expunerii pentru a surprinde perioada din eclipsă pe care vrei să o obții în cadru și ia în considerare și dârele de stele pe care vrei să le vezi.
- Expunere multiplă – mai multe cadre cu eclipsa suprapuse. În primul rând, trebuie să decizi dacă va fi un cadru wide sau nu (sau dacă cumva ai vreo idee trăznită de a combina un cadru wide cu unul de aproape, dăi bătaie, însă poate că ar fi mai bine să te joci cu asta în procesare dacă ești la început).
Dacă vrei să faci expunere multiplă pe un cadru wide, ia în calcul sfaturile de la dârele de stele și cadrele wide. Dacă doar suprapui mai multe fotografii cu eclipsa în prim plan, ia în calcul sfaturile pentru cadrele strânse.
În al doilea rând, ia în considerare durata totală a eclipsei pentru a-ți da seama care este intervalul în care dorești să fotografiezi, respectiv, câte minute să ai între fiecare cadru. Sau poți pur și simplu să fotografiezi cât mai mult și să selectezi la sfârșit, din multitudinea de fotografii, pe care vrei să le suprapui (în acest caz șansele să obții ceva imagini cresc, mai ales dacă cerul nu este foarte senin).
Dacă fotografiezi la un timp scurt, vei avea opțiunea de a face time-lapse după eclipsă.
Pregătește-te însă să te joci mult cu expunerea, mai ales dacă vrei să suprapui imagini. Nu te limita la un singur tip de timp, fiindcă vei fi cu siguranță suprins în mod plăcut dacă te joci!
#7 Postprocesarea
Postprocesarea este și ea importantă, însă nu fiindcă este complicată, ci pentru că micile modificări în programe, pot crea un impact major. Spre exemplu, eclipsele pot fi extraordinare și în alb-negru. Te poți juca și cu claritatea și saturația pentru a scoate în evidență detaliile (dacă rămâi pe color), poate vei avea nevoie de câte un corp pe ici pe colo, poate chiar te tentează o serie de colaje. Cine știe? Ideea este doar să nu te limitezi.
Să înveți cum să fotografiezi Luna poate fi complicat, însă este foarte satisfăcător. Fiind cel mai luminos obiect de pe cerul nopții, este ceva ce poate fotografia oricine cu puțină planificare, exercițiu și atenție. Iar odată ce ajungi să stăpânești asta, rezultatele spectaculoase nu vor înceta să apară.
Citește și alte articole similare:
- Cum fotografiezi o eclipsă de Soare?
- Canon și Sigma surprind Soarele și Luna
- Camerele Sony surprind super Luna
- Focalizarea pe timp de noapte-tips & tricks
- Fotografia de noapte: istoric, repere şi sfaturi
Cam acestea sunt sfaturile noastre pentru fotografierea eclipsei în general, însă mai ales cu ocazia celei din această săptămână. Sperăm să-ți fie utile! Și dacă ai fotografiat Luna, eclipse din trecut sau plănuiești să o surprinzi pe cea de pe 27 iulie, trimite-ne fotografii la blog@f64studio.ro și ai șansa de a face parte din galeria cititorilor!
[products ids=125015306,125038494,125011615,125040294,125030952,125037714,125016356,125018900,125021006,125024605,125030094,125030171,125039945,50608203,103747,125031287,125016771,125020057,125029572,125007264,1043556,125020693,105793,125025192,125026440,125039832,125011014,125037308,125040575,125030054,125007310,125037716,125024246,125024888]
2 Comments
[…] internet, cica va fi partial innorat la orele alea. Sper totusi sa o vedem. AICI aveti un tutorial despre cum sa fotografiati o eclipsa de […]
Buna seara,
am vazut pe site-ul dumneavoastra postarea produselor foto si accesorii pentru eclipsa, insa din pacate atat la dumneavoastra cat si in alte locuri din tara acest eveniment astronomic important si extrem de rar nu va putea fi urmarit si implicit fotografiat din pricina vremii nefavorabile. Aveti produse extraordinare drept dovada in decursul anilor am reusit sa achizitionez multe produse de calitate din visteria magazinului dumneavoastra fiind foarte multumit. Va doresc vanzare fara limite si cat mai multi clienti! Cu stima, Sandulescu Rm-Valcea