Camerele Sony surprind super luna

Super Luna este un fenomen astronomic rar care a avut loc pe 14 noiembrie 2016. Următoarea dată când ne vom putea bucura de o super lună la fel de deosebită, va fi pe 25 noiembrie 2034, când luna plină va ajunge din nou pe orbita sa, la cea mai mică distanță față de Terra.

Detaliile uimitoare au fost surprinse cu ajutorul teleobiectivului G Master și camerelor din seria α7 de la Sony, prin combinația rezoluției înalte cu efecte creative de defocalizare. Senzorii Sony sunt ideal calibrați pentru a obține fotografii clare în condiții de lumină scăzută.

super luna
(c) Andrew Whyte

Super Luna a fost surprinsă într-o serie de fotografii inedite realizate de fotografi din întreaga lume.

În această serie de fotografii poate fi observat diametrul Lunii, care pare mult mai mare decât în celelalte nopți, un fenomen natural surprins atât seara, cât și dimineața.

super luna

Yann Salmon Legagneur, director Product Marketing, Digital Imaging în cadrul Sony Europe, a declarat: „Nu ne întâlnim foarte des cu ocazia de a obține astfel de imagini, iar în aceste momente care trec destul de repede poate fi incredibil de greu să obții cea mai bună fotografie, nu numai din cauza unor factori precum locația și starea vremii, ci și din cauza specificațiilor prevăzute în kit. Cu toate acestea, după cum veți vedea și în această serie uimitoare de fotografii, rezoluția incredibilă a obiectivului G Master de la Sony, în combinație cu capabilitățile de defocusare le vor oferi fotografilor cea mai bună șansă la surprinderea unui cadru impresionant.”
Super Luna din noiembrie este unul din cele trei fenomene de acest tip din 2016 și cel mai spectaculos. Fotografii insă, nu mai au mult de așteptat pentru a-l surprinde pe următorul, deoarece va avea loc pe 14 decembrie, dar nu se va compara cu cel din noiembrie. O super lună precum cea din noiembrie, se va lăsa așteptată până în 2034 (după cum am mai menționat).

Fotograful Alin Popescu a oferit câteva stafuri pentru capturarea următoarei Super Luni.

super luna

„Cu toții iubim luna. Pe mine mă atrage ca un magnet, mai ales în nopțile cu lună plină. Iar atunci când Luna se află și mai aproape de Pământ, spectacolul este și mai frumos. Luna se apropie cel mai mult atunci când e la perigeu, fenomenul fiind cunoscut ca Super Luna.”

“Dacă vreți să fotografiați acest spectacol, iată câteva sfaturi pentru a avea parte de cea mai bună experiență.

 • Planificați-vă ședința foto cu mult timp înainte. Trebuie să știți când va răsări luna în zona în care vă aflați și unde se va afla pe cer, ca în cazul Soarelui care răsare de la est, însă acest lucru depinde de anotimp. De exemplu, ne putem orienta pe direcția est-nord-est sau sud-vest. Ideal este să căutați o aplicație (există foarte multe aplicații gratuite) sau un site care vă poate ajuta cu informații în acest sens. Eu îl prefer pe acesta, pentru că este ușor de utilizat.
 • Știți unde se va afla Luna și v-ați hotărât asupra peisajului rural sau urban, deci e timpul să vă pregătiți echipamentele. Cu cât lungimea focală e mai mare, cu atât mai mare va părea luna în cadru. Încercați să fotografiați cu cel puțin 200 mm pentru a obține o imagine frumoasă. Dacă aveți un teleconvertor, montați-l și pe acesta! Nu uitați să încărcați bateriile și să utilizați un trepied pentru a obține fotografii clare.

super luna

 •  Luna este foarte strălucitoare, de aceea este indicat să folosiți măsurarea spot și expunerea pentru lună. Dacă sunteți în afara orașului, peisajul poate fi prea întunecat, de aceea e mai bine să executați o serie de fotografii cu expuneri variate și apoi să combinați cele mai bune expuneri pentru fiecare zonă din cadru. Dacă vă aflați în oraș, momentul cel mai potrivit este atunci când răsare luna și este foarte aproape de ora albastră (următoarea oră după apus) și când luminile orașului contrastează cu albastrul cerului. Adăugați la aceasta culoarea roșie a Super Lunii și veți obține fotografia ”câștigătoare”.
 • Pentru un efect deosebit, situați-vă în apropierea unui ochi de apă (lac, râu etc.) din oraș pentru a fotografia reflexia lunii în apă.
 • Dacă vă aflați în afara orașului, locația cea mai bună este la munte. Cu cât e mai mare altitudinea, cu atât mai clar e cerul, implicit fotografia obținută. Alegeți un deal/munte îndepărtat, în direcția răsăritului de lună pentru a obține siluete frumoase: copaci, pietre, poate o cabană. Expunerea pe lună în acest cadru va însemna că solul va fi foarte întunecat, de aceea e mai bine să vă poziționați astfel încât obiectele îndepărtate se suprapun cu cerul, pentru a obține efecte de siluete foarte bune.

Acestea sunt sfaturile mele. Bucurați-vă de fotografiere și nu uitați să vă distrați.”
super luna

Șase aspecte interesante despre Super Lună:

 • Super Luna se produce când luna plină se află cel mai aproape de Pământ pe orbita sa eliptică și poate să apară cu 7% mai mare și 30% mai străluitoare decât o lună plină obișnuită.
 • Astrologul Richard Nolle este cel care a numit primul acest fenomen Super Luna, în 1979, iar în prezent acesta este un termen larg utilizat definit ca „o lună nouă sau plină care se produce când Luna ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanță de Terra.”
 • Pentru a fi considerată Super Lună, Luna trebuie să se afle la 363.711 km distanță de Terra, ceea ce în mod normal se întâmplă o dată la 14 luni. În 2017, nu vom avea nici o Super Lună.
 • Datorită apropierii de Pământ, suprafața Lunii apare mult mai mare atunci când se produce o Super Lună, moment potrivit pentru realizarea unor fotografii deosebite.
 • O Super Lună de iarnă pare cu mult mai mare, deoarece Pământul se află cel mai aproape de Soare în luna decembrie a fiecărui an, ceea ce înseamnă că datorită forței de gravitație Luna este trasă mai aproape de planetă, făcând-o astfel să apară mai mare și mai strălucitoare decât în timpul fenomenelor care se produc în restul anului.
 • Super Luna va fi mai mică în viitor, din cauza faptului că Luna se depărtează de Terra cu 3,8 cm în fiecare an.

super luna

Camerele Sony din gamele a7 II și a7R II și obiectivele G Master vă permit să captați imagini spectaculoase cu cele mai importante fenomene.

[products ids=125018900,125016159,125024885]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.