Cum să scrii o biografie de artist în 5 pași simpli
- F64
- 8minutes read
O biografie de artist rezumă povestea fiecărui creator, fie că ești fotograf, videograf, grafician, artist plastic, scriitor, muzician sau actor. Biografia ta îți permite să împărtășești lumii ce te caracterizează, acreditările și realizările tale.
De ce este importantă biografia de artist și la ce o poți folosi?
- Este reprezentarea perfectă a parcursului tău de artist;
- Este esențială pentru toți cei care își doresc să afle mai multe despre tine și despre drumul tău în domeniul artei;
- Este folositoare în a-ți promova arta, o poți insera în secțiunea “Despre” a site-ului sau blogului tău;
- O poți adăuga în comunicatul de presă al expoziției;
- Este utilă la crearea profilului pe platformele de socializare;
- O poți integra într-o a broșură, album sau într-un catalog;
- Vei avea nevoie de ea pentru anumite concursuri de fotografie/arte vizuale sau pentru a participa la anumite stagii de pregătire șamd.
În ceea ce privește realizarea biografiei tale de artist, ar fi două variante pe care le poți aborda, și anume, să apelezi la ajutorul cuiva specializat care să te ajute cu scrierea biografiei sau să îți scrii chiar tu povestea. Dacă faci parte din a doua categorie și ești un artist vizual la început de drum, acest articol este pentru tine.
Ți-am pregătit 5 pași simpli pe care să îi urmezi pentru ca biografia ta de artist să te reprezinte și să poți ieși în evidență:
#1 Rezumatul carierei tale
Începe biografia cu o imagine de ansamblu a „carierei” și a poveștii tale de viață, sub forma unui paragraf care să conțină cele mai notabile realizări ale tale. Poți scrie despre cele mai apreciate fotografii ale tale, despre cele mai discutate lucrări și proiecte, dar și despre educația și instruirea pe care o deții. Totodată, poți adăuga și un scurt rezumat în care să sintetizezi modul în care vezi rezultatul general al parcursului tău.
#2 Biografia timpurie
După un astfel de rezumat, este recomandat ca al doilea paragraf să conțină o evidență a momentelor din cariera și educația ta timpurie. Încearcă să expui aspectele esențiale, evenimentele din trecut care au dus la abilitățile tale de astăzi.
#3 Aspecte esențiale ale carierei mijlocii și târzii
Continuă cu un alt paragraf în care să prezinți cele mai importante momente, atât de pe parcurs, cât și dintre cele recente. Este momentul să te “lauzi”. Poate ai câștigat anumite premii demne de menționat sau ai participat la expoziții de fotografie… Lasă-te descoperit prin intermediul realizărilor tale.
#4 Colaborări notabile
Folosește al patrulea paragraf pentru a evidenția colaborările tale profesionale. Arta este un domeniu care aduce oamenii pasionați împreună, deseori au loc expoziții comune, fie că vorbim despre expoziții de pictură, fotografie sau sculptură. De asemenea, poate ai colaborat alături de un fotograf cunoscut sau ai făcut parte dintr-un proiect internațional, publicarea unui album etc. Sau, dacă ești fotograf/videograf, poate ai avut o colaborare notabilă alături de unul dintre brand-urile din domeniu (Sony, Canon, Panasonic, Nikon, Olympus, Fujifilm etc.) pe care îți dorești să o menționezi.
#5 Declarația finală
Ai ajuns la final! Încheie biografia ta de artist cu o declarație despre planurile tale actuale și viitoare. În acest paragraf transmite-le cititorilor la ce să se aștepte de la tine ca artist în perioada următoare, astfel le vei stârni curiozitatea și îi vei face să se simtă implicați în proiectele tale. De exemplu, dacă urmează să lansezi o nouă expoziție de fotografie oferă câteva detalii despre perioada în care va avea loc sau despre tematica abordată.
Acum că știi ce ar trebui să conțină o biografie de artist, ce reguli de scriere ar trebui să urmezi?
- Folosește paragrafe scurte, sintetizează informația în așa fel încât cititorii să îți cunoască proiectele și parcursul;
- Ia în considerare unde unde va apărea biografia ta, pentru un site web încearcă să nu depășești 250 de cuvinte;
- Folosește un font simplu, îți recomandăm Arial sau Times New Roman cu dimensiunea fontului de 11 sau 12;
- Realizează diferite versiuni ale biografiei tale de artist în funcție de scopul pentru care o vei utiliza;
- Nu uita, personalitatea ta trebuie să se regăsească în tot ceea ce este scris în biografia ta de artist;
- Lasă-te descoperit și cunoscut, portretizează-ți povestea într-un mod sincer.
Concluzii
Biografia de artist, dacă este corect realizată, devine instrumentul perfect pentru a transmite și rezuma povestea ta pe calea exprimării vizuale. Dă-ți timp, urmează pașii de mai sus și lasă-te descoperit!
Suntem curioși, care sunt cele mai notabile momente ale tale ca artist/creator vizual? Lasă-ne un comentariu!