Ceai negru cu lapte - universul din cană
“Ceai negru cu lapte – universul din cană” este al doilea proiect de Alex Axon pe care îl găsești pe blogul F64. Colaborarea noastră a început odată cu “Falling Series”, un proiect fotografic care ilustrează oameni în cădere și a cărui realizare a durat 2 ani. Astăzi, Alex vine cu o serie cu totul diferită, un concept ce poate părea banal, întrucât mulți dintre noi ne începem dimineața cu un ceai în locul cafelei, mai ales după căderea frigului.
Așa că hai să vedem ce ne-a pregătit fotograful și de această dată:
După 4 minute de așteptare, scot din cană pliculețul de ceai negru Earl Grey. Iau cutia de lapte și, cu ochii cufundați în lichidul întunecat, torn puțin în ceai.
Un gest banal, făcut de zeci de ori, poate. Însă de data asta, ceva diferit s-a întâmplat în univers, deoarece am văzut. Am văzut nori albi cum se formează și dispar, râuri tumultuoase de lavă, găuri negre, explozii solare. Am văzut o întreagă lume cum se naște și moare în câteva secunde. O lume pe care am vrut să o imortalizez imediat ce am conștientizat-o.
Planificare și decizii
Brusc, creierul meu intră în modul “planificare”: îmi trebuie un obiectiv macro; îl împrumut sau închiriez? Mai există și inele de macro… or fi bune? Ce bine că trepiedul meu știe să facă poze în jos! Va trebui să produc cel puțin un litru de ceai. Ba nu, doi, vor fi multe încercări. Oare nu ar fi mai bine să folosesc un pahar de sticlă pentru ca lumina să vină din toate părțile? Și neapărat un bliț, altfel nu o să am lumină suficientă pentru ce vreau să obțin. Nu am softbox, dar improvizez. Ah, trebuie să aștept să se răcească ceaiul, altfel se aburește lentila obiectivului. Dar de ce să aștept, mai bine pun oala cu ceai în chiuveta cu apă rece, să grăbesc procesul.
Până la urmă am făcut rost de un adaptor care îmi oferă posibilitatea să montez invers obiectivul standard de 50mm. Ghici ce, un astfel de obiectiv montat invers pe aparat este o soluție de macro decentă! Dacă vrei să intri într-o relație serioasă cu fotografia macro, probabil această improvizație nu îți va conveni, însă pentru proiectul meu era perfectă.
Pierzi creierul camerei, așa că folosește-l pe al tău
Odată montat invers, obiectivul nu mai comunică cu camera, deci pierzi toate funcțiile automate cu care ești obișnuit. Nu mai există autofocus. De fapt, singura modalitate de a focaliza este să miști camera înainte și înapoi până când subiectul dorit este în planul de focalizare. De asemenea, nu mai poți să controlezi din cameră deschiderea diafragmei. Vei folosi inelul de diafragmă de pe obiectiv, dacă acesta deține așa ceva. Dacă nu are, atunci nu vei putea controla diafragma deloc. Aceasta va sta deschisă la maxim, ceea ce nu prea este de dorit la fotografia macro, din cauza câmpului foarte mic de claritate ce va rezulta.
Așa că un obiectiv cu inel de diafragmă este mai util, iar o diafragmă închisă îți va asigura un câmp de claritate mai mare. Nici expunerea nu mai este măsurată automat, așa că parametri precum timpul de expunere și ISO trebuie setați și ei manual, din cameră.
Trepiedul este absolut esențial în tot acest plan deoarece este extrem de complicat, dacă nu imposibil, să ajungi cu camera în acel punct unic în care subiectul dorit este în focus. Așa că, odată ajuns acolo, asigură-te că nici subiectul și nici camera nu mai zic nici pâs și nu se mai mișcă nici măcar un micron. Am folosit trepiedul meu de încredere, un Giottos Silk Road YTL 9354, ce oferă o mare flexibilitate în poziționarea camerei.
Ca sursă de lumină, în afară de lumina naturală din cameră, am folosit un flash Nikon SB-800 Speedlight și o coală albă A4 pe post de soft-box, precum se vede în poza de setup.
Toarnă lapte și declanșează
Cu tot aranjamentul făcut, acum nu mai trebuia decât să umplu paharul cu ceai negru, făcut și răcit în prealabil, să torn puțin lapte și să declanșez. Am variat timpul scurs din momentul în care laptele a ajuns în ceai și până în momentul declanșării între câteva sutimi de secundă și 1-2 secunde pentru a surprinde acel univers fantastic în diverse stagii de viață. După nici 30 de reumpleri ale paharului, turnat lapte și declanșat, ceaiul s-a terminat și ședința foto a luat sfârșit.
Aceasta a fost povestea acestui mic proiect foto, născut într-o clipă și executat în 2 ore.
1 Comment
Felicitari! 🙂 Incearca si un drop art shot data viitoare cand ai ocazia sa te joci. Spor!