Avispa asiática (Vespa vetulina) atrapada en una trampa eléctrica colocada junto a una colmenar de abejas.

Javier Aznar – Viața unei insecte

Un lucru pe care Javier Aznar încearcă să-l schimbe prin fotografiile sale este percepția noastră despre insecte, care sunt atât de des percepute ca fiind înfiorătoare sau urâte. „Oamenii le văd de obicei într-o lumină negativă”, spune el, „dar eu încerc să le prezint într-un mod inedit, astfel încât să se poată crea o legătură între ele și oameni și să putem colabora cu toții pentru a le proteja.

(c) Javier Aznar

Documentați-vă temeinic

Cel mai bun mod prin care Javier găsește următorul proiect poate părea simplu, dar este esențial în acest domeniu. „Există multe moduri în care poate începe un proiect”, ne spune Javier, „însă, de cele mai multe ori ideea pentru un proiect apare pe teren, prin observare. Dacă văd ceva care rezonează cu mine, atunci încep să sap mai adânc și să mă documentez mai mult.”

(c) Javier Aznar

O activitate care ocupă tot timpul

Javier caută să surprindă imagini cu insecte atât ziua, cât și noaptea și explorează constant modul în care trăiesc, 24 de ore pe zi. „Sunt atât de entuziasmat, fiindcă există atât de multe creaturi diferite, încât dacă adorm, simt că pierd timpul”, râde el.

„Noaptea călătoresc fără prea mult echipament”, explică Javier, „iau un bliț pentru aparatul Sony α7R III și obiectivele FE 50mm f/2.8 Macro și FE 90mm Macro și configurez aparatul doar manual pentru a obține expunerea pe care o doresc. Am setat obturatorul la viteza maximă de 1/250 sec. pe care o pot folosi cu blițul, apoi reglez după caz diafragma și puterea blițului. După ce sunt mulțumit cu toate setările, de obicei le pot menține neschimbate pentru a fotografia întreaga noapte.”

(c) Javier Aznar

Și fotografierea pe timp de zi poate avea provocările ei. Deși pe timpul zilei Javier fotografiază în cea mai mare parte mamifere, el se asigură că echipamentul lui este gata în cazul în care ar dori să treacă rapid la capturarea unor rafale cu insecte, păstrând în acest sens la îndemână obiectivul macro 90mm F/2.8.

„Pe timp de zi, configurez aparatul α7R III în modul de prioritate a diafragmei, astfel încât să pot seta o singură sensibilitate ISO perfectă. Astfel, nu trebuie să-mi fac griji în legătură cu viteza obturatorului”, explică el. „În ceea ce privește focalizarea, folosesc funcția de urmărire cu focalizare și funcția de focalizare automată continuă, ambele oferindu-mi rezultate perfecte.”

(c) Javier Aznar

Contextul este crucial

Ca parte a ambiției sale de a schimba modul în care oamenii percep insectele, o mare parte dintre imaginile lui Javier implică oameni. „Este important să avem oameni în imagine, deoarece aceste povești nu se referă doar la animale”, spune Javier. „Prin aceste imagini, vreau să sensibilizez oamenii și să fac legătura dintre comportamentele lor și cele ale animalelor. Nu vreau să surprind doar frumusețea insectelor, ci și relația noastră cu ele.”

Javier este un ambasador prin imagini al Sony Europe și puteți vedea mai multe lucrări ale acestuia la această adresă.

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *