10 sfaturi pentru fotografii de vacanta perfecte

Iti place sa calatoresti si sa faci fotografii? Cel mai probabil raspunsul este da. Cu totii ne dorim sa avem cele mai frumoase fotografii de vacanta. Fie ca ne laudam cu ele in fata prietenilor si familiei, fie ca le incarcam pe diverse siteuri sau comunitati dedicate fotografilor ori incercam sa transformam pasiunea in business, e bine sa avem la indemana cateva trucuri pentru fotografii de vacanta mai bune. Si nu ne referim aici la nenumaratele setari sau specificatii tehnice, ci la o lista de sfaturi practice pentru fotografii de vacanta perfecte.

#1 Atentie la linia orizontului!

Poate una dintre cele mai frecvente greseli intalnite in fotografii, fie ele de vacanta sau de alt tip, este incadrarea gresita a liniei orizontului. De cele mai multe ori din neatentie, desigur, fiind prea entuziasmati de ceea ce vedem in fata noastra. O linie a orizontului inclinata nu este neaparat un capat de tara, dar e nenaturala privirii, astfel ca a tine cont de acest lucru si a incerca sa pastram linia orizontului orizontala va fi deja un prim pas spre imagini mai corecte. E simplu, cu timpul iti va intra in reflex sa verifici acest lucru iar pentru inceput te poti folosi de liniile de ghidaj de pe LCDul aparatului sau telefonului.

fotografii devacanta

#2 Nu uita de compozitie

Foloseste regulile simple de compozitie in avantajul tau. De exemplu, ca tot am vorbit de linia orizontului, tine cont ca aceasta nu ar trebui sa fie in general pe mijloc (exceptand cazul in care avem de pus in valoare o simetrie-de exemplu o reflexie a unui varf de munte intr-un lac etc.) si incearca sa compui dupa regula treimilor.Aceasta spune ca subiectul fotografiei, fie ea f de peisaj, de arhitectura, de portret samd, este bine sa fie amplasat la intersectia liniilor care impart cadrul in trei zone egale (pe verticala si pe orizontala). Mai multe despre regula treimilor gasesti aici.

regula treimilor

reguli de compozitie foto

Exceptie:

peisaje superbe

#3 Mai putin poate insemna mai mult

Celebra vorba “Less is more” se aplica cu brio in cazul calatoriilor in care suntem insotiti de echipament fotografic. Fie ca vorbim de un echipament compact (aparat foto compact sau mirrorless), fie ca detinem un DSLR mai voluminos, important e sa ai o geanta simpla pentru acesta, dar in care sa incapa si extra baterii si carduri. Nu cara dupa tine prea multe accesorii, iti va fi greu sa le iei dupa tine oriunde, iar daca obosesti carand echipament, cu siguranta nu vei mai avea chef de
fotografii.

#4 Mai putin poate insemna mai mult si in fotografii

Concentreaza-te pe cadre putin aglomerate, nu neaparat cu subiect unic, dar care sa fie simple. De exemplu asteapta sa surprinzi doar 1-2 persoane intre coloanele de la Vatican sau la metrou etc. Ca filosofie de viata, minimalismul se concentreze asupra catorva elemente esentiale si lasa lucrurile inutile deoparte. Fa acelasi lucru in imaginile tale si impactul s-ar putea sa fie “uau”.

Vatican
foto: Cristina Tinta
peisaj la mare
foto: Mirela Momanu

#5 Vine ploaia, bine imi pare! (sau cum prognoza meteo nu ar trebui sa ne influenteze cheful de vacanta)

E, poate ca nu ne pare asa bine daca ne aflam in vacanta si vremea rea se tine scai de noi. Nu o lasa insa sa iti strice planurile. De multe ori, fotografiile pline de atmosfera se fac atunci cand vremea te indeamna sa stai in casa. Poti surprinde imagini deosebite pe ceata, ploaie sau chiar pe viscol. Atentie totusi la protectia echipamentului, in cazul in care acesta nu este unul care rezista la intemperii.

fotografii de vacanta

#6 Fii atent la oameni

Peisajele, arhitectura si simbolurile unui loc au tendinta de a-ti atrage atentia. Nu uita insa nici de oameni, povestile localnicilor fiind cele care ne dezvaluie adesea adevarata cultura si stilul unei zone sau regiuni anume. Nu forta totusi nota, daca oamenii nu se lasa fotografiati. Cel mai adesea insa, le va face placere sa fie imortalizati si sa-ti aduca aminte de cat de faina este tara lor.

#7  Incearca unghiuri diverse

Incearca sa fotografiezi si din alte unghiuri decat cele clasice. De deasupra capului, de la nivelul solului sau dintr-un punct de statie inalt, cum ar fi un turn sau o turla de biserica, in care ai voie sa urci. Vei avea o cu totul alta perspectiva asupra peisajului fotografiat si imagini diferite de altii.

#8 Nu te feri de contre-jour sau contra-lumina

Dimineata sau seara (la rasarit/ apus) poti incerca sa fotografiezi si in contra-lumina pentru a scoate in evidenta siluete si contururi. Rezultatele pot fi imp