Echipamentul ideal pentru fotografia aeriană

Postat de: F64 F64

Fotografia aeriană. În trecut obiectivele cu focale lungi și aparatele foto DSLR sau mirrorless performante erau cam singura soluție care ne permitea să fotografiem ceva la înalțime, fie ca suprindeam subiectul de jos sau din alt obiect aerian.

În 2018 însă, dronele acaparează tot mai mult piața ușurând astfel munca multor pasionați de foto-video. Astăzi, despre cele mai recomandate drone vom vorbi, fără să uităm însă, că se mai afșă printre noi și pasionați care preferă să nu pună deoparte aparatul foto. Totuși, despre fotografia aeriană fără dronă vom scrie mai spre finalul articolului.

Până atunci însă, hai să citim câteva sfaturi pentru fotografia aeriană folosind o dronă și să vedem care sunt cele mai faine modele.

10 Sfaturi în fotografia cu drone

Sfaturi utile în fotografia cu drone:

 1. Fotografiază mereu în format RAW
 2. Cel mai comun format este 3:2, însă poți fotografia liniștit în 16:9 și 4:3.
 3. Folosește-te de Bracketing!
 4. Folosește modul manual
 5. Un ISO cat mai mic îți va fi de folos
 6. Filtrele foto îți vor fi de ajutor
 7. Procesarea cadrelor obținute nu trebuie ignorată
 8. Încearcă și expuneri lungi și diverse unghiuri atipice
fotografia aeriana
(c) Alex Tudose

Sfaturi referitoare la zbor: 

 • Calibrează busola dronei când ajungi în locație,
 • Verifică senzorul busolei după ce l-ai calibrat.
 • Nu porni cu viteză mare imediat ce vrei să ridici drona de la sol, a
 • Fii atent la viețuitoarele zburătoare
 • Nu uita să-ți downloadezi tot contentul de pe cardul SD după ce termini de zburat. Nu poți prezice ce va apărea la următoarea ridicare de la sol!

Recomandări de drone

Drone DJI

 • DJI Phantom 4 Pro V2.0, – Modelul Phantom 4 Pro V2.0 este prevăzut cu un sistem anti-coliziune mult mai eficient. În acest sens, senzorii anteriori și posteriori sunt capabili să detecteze obstacole aflate pe o rază de 30 de metri – în loc de 10 metri, cum era cazul modelului Phantom 4 Pro.
 • DJI Phantom 4 Pro+ V2.0
 • DJI Phantom 4 Pro+ – Este echipată cu o cameră cu senzor 1-inch de 20 de megapixeli capabilă să înregistreze vieo la rezolutie 4K/60fps și fotografii în modul Burst cu 14fps.  Construcția din aliaj de titanium și magneziu crește rezistența și scade greutatea, aducand Phantom 4 Pro aproape de greutatea dronei Phantom 4.
 • DJI Mavic Air – Fly More Combo,
 • DJI Mavic Air, – Dispune de o cameră cu stabilizata pe 3 axe, cu un senzor CMOS de 1/2,3″ care captează fotografii de 12MP și este capabil să capteze video-uri 4K la 30 fps pe care le poate transfera la viteze de până la 100 Mb/s sau le poate stoca pe memoria internă de 8GB.
 • DJI Mavic 2 Pro Drona 20MP 1” CMOS 10-Bit 4K HDR, – Noul model Mavic 2 Pro de la DJI îmbină calitatea renumitelor camere Hasselblad, cu un zoom de înaltă performanță.
 • DJI Mavic 2 Zoom, – Mavic 2 Zoom oferă performanțe de zbor și funcționalitate pentru explorare nelimitată. Captează toate aventurile tale în detalii uimitoare cu Mavic 2 Zoom de la DJI. Dispune de o cameră cu un senzor CMOS de 1/2,3″ care captează fotografii la Super Rezolutie 48MP și video FHD cu zoom 4x (lossless).  Are o autonomie de până la 31 minute și o arie de acoperire a transmisiei de până la 8 km.
 • DJI Spark Combo Drona si Controller Alpine White, – DJI Spark este o mini dronă care dispune de tehnologiile marca DJI care îți permite să captezi momentele oricând  te simți inspirat. Cu opțiune de control inteligent, gimbal mecanic și o cameră cu o calitate extraordinară, Spark te ajută să-ți depășești limitele creative.
 • DJI Phantom 4 Advanced, – Sistemul este compus din dronă (quadcopter), gimbal, camera foto/ video și telecomanda. De asemenea, Phantom 4 Advanced dispune de funcții precum Draw (îți permite “desenarea” traseului chiar de pe ecran), ActiveTrack (urmărirea subiectului), TapFly (permite selectarea locului unde dorești să zbori), Return to Home, Gesture Mode (pentru fotografia de tip “selfie”). Astfel vei putea obține filmări aeriene uimitoare, chiar dacă nu ești expert în pilotatul dronelor.
 • DJI Mavic Pro Platinum Fly More Combo,
 • DJI Mavic Pro Platinum – Vine cu cea mai nouă tehnologie înglobată într-o drona ușoara și intuitivă. Față de modelul Mavic Pro, Mavic Pro Platinum are un timp de zbor îmbunătățit de 30 de minute și o reducere a zgomotului de 60%. Astfel, modelul Platinum reprezintă cea mai bună drona portabilă de la DJI până în momentul de față.
 • DJI Inspire 2 Professional Combo,
 • DJI Inspire 2 Premium Combo,
 • DJI Inspire 2 – Inspire 2 duce la un nou nivel calitățile impresionante ale quadcopter-ului Inspire 1. Un nou sistem de procesare al imaginilor înregistrează la rezoluții de până la 5.2K la calitate CinemaDNG RAW, Apple ProRes și multe altele. Ajunge de la viteză 0 la 50mph (80kph) în doar 4 secunde și atinge o viteza maximă de 67mph(107kph), plus o viteză maximă de coborâre de 9m/s, nemaîntâlnită până acum la un dispozitiv cu aceste dimensiuni. Un sistem dual de acumulatori prelungește durata de zbor până la 27 de minute cu tehnologie de auto-încalzire ce îi permite să zboare chiar și la temperaturi scăzute.
 • DJI Tello – Efectuează cascadorii în zbor, filmează clipuri video rapide cu EZ Shots și află despre cadrele cu codificare.