Cum să ai o calitate bună a sunetului în videoclipurile tale

Sunetul este unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba de calitatea unui videoclip. Calitatea sunetului este esențială. Dacă lumea nu te aude bine, s-ar putea să nu urmărească clipul până la final. George Lucas a spus: ”Sunetul reprezintă 50% din experiența de filmare”. 

În cele ce urmează, îți prezentăm câteva sfaturi pentru a avea o calitate bună a sunetului în videoclipurile tale. 

#1 Uită de microfonul încorporat al camerei video

Camerele video de calitate pot genera videoclipuri suficient de decente pentru a fi încărcate pe YouTube, mai ales dacă folosești un trepied și planifici cu atenție mișcările camerei, dar microfoanele lor lasă adesea de dorit. În majoritatea cazurilor, problema este plasarea lor pe cameră, nu sursa de sunet.

În cazul în care camera video are o mufă încorporată pentru microfon, folosește-o. Orice apropie microfonul de subiect și îl depărtează de zgomotul aparatului foto este un lucru bun. Alternativ, unele firme produc adaptoare care servesc drept bază pentru camera video și permit microfoanelor echipate cu mufe XLR profesionale să se conecteze la anumite camere video de consum. 

În cazul în care camera pe care o deții nu are o intrare externă pentru microfon, vom analiza o soluție mai târziu în articol. Între timp, vom lua în considerare mai multe opțiuni pentru a avea un sunet bun, inclusiv microfoane shotgun, microfoane portabile și lavaliere. În general, cu cât microfonul este mai aproape de gura vorbitorului, cu atât sunetul va fi mai bun. Multe lavaliere sunt mai mici decât o agrafă și pot fi fixate cu ușurință pe bluză. Un microfon shotgun ajută la facilitarea interviurilor în care este imposibil sau incomod să atașezi invitaților o lavalieră. Iar un microfon portabil poate îndeplini o dublă sarcină, putând fi folosit atât pe teren, cât și în studio.

Noi îți recomandăm:

#2 Ia-ti un preamplificator sau recorder audio

Preamplificatoarele sau recorderele audio sunt utile pentru o varietate de scopuri: îți permit să reglezi independent volumul fiecarei surse de sunet, ajutând la echilibrarea acestora. Poți edita ulterior intr-un soft dedicat dacă este necesar, adaugand efecte si corectii, pentru a reduce zgomotul de fundal.

Recomandările noastre sunt:

În timp ce un program de editare video care utilizează unități audio poate permite acest tip de editare a sunetului, este adesea util să exporți sunetul într-o aplicatie de procesare audio digitală (DAW). Utilizarea unui program DAW separat, cum ar fi Adobe Audition sau Cakewalk’s Sonar 8 Producer Edition, permite mai multe lucruri decât majoritatea programelor de editare video.

Firma Audio Damage, care produce o varietate de plug-in-uri muzicale, vinde un plug-in foarte accesibil numit Discord, care recreează armonizatorul original H910 de la Eventide, care a debutat la mijlocul anilor 1970. Discord modifică ecoul, astfel încât să coboare sau să crească în înălțime pe măsură ce se estompează. 

Programul RX de la Izotope, care funcționează atât ca program de sine stătător, cât și ca plug-in, poate oferi adesea o reducere a sunetului surprinzător de transparent. De asemenea, este adesea foarte eficient pentru reducerea distorsiunii digitale. 

În cele din urmă, Ozone, plug-in-un avanzat de la Izotope, are o varietate de aplicații pentru procesarea vocii. Funcția sa de compresie poate modifica vocea, rămânând automat sub nivelul de distorsiune. 

#3 Fără intrare pentru microfon? Nicio problemă!

Dacă ai o cameră foto sau video cu care filmezi, dar îi lipsește intrarea pentru microfon extern, iată câteva soluții. Una dintre cele mai evidente este să înregistrezi MOS; fără sunet, și apoi să adaugi muzica, efecte sonore și narațiune în zona de editare.

Alternativ, dacă programul tău de editare video desenează forma de undă a sunetului pe ecran, nu este prea dificil să sincronizezi sunetul de la un recorder digital separat. 

 

Astfel, utilizand un microfon extern dedicat scopului inregistrarii, vei imbunatati masiv calitatea sunetului, implicit si a rezultatului final al productiei video. Tine cont de tipul de continut inregistrat si alege microfonul/recorderul potrivit. Iata cateva sugestii:

Pentru vlog: microfon lavalieră sau shotgun montat pe patină:

Producție cinematică: microfon shotgun montat pe boom astfel încât să nu apară în cadru dar să obții o calitate foarte bună a dialogului:

Podcast: Microfoane dedicate de studio/podcast și un mixer cu mai multe intrări audio dar și ieșiri pentru căști diferite, pentru numărul de interlocutori:

Evenimente

Interviu

De ce să te înscrii la acest curs?

Cursanții înscriși la acest curs beneficiază de:

  • acces permanent la 38 de episoade filmate care oferă informații esentiale cu privire la toate temele importante ale cursului
  • 20 de materiale tiparite (rezumat tip cheats – fișe grafice care sintetizează informatiile de la curs)
  • 20 filme tehnice care exemplifică conceptele și tehnicile prezentate la curs

Cursul are în vedere și 3 studii de caz concrete: realizarea unui videoclip, documentarul ilustrativ, documentarul de eveniment.

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Cum îți alegi perechea potrivită de căști?
Vlog sau podcast: Cum știi că ai ales cea mai bună direcție pentru tine?
Care este cel mai bun microfon pentru live streaming și cum îl alegi?

Pentru tine, care este cel mai important aspect atunci când vorbim de calitatea sunetului într-un videoclip? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.