Cum să ai un sunet mai bun în producțiile tale video

Calitatea sunetului este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vorbim despre producțiile video. Publicul poate “ierta” o scenă de acțiune încețoșată, însă dacă nu poate înțelege sunetul, există posibilitatea să renunțe să se mai uite la videoclip.

George Lucas a afirmat: ” Sunetul reprezintă 5o la sută din experiența de filmare”. Sunetul este foarte important și pentru producătorii de videoclipuri și vloggeri. Pe internet, rezoluția de 320 x 240 a Youtube și codecul mai vechi pe care îl folosește site-ul îl face oarecum iertător din punct de vedere al calității video, dar, indiferent de canal, sunetul slab este ceva ce îți dorești să eviți.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să creezi un sunet de cea mai bună calitate!

Uită de microfonul incorporat al camerei video!

Camerele video de calitate pot genera videoclipuri suficient de bune pentru Youtube, în special dacă le montați pe trepiede și plănuiți cu atenție mișcările aparatului, dar microfoanele lor lasă deseori de dorit. Problema este datorată amplasării lor în cameră, nu neapărat sursei de sunet.

Te poți orienta către achiziționarea unui microfon de mână, a unui microfon lavalieră, sau a unui microfon shotgun. Un astfel de microfon shotgun ajută la susținerea interviurilor în care este imposibil sau incomod să atașați o lavalieră persoanei pe care o intervievați.

Iată 2 recomandări pentru vloggeri începători sau entuziaști:

1. Rode VideoMicro este un microfon foarte compact, menit sa vă ofere filmări cu un sunet de înaltă calitate. Acesta dispune de o capsulă tip condensator cardioid, captând cu fidelitate sunetele, fiind un accesoriu ideal pentru pentru aplicații diverse, cum ar fi nunti, interviuri, concerte etc. Rode VideoMicro este gândit să reducă zgomotul periferic și de ambient, captând doar sunetele din fața camerei. Microfonul este fabricat din aluminiu, fiind robust și dipunand de calități acustice deosebite, iar exteriorul este acoperit cu un strat ceramic negru mat. VideoMicro este alimentat prin jack-ul de 3.5mm, (min. 3V), neavând nevoie de baterii/acumulatori. De asemenea, acesta este dotat cu sistemul de suspensie foarte eficient în prevenirea capatării sunetelor și vibrațiilor parazite provenite de la manipularea echipamentului sau zgomotul mecanismului de autofocus.

2. Audio-Technica ATR3350iS este un microfon condensator omnidirecțional de tip lavalieră cu cablu de 6m și amplificat, special conceput atât pentru aparate foto sau video compacte, cât și pentru telefoane mobile cu sistem de operare iOS sau Android, și oferă o reproducere a vocii foarte fidelă. Are un design cu profil redus și iesire dual mono jack 3.5”.

Caută un program de editare video DAW

Unele programe de editare video de ultimă generație vă permit să editați sunetul la o scară mult mai detaliată decât permite modul de 30 de cadre pe secundă. Acest mod se numește Audio Units în programul de editare Premiere Pro de la Adobe.

Aceste programe de editare sunt utile din mai multe motive: contribuie la normalizarea nivelurilor de volum disparate, la reducerea zgomotelor de fundal etc.

În timp ce un program de editare video care folosește unități audio poate permite acest tip de editare a sunetului, este adesea util să exportăm audio într-un program de stație de lucru digital (DAW). Utilizarea unui program DAW separat, precum Adobe Auditon, Cakewalk, Sonar 8 Producer Edition, poate face ca editarea audio să depășească cu mult ceea ce pot permite programele de editare video.

Programul RX de la Izotope, care funcționează atât ca program autonom, cât și ca plug-in, poate oferi adesea o reducere a zgomotului de fundal. De asemenea, este foarte eficient pentru reducerea distorsiunii digitale, care apare adesea când înregistrarea primei părți a unei propoziții este prea caldă pentru nivelul de înregistrare al camerei.

În cele din urmă, Ozone, plug-inul principal pentru Izotope, are o varietate de aplicații pentru procesarea vocalelor. Funcția sa de compresie.

Bineînțeles, un DAW și toate aceste plug-in-uri sunt absolut grozave și în producerea de podcasturi.

Nu ai mufă pentru microfon extern? Nicio problemă!

Dacă ai cameră video preferată, dar lipsește o mufă pentru microfon extern, îți prezentăm câteva soluții. Cel mai evident este să înregistrați fără sunet și apoi să adăugați muzica, efectele sonore și narațiunea.

În mod alternativ, dacă programul de editare video este compatibil cu sunetul, nu este prea dificil să sincronizați sunetul cu un înregistrator separat.

Cum sincronizați sunetul? Timp de zeci de ani la Hollywood, au înregistrat audio la un magnetofon, apoi au sincronizat imaginea în sala de editare. Pentru a simplifica împerecherea sunetului și a imaginii, Hollywood-ul se bazează pe clapperboard pentru a genera simultan sunet puternic și imagine de calitate.


La F64, pe lângă microfoane, te așteptăm cu o mulțime de oferte la camere și accesoriile video.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.