Testarea și configurarea microfonului: Ghid util

Dacă ești în febra amenajării unui studio de înregistrări dedicat sau te afli la primii pași într-ale sunetului, ai ajuns tocmai bine aici, deoarece vei găsi o sursă de informație potrivită nevoilor tale.

Testarea și configurarea microfonului: pas cu pas

Ce trebuie să știi înainte de toate pentru configurarea și testarea microfoanelor windows.

  • Windows 11: Conectează microfonul și accesează  Start > Setări > Sunet > Microfon. Alege dispozitivul > Selectează săgeată dreapta din dreptul acestuia.
  • Windows 10: Conectează microfonul, dă un click dreapta pe pictograma Difuzor > Sunete. Setează ca dispozitiv implicit sub Înregistrare.
  • Dacă utilizezi un microfon USB cu software de driver, instalează-l mai întâi, apoi repornește PC-ul.

Cum se configurează și se testează un microfon în Windows 11

Dacă ai achiziționat un microfon USB cu software de driver, vei dori să îl instalezi mai întâi, apoi să repornești PC-ul. În caz contrar, trebuie să începi prin a conecta microfonul la portul corespunzător de pe computer.

  1. Accesează meniul Start și selectează Setări.
  2. Selectează Sistem în bara laterală, apoi selectează Sunet.
  3. Sub linia de  Input, selectează Alege un dispozitiv pentru vorbire sau înregistrare.
  4. Alege un dispozitiv, apoi selectează săgeată dreapta de lângă acesta pentru a deschide setările microfonului.
  5. Lângă Setare ca dispozitiv implicit, selectează Implicit pentru componenta audio.
  6. Selectează și Utilizarea ca implicit pentru comunicații.
  7. Selectează Pornire test pentru a testa microfonul. De asemenea, poți să modifici formatul de înregistrare, să ajustezi sensibilitatea și să activezi sunetul îmbunătățit. Modificările efectuate sunt salvate automat.
  8. Pentru a configura recunoașterea vocală pentru microfon, accesează Setări > Ora și limba > Vorbire.
  9. Sub Microfon, selectează Începe.

Cum se configurează un microfon Bluetooth în Windows 11

  1. Selectează pictograma Centru de acțiune din bara de activități din partea de jos a ecranului (pictograme de rețea, sunet și alimentare) situată în partea stângă a orei și datei pentru a deschide meniul Setări rapide.
  2. Dacă pictograma Bluetooth este estompată, selecteaz-o pentru a o activa.
  3. Dă clic dreapta pe Bluetooth și selectează Accesează Setări.
  4. Selectează Adăugă dispozitiv.
  5. Selectează Bluetooth.
  6. Selectează dispozitivul Bluetooth din listă. Confirmă că dispozitivul este pornit și gata de asociere.
  7. După ce dispozitivul este asociat, vei vedea o fereastră de confirmare pentru microfon gata de utilizare. Selectează Finalizat pentru a ieși din ecran.

Urmează pașii din secțiunea anterioară pentru a testa microfonul și a ajusta setările.

Cum se configurează un microfon cu fir în Windows 10

Pașii pentru configurarea unui microfon cu fir în Windows 10 sunt următorii:

  1. După ce microfonul este conectat, dă clic dreapta pe pictograma difuzor din bara de activități și selectează Sunete.
  2. În fereastra Sunete, selectează tab Înregistrare pentru a vedea toate microfoanele conectate. Dacă nu este deja selectat ca Dispozitiv implicit, dă un clic dreapta pe microfonul pe care l-ai conectat (îl poți recunoaște după marca listată) și selectează Setare ca dispozitiv implicit.
  3. Selectează Microfon, apoi selectează Configurare pentru a deschide fereastra Recunoaștere vorbire.
  4. Selectează Configurează microfonul pentru a deschide Expert de configurare microfon.
  5. Selectează tipul de microfon pe care l-ai conectat la computer și selectează Next pentru a continua prin expert. Citește instrucțiunile, apoi selectează din nou Next.
  6. Pe următorul ecran Expert configurare microfon, vorbește în microfon în timp ce citești textul de pe ecran. Dacă microfonul funcționează, ar trebui să vezi că bara de sunet inferioară se mișcă în timp ce vorbești.
  7. Selectează Next din nou. Ar trebui să vezi o fereastră de confirmare a configurării microfonului. Selectează Finalizare pentru a ieși din Expertul de configurare a microfonului.

Cum se configurează un microfon Bluetooth în Windows 10

Dacă ai achiziționat un microfon Bluetooth sau o cască (una care include un microfon Bluetooth), trebuie să asociezi dispozitivul respectiv cu PC-ul Windows 10.

  1. Asigură-te că microfonul Bluetooth este activat, apoi dă un clic dreapta pe pictograma Bluetooth din bara de activități Windows și selectează Adaugă un dispozitiv Bluetooth.
  2. În fereastra Bluetooth, asigură-te că Bluetooth este activat. Apoi, selectează Adăugă Bluetooth sau alt dispozitiv.
  3. În fereastra Adăugare dispozitiv, selectează Bluetooth ca tip de dispozitiv pe care dorești să îl adaugi.
  4. Ar trebui să vizualizezi dispozitivul Bluetooth în listă în fereastra următoare. Confirmă că dispozitivul este pornit și gata de asociere dacă nu apare. Selectează dispozitivul din listă pentru a începe procesul de asociere atunci când este listat.
  5. După ce dispozitivul este asociat, vei vedea o fereastră de confirmare că microfonul este gata de utilizare. Selectează Finalizat pentru a ieși din ecran.
  6. Înapoi în fereastra Bluetooth și alte dispozitive, ar trebui să vezi microfonul Bluetooth afișat în lista de dispozitive Audio. Dacă microfonul funcționează corect, ar trebui să vezi afișat „Voce conectată” sub dispozitiv.
  7. Dă un clic dreapta pe pictograma Sunet din nou în bara de activități Windows și selectează Sunete > Înregistrare. Acum, ar trebui să vizualizezi microfonul Bluetooth listat. Dacă nu este deja dispozitivul implicit, dă clic dreapta pe microfon și alege Setare ca dispozitiv implicit.

Testează microfonul Bluetooth vorbind. Bara de sunet din dreapta microfonului ar trebui să afișeze mai multe linii verzi, indicând faptul că funcționează și este gata de utilizare.

Cum să testezi un microfon în Windows 10

Dacă microfonul a funcționat, dar se oprește, poți testa microfonul în doar câțiva pași.

  1. Dă un clic dreapta pe pictograma difuzor din bara de activități, apoi selectează Sunete > Înregistrare. Ar trebui să vizualizezi o listă de microfoane cu un contor de sunet vertical în partea dreaptă a microfonului activat.
  2. Dacă microfonul este blurat și afișat ca Dezactivat, acest lucru poate explica de ce microfonul nu funcționează. Dă un clic dreapta pe microfon și selectează Activare.
  3. Vorbește la microfon. Ar trebui să vizualizezi contorul de sunet din partea dreaptă a microfonului afișând linii verzi de lungimi diferite, în funcție de cât de tare vorbești.
  4. Microfonul este acum conectat și testat ca funcționează corect. Selectează OK sau Anulare pentru a închide fereastra Sunet.

Atenție! Pentru a utiliza un microfon condensator cu PC-ul, ai nevoie de o interfață audio, cum ar fi un mixer.

Cum alegi un microfon simplu de configurat

Microfonul pe care îl dorești trebuie ales în funcție de scopul în care îl folosești, în funcție de spațiul în care este utilizat și bugetul pe care îl ai la dispoziție.

Există două tipuri principale de microfoane – dinamic și condensator.

Pentru începători și utilizatori nepretențioși, care folosesc microfonul pentru înregistrări obișnuite, se recomandă microfoane dinamice tradiționale, simple de configurat. 

În cazul profesioniștilor, alegerile pot fi mai sofisticate, în funcție de caracteristicile specifice ale înregistrării. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva sfaturi utile.

Microfoane dinamice

Primul tip de microfon este un microfon dinamic. Dacă îți imaginezi microfonul pe care îl folosește un interpret pe scenă, cel mai probabil îți imaginezi un microfon dinamic. Aceste microfoane sunt perfect funcționale în medii zgomotoase. Au o bobină mică la interior care este sensibilă la vibrațiile sonore. Îl poți folosi pentru a înregistra un interpret pe scenă, dacă intervievezi pe cineva pe stradă sau chiar o chitară.

Dacă îți place ideea unui microfon dinamic, atunci Boya BY-WM8 PRO-K3 Linie Wireless UHF cu Microfon Dinamic (TX+RX) reprezintă o alegere excelentă.

Microfoane condensator

Celălalt tip de microfon popular este microfonul pe bază de condensator. Acesta funcționează ușor diferit și utilizează condensatoare în loc de o bobină și magneți și este mai sensibil la vibrații mai mici decât microfoanele dinamice. Microfoanele condensator necesită o sursă externă de tensiune pentru a funcționa, cum ar fi o interfață audio. Vei dori să utilizezi un astfel de microfon dacă încerci să surprinzi modulațiile unei voci, așa cum ar fi atunci când înregistrezi un podcast sau un interpret într-o cabină de înregistrare. Un astfel de microfon face parte din echipamentul audio potrivit pentru podcasturi.

Dacă ai nevoie de un microfon condensator Audio-Technica-AT2020USB–Microfon-Condenser-pentru-Studio-USB reprezintă o alegere excelentă.

Microfoane panglică

Aceste microfoane sunt un subtip al categoriei de microfon dinamic, din punct de vedere tehnic. De cele mai multe ori, aceste microfoane au un model polar bidirecțional. Captează mai multe detalii, deoarece banda nu este legată de bobină. Un model polar bidirecțional este folosit pentru înregistrarea a două surse în același timp pe fiecare față a microfonului, cum ar fi două persoane care vorbesc. Acest tip de microfon redă un sunet mai credibil și este mai sensibil la manipulare. Se pot folosi la înregistrarea duetelor, pentru înregistrarea vocii, dar și la unele instrumente muzicale, pentru înregistrarea „zgomotelor“ ambientale în studio.

Microfoane USB

Acestea sunt microfoane cu condensatoare prevăzute cu interfața USB fiind foarte ușor de configurat. Sunt ideale pentru cei care doresc să fie flexibili la înregistrare. Este îndeajuns ca acest tip de microfoane să fie conectate la un PC pentru a începe cu înregistrarea. La folosirea acestora nu mai este necesară o placă audio. Datorită acestui fapt se poate înregistra cu ele oricând și oriunde. Aceste microfoane sunt foarte populare la înregistrarea podcasturilor, video youtube și pot fi o alegere bună și pentru  live streaming.

Dacă ai nevoie de un microfon USB pentru podcasturi, atunci Rode NT-USB Mini Microfon Podcast USB reprezintă o alegere excelentă. 

Microfoane USB sau XLR

Microfoanele USB nu sunt doar convenabile și ușor de configurat și utilizat, dar sunt de obicei mai economice decât microfoanele XLR. Majoritatea microfoanelor USB au un model polar cardioid, ceea ce înseamnă că preiau sunetul din față, deci sunt excelente pentru a face podcasturi sau voice overuri.

Cu toate acestea, dacă dorești să înregistrezi muzică vocală sau instrumentală sau vrei un sunet de calitate superioară pentru podcast, este preferabil să alegi un microfon XLR, de exemplu Sony ECM-VG1 Microfon XLR Directional.

Microfonul potrivit trebuie ales în funcție de destinația acestuia și de facilitățile de confirgurare date de specificațiile sistemului de operare și de cele ale echipamentului audio. Consultă oferta noastră de microfoane, accesorii audio, cabluri și adaptoare audio, de soluții foto-video complete pentru tine.

produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.