Cum îți alegi perechea potrivită de căști?
F64
- 14minutes read
Pentru audiție muzicală (sau podcast mai nou), căștile îți oferă atât intimitate, cât și portabilitate și senzația de apropiere de sunetul ascultat, fie că e muzică, discurs sau meditație ghidată.
Dar care sunt (sau de ce sunt atât de multe) tipurile de căști și cum faci diferența între ele? De unde știi care sunt cele pe care trebuie să le alegi?
O clasificare simplă se poate face după felul în care sunt purtate: căști over-ear, on-ear sau in-ear.
Așa cum spune și traducerea directă, prima categorie sunt cele care acoperă complet urechea, o îmbracă de fapt și oferă o izolare foarte bună a sunetului față de ambianță, astfel că sunt utilizate în mod special în zona de producție muzicală sau de sunet, pentru că, blocând destul de mult sunetul înconjurător, te poți concentra pe ce auzi în căști, adaptând astfel procesul de înregistrare într-un mod fidel realității. Avantajele căștilor over-ear sunt multiple: izolare foarte bună a sunetului (slabe șanse să mai audă alții în metrou la ce ai dat play); dincolo de asta, sunt de obicei mult mai confortabile decât cele on-ear, pentru că cele ce acoperă complet urechea nu pun atâta presiune la purtare mai îndelungată. Nu în ultimul rând, dimensiunea mai mare poate oferi o calitate mai bună, pentru că fizic componentele pot fi mai mari, iar în cazul difuzorului, asta contează destul de mult.
Căștile on-ear sunt o variantă mai compactă, mai portabilă și unul din avantaje ar fi că, spre deosebire de căștile over-ear, lasă să intre și un pic din sunetul ambiant, oferind astfel o experiență nu atât de imersivă, ci mai realistă. Ce se intamplă în mediul înconjurător e important, așa cum ar fi la birou, sau în timpul unei ședințe online, când nu vrei să mărești volumul vocii pentru că nu te auzi prea bine în camera în care te afli.
Mai există și varianta ultraportabilă de căști, așa numitele in-ear, care, așa cum le spune numele, sunt purtate în interiorul urechii externe. Sunt cele mai discrete, mai ușor de transportat (și de pierdut), și sunt preferate de sportivi și nu numai, pentru greutatea redusă și ușurința de utilizare. Desigur, nu oferă calitatea celor over-ear sau on-ear, însă există astăzi tehnologii care au dus și acest segment pe culmi greu de atins cu putin timp în urmă.
Și pentru că trăim în epoca “fără fir” sau “wireless”, mai toate tipurile de căști se impart și după acest criteriu: au sau nu fir. Partea bună a celor wireless? Adio cabluri! Iar căștile wireless in-ear au ajuns la niște dimensiuni ce rivalizează cu monedele, sunt foarte ușor de transportat și manevrat, au acumulatori cu durată de viață mare, sunt ergonomice și, mai nou, sunt și la modă (pentru că arată bine, nu doar fiindcă sunt un gadget cool). Problema apare dacă uiți să încarci acumulatorul și dacă ești extrem de pretențios, pentru că semnalul audio cel mai fidel încă se transmite mai bine prin cablu, așa că, e loc și pentru tech freaks, si pentru puriști.
Însă ce faci dacă asculți hip-hop, sau trap, sau rock? Cel mai probabil vei căuta niște căști HiFi (deși nu e prea potrivit numele), pentru că acelea sunt proiectate să “îmbunătățească” anumite frecvențe, să le amplifice de fapt (precum bass-ul într-o piesă hip-hop) și atunci experiența audio va fi una mult mai aproape de ce te aștepți să simți când asculți acel gen muzical.
Există de asemenea, căști proiectate special pentru DJ, cu o construcție suficient de flexibilă să le permită acoperirea și descoperirea unei urechi în timpul unui show, dar și cu izolație foarte bună, pentru că îți imaginezi cum ar fi să trebuiască să asculți ce piesa urmează în timp ce în jurul tău aproape explodează niste boxe de concert.
Dincolo de aceste criterii de clasificare, ștergem un pic definițiile și recomandarea noastra este ca, luând în calcul rândurile de mai sus, să îți alegi căștile punându-ți câteva întrebări:
- cât stau cu căștile pe urechi într-o zi normală?
- ce șanse am să agăț cablul și să îl rup?
- cât de mult am nevoie de (sau mă interesează fidelitatea) sunetului?
- fac sport cu aceste căști pe cap?
- am nevoie și de microfon pentru telefon sau conferință?