Cum îți alegi perechea potrivită de căști?

De căști am avut nevoie când am început să luăm muzica la plimbare sau când ne doream să nu deranjăm vecinii. O pereche de bureți comozi, 2 difuzoare și un cablu, legate cu o bandă. Între timp, industria producatoare de căști a crescut și s-a adaptat nevoilor utilizatorului, care astăzi nu mai este doar audiofilul pasionat de muzică. Căștile sunt nu doar folosite, ci indispensabile în domeniile de producție muzicală, de la artistul care înregistrează o piesă în studio (sau acasă) și are nevoie să își monitorizeze vocea sau instrumentul în timp real, până la producătorul de muzică electronică sau DJ-ul care umple stadioane cu mix-urile sale. Industria producătoare de conținut audio-video de astăzi are mare nevoie de căști pentru monitorizare atentă și precisă a sunetului înregistrat de personajele din cadru, valabil de la interviuri de televiziune până la vlog, dar mai ales în cazul filmelor cinematografice, unde calitatea finală a producției trebuie sa fie, la fel ca în cazul muzicii, ireproșabilă, cel puțin din punct de vedere tehnic.

Pentru audiție muzicală (sau podcast mai nou), căștile îți oferă atât intimitate, cât și portabilitate și senzația de apropiere de sunetul ascultat, fie că e muzică, discurs sau meditație ghidată.

Dar care sunt (sau de ce sunt atât de multe) tipurile de căști și cum faci diferența între ele? De unde știi care sunt cele pe care trebuie să le alegi?

O clasificare simplă se poate face după felul în care sunt purtate: căști over-ear, on-ear sau in-ear. 

Zoom HM-01 Headset cu Microfon
Audio-Technica ATH-S200BTBK Casti Wireless On Ear cu Microfon
Audio-Technica ATH-M20x

Așa cum spune și traducerea directă, prima categorie sunt cele care acoperă complet urechea, o îmbracă de fapt și oferă o izolare foarte bună a sunetului față de ambianță, astfel că sunt utilizate în mod special în zona de producție muzicală sau de sunet, pentru că, blocând destul de mult sunetul înconjurător, te poți concentra pe ce auzi în căști, adaptând astfel procesul de înregistrare într-un mod fidel realității. Avantajele căștilor over-ear sunt multiple: izolare foarte bună a sunetului (slabe șanse să mai audă alții în metrou la ce ai dat play); dincolo de asta, sunt de obicei mult mai confortabile decât cele on-ear, pentru că cele ce acoperă complet urechea nu pun atâta presiune la purtare mai îndelungată. Nu în ultimul rând, dimensiunea mai mare poate oferi o calitate mai bună, pentru că fizic componentele pot fi mai mari, iar în cazul difuzorului, asta contează destul de mult.

Audio-Technica ATH-M50X - Casti profesionale pentru monitorizare in studio

Căștile on-ear sunt o variantă mai compactă, mai portabilă și unul din avantaje ar fi că, spre deosebire de căștile over-ear, lasă să intre și un pic din sunetul ambiant, oferind astfel o experiență nu atât de imersivă, ci mai realistă. Ce se intamplă în mediul înconjurător e important, așa cum ar fi la birou, sau în timpul unei ședințe online, când nu vrei să mărești volumul vocii pentru că nu te auzi prea bine în camera în care te afli.

Tellur Pulse
Audio-Technica ATH-S200BTBK Casti Wireless On Ear cu Microfon

Mai există și varianta ultraportabilă de căști, așa numitele in-ear, care, așa cum le spune numele, sunt purtate în interiorul urechii externe. Sunt cele mai discrete, mai ușor de transportat (și de pierdut), și sunt preferate de sportivi și nu numai, pentru greutatea redusă și ușurința de utilizare. Desigur, nu oferă calitatea celor over-ear sau on-ear, însă există astăzi tehnologii care au dus și acest segment pe culmi greu de atins cu putin timp în urmă.

Mcdodo Casti Teana Series TWS True Wireless Bluetooth
Panasonic RP-HT161E-K
Panasonic RZ-B100WDE-K Casti In-Ear True Wireless

Și pentru că trăim în epoca “fără fir” sau “wireless”, mai toate tipurile de căști se impart și după acest criteriu: au sau nu fir. Partea bună a celor wireless? Adio cabluri! Iar căștile wireless in-ear au ajuns la niște dimensiuni ce rivalizează cu monedele, sunt foarte ușor de transportat și manevrat, au acumulatori cu durată de viață mare, sunt ergonomice și, mai nou, sunt și la modă (pentru că arată bine, nu doar fiindcă sunt un gadget cool). Problema apare dacă uiți să încarci acumulatorul și dacă ești extrem de pretențios, pentru că semnalul audio cel mai fidel încă se transmite mai bine prin cablu, așa că, e loc și pentru tech freaks, si pentru puriști.

Mai există o clasificare a căștilor, după tipul de utilizator. Iar aici, unii ar spune că granițele nu sunt prea clare, iar noi suntem de acord, o să vedem imediat de ce.
 
O caracteristică a căștilor profesionale (care atenție, inseamna utilizate de profesioniști, nu are legatură cu nivelul de preț) este liniaritatea, adică acea specificație ce ne spune cât de “realist” sună frecvențele de sunet redate de acele căști. Și e foarte simplu, un producător muzical sau de sunet, un artist vocal, au nevoie de o pereche de căști care să le spună verde-n față când vine vorba de sunet, pentru că nu poți merge noaptea cu mașina cu farurile stinse doar ca să te bucuri de experiența emotională extremă, pentru că poți cădea în prăpastie și nu prea vrei. Așa e și cu căștile: vrei să produci un conținut de nivel înalt, trebuie să ai controlul complet asupra a ce se aude.
Desigur, există audiofili pasionați care preferă sunetul liniar, realist, pentru că asta este nevoia lor raportată la percepția unui anume gen muzical de exemplu, cum ar fi muzica clasică, unde este avantajos să auzi totul cât mai fidel raportat la înregistrare, mai ales când vine vorba de simfonii, unde sunt implicate zeci de instrumente.

Însă ce faci dacă asculți hip-hop, sau trap, sau rock? Cel mai probabil vei căuta niște căști HiFi (deși nu e prea potrivit numele), pentru că acelea sunt proiectate să “îmbunătățească” anumite frecvențe, să le amplifice de fapt (precum bass-ul într-o piesă hip-hop) și atunci experiența audio va fi una mult mai aproape de ce te aștepți să simți când asculți acel gen muzical.

Există de asemenea, căști proiectate special pentru DJ, cu o construcție suficient de flexibilă să le permită acoperirea și descoperirea unei urechi în timpul unui show, dar și cu izolație foarte bună, pentru că îți imaginezi cum ar fi să trebuiască să asculți ce piesa urmează în timp ce în jurul tău aproape explodează niste boxe de concert.

Dar dacă ești gamer și vrei să comunici cu tovarășii de joacă ce căști îți iei? Aici e mai simplu, categoria căștilor de gaming e ușor de identificat: arată bine, sunt de obicei colorate și au microfon (nu poți apărea așa oricum în stream-ul de joc). Îți poți alege dintr-o multitudine de brand-uri producătoare, design și grad de confort. Și mai în glumă, mai în serios, există gameri profesioniști, adică cei ce au o meserie din a se juca jocuri video, iar aceia au nevoie de căști confortabile, pentru că, la fel ca în cazul sportivilor, se antrenează frecvent și petrec ceva timp scufundați în tărâmul jocurilor, cu căștile pe urechi firește.
 
Audio-Technica ATH-G1 Casti Gaming cu Microfon
Trust GXT 307 Ravu Casti Gaming cu Microfon Jack 3.5mm Negru/Rosu
Gioteck TX50 Casti Premium Stereo

Dincolo de aceste criterii de clasificare, ștergem un pic definițiile și recomandarea noastra este ca, luând în calcul rândurile de mai sus, să îți alegi căștile punându-ți câteva întrebări:

  • cât stau cu căștile pe urechi într-o zi normală?
  • ce șanse am să agăț cablul și să îl rup?
  • cât de mult am nevoie de (sau mă interesează fidelitatea) sunetului?
  • fac sport cu aceste căști pe cap?
  • am nevoie și de microfon pentru telefon sau conferință?
Și nu în ultimul rând, bugetul. Și asta nu pentru că există căști de câteva mii de euro perechea, pentru că, să fim serioși, cei mai mulți dintre noi nu am fi dispuși să cheltuim atât pe așa ceva vreodată, ci fiindcă indiferent de tipul de cască preferat, există diferențe majore în calitatea construcției între o pereche de 100 și una de 500 sau 1000 lei.
 
În concluzie, dacă îți cauți o pereche de căști (și chiar dacă nu), documentează-te, vino în magazinul F64 și testează, cere câteva sfaturi și apoi investește în căștile care să se potrivească perfect (sau aproape) criteriilor tale.
 
Audiție plăcută!
 
Articol de Vladimir Chetroiu

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.