Istoria microfonului și evoluția acestuia

Unul dintre cele mai populare dispozitive, fără de care muzica, media electronică, întreaga comunicare publică n-ar fi fost posibile, microfonul este simbolul evoluției tehnologice a ultimelor două secole. De la primele încercări de captare a sunetului până la aventura electricității și migrarea de la analogic către digital, istoria microfonului este o parte importantă din dezvoltarea tehnologiei moderne. Iată care sunt cele mai importante etape din această călătorie în timp, printre sunete:

Cum a apărut microfonul

Primele încercări de amplificare a sunetului au fost la începutul secolului al XIX-lea, când Charles Wheatstone a inventat stereoscopul, folosind astfel pentru prima dată termenul de „microfonʺ, în anul 1827. Ulterior, în 1876, Graham Bell a brevetat primul dispozitiv capabil să emită și să transmită cuvinte rostite, de aceea este considerat părintele telefonului.

Astfel, Bell a pus bazele tehnologiei prin care undele sonore pot fi transformate în semnale electrice. Ulterior, Johann Philipp Reis a proiectat „un aparat de vorbit la distanțăʺ, iar Emile Berliner a reușit să inventeze un aparat de înregistrare și redare a sunetului, pe care l-a numit “gramofon”.

Pasionat de tehnologia audio, Berliner a continuat inovațiile în domeniu și a reușit să creeze în anul 1877 un transmițător telefonic pe care specialiștii îl consideră primul model de microfon funcțional. Această invenție urma să transforme radical comunicațiile la distanță și să-i inspire și pe alți inventatori să creeze dispozitive noi.

Astfel, în anul 1878 David Edward Hughes a inventat microfonul cu carbon, iar la începutul secoului XX a fost creat traductorul electroacustic. Acesta a stat la baza dezvoltărilor ulterioare ale microfoanelor moderne, a fost un început pentru dispozitivele de mici dimensiuni, mai precise și având costuri de producție mai reduse.

Evoluția microfonului

După apariția primelor modele de microfoane, interesul pentru acest nou domeniu a crescut semnificativ, iar dezvoltarea amplificatorului tubului vidat a fost preluată în 1915 pentru îmbunătățirea volumului de ieșire. Un an mai târziu, EC Wente de la Bell Company a brevetat microfonul cu condensator, iar în anii ‘20  compania RCA a dezvoltat primul microfon cu bandă, pentru transmisiuni radiofonice.

În anul 1928 microfonul devenise deja un produs comercial, primul model vândut în magazine fiind unul cu condensator, care a fost poreclit “sticla”, datorită formei sale. Tehnologia a evoluat rapid, astfel că în 1931 a fost lansat pe piață primul microfon dinamic, iar în anul 1957 Raymond Litke a brevetat primul microfon fără fir. Acesta era utilizat în televiziune, radio, aplicații multimedia, fiind un adevărat pionier al comunicațiilor de secol XXI.

Microfoanele au evoluat spectaculos și din punct de vedere al designului, anii ‘60 și ‘70 fiind etapele de miniaturizare a carcaselor și de creștere a fiabilității transmisiei sonore. Dispozitivele unidirecționale, traductoarele electroacustice, microfoanele clip-on au dominat piața transmisiilor audio și video timp de multe decenii.

În anii 2000 au apărut microfoane MEMS, integrate în sisteme microelectromecanice pentru dispozitive portabile (telefoane mobile, căști pentru webcam, laptopuri ș.a.). Au apărut microfoane de înaltă calitate, de tip omnidirecțional, ce permit reglaje foarte fine la editarea și redarea sunetului.

Fiecare etapă din evoluția tehnologiilor în domeniul electronicii și al digitalizării a însemnat o ocazie de îmbunătățire a modelelor de microfoane, astfel că, în prezent, sunt disponibile sute de dispozitive de amplificare sonoră, adaptate la diverse activități profesionale și recreative.

Ce reprezintă un microfon

Cuvântul microfon provine din în limba greacă: micro, adică mic, și sufixul fon, ce înseamnă vorbă, sunet. Microfonul reprezintă un dispozitiv ce transformă vibrațiile acustice în tensiuni electrice. Ulterior, undele sonore sunt amplificate prin sistemele de sonorizare (boxe, difuzoare, căști audio etc) și transmise cu un volum mai mare. Microfonul este utilizat în multe domenii, dintre care cele mai cunoscute sunt comunicații online, radio, televiziune, telecomunicații, industria muzicală și a spectacolelor, evenimente publice.

Pentru că este folosit în diferite activități care implică prezența unui om sau a mii de oameni, în interior sau în aer liber, în situații statice sau dinamice, microfonul este disponibil în sute de forme și mărimi, adaptate fiecărui tip de utilizare. Iată care sunt principalele tipuri de microfoane, ca să știi cum să alegi microfonul potrivit:

Care sunt principalele tipuri de microfoane

După modul de captare a sunetului, există microfoane ambientale/omnidirecționale (sau stereo) și microfoane direcționale. Microfoanele ambientale sunt recomandate pentru evenimente în aer liber și în interior. Microfoanele direcționale sunt versatile, pot fi montate în funcție de necesități și sunt utile pentru distanțe reduse, la depărtare mică față de sursă. 

După modul de construcție, există microfoane de tip condenser, microfoane dinamice și microfoane piezoelectrice. Microfoanele condenser se folosesc în studiouri de înregistrări și spectacole live, pot fi cu fir sau wireless. Microfoanele dinamice funcționează pe bază de inducție electromagnetică și fac parte din sisteme complexe de sonorizare. Microfoanele piezoelectrice se bazează pe reacția materilelor piezoelectrice la undele sonore, pentru generarea de semnale electrice. Sunt utilizate de obicei ca microfoane de contact pentru instrumente muzicale. 

Cum alegi cel mai bun microfon

Atunci când vrei să alegi cel mai bun microfon pentru live streaming, meeting-uri online, muncă remote, înregistrări de tip podcast, karaoke sau de public speaking, trebuie să ții cont de mai mulți factori.

În primul rând trebuie să te decizi la ce vei folosi microfonul respectiv, așa că realizează o listă cu activitățile la care urmează să utilizezi amplificarea sonoră. După ce ai stabilit scopul, urmează să analizezi caracteristicile și specificațiile tehnice, pentru a alege tipul de microfon ce corespunde cerințelor tale. 

Studiază cu atenție ofertele de microfoane și compară performanțele lor în funcție de următoarele caracteristici:

  • diagrame de frecvențe;
  • atribute calitative;
  • sensibilitate; 
  • caracteristici polare;
  • impedanță;
  • compatibilitate cu dispozitivele de redare a sunetului și imaginii;
  • accesorii disponibile; 
  • recenzii primite pe site-uri și forumuri de specialitate. 

Într-un fel sau altul, suntem cu toții creatori de conținut audio și video, așa că, dacă vrei să ai sunet de calitate în videoclipuri trebuie să alegi cu atenție microfonul potrivit și să îl utilizezi în mod adecvat. După două secole de istorie zgomotoasă, evoluția microfonului a dus la modelele performante din ziua de azi, pe care poți să le folosești ca să atingi nivelul maxim de performanță în crearea, redarea și amplificarea sunetelor.

Produse recomandate

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Cum îți alegi perechea potrivită de căști?
Care este cel mai bun microfon pentru live streaming și cum îl alegi?
Cele mai bune echipamente audio pentru podcast

Tu ce fel de microfon deții? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.